Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Pokorščina Božji besedi

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 35 min 5 sec od tega
Pridružen: 13.01.2011

Pokorščina Božji besedi premaga malikovalstvo

»Biti poslušni Božji besedi, ki je vedno novost. V berilu iz 1. Samuelove knjige (1 Sam 15,16-23) Bog po Samuelovem preroštvu zavrne Savla kot kralja.

 

Majhni koraki pokvarjenosti

Savlov greh je bilo njegovo pomanjkanje pokorščine Božji besedi. Mislil je, da je njegova interpretacija pravilnejša. In to je bistvo greha proti pokorščini. Gospod mu je rekel, naj ničesar ne vzame ljudstvu, ki ga je osvojil, a to se ni zgodilo. Ko Samuel gre in ga graja s strani Gospoda, [Savel] pojasni: 'Ampak bilo je govedo, bilo je veliko dobrih živali in te sem daroval Gospodu.' On sam ni ničesar dal v svoj žep, drugi so. S takšno razlago Božje besede, kot se je njemu [Savlu] zdelo prav, je dovolil, da so si drugi dali v žepe del plena. Koraki pokvarjenosti: začne se z majhno nepokorščino, s pomanjkanjem poslušnosti, in se gre dalje, dalje, dalje.

 

Moja interpretacija evangelija in ne evangelij

Potem ko so pokončali Amalečane, ljudstvo vzame 'od plena drobnice in govedi, kar je bilo najboljšega za zakletev, da bi darovali Gospodu'. Samuel pa spomni, kako je od 'žgalnih in klavnih daritev' Gospodu bolj všeč pokorščina Božjemu glasu, s čimer pojasni hierarhijo vrednot. Pomembneje je imeti poslušno in pokorno srce, kakor pa opravljati daritve, poste, pokore. Greh pomanjkanja poslušnosti je ravno v tistem 'imeti raje' to, kar mislim jaz, in ne tistega, kar zapoveduje Gospod in česar morda ne razumem. Ko se upremo Gospodovi volji, nismo poslušni; je kakor da bi šlo za greh vedeževanja, kakor da bi šli k vedeževalcu in si za vsak slučaj pustili brati z dlani, čeprav pravimo, da verujemo v Boga. Ne biti pokoren Gospodu, pomanjkanje poslušnosti, je kakor vedeževalstvo.

 

Ko ti trmoglaviš pred Gospodovo voljo, si malikovalec, kajti raje imaš to, kar misliš ti, tega malika, kakor pa Gospodovo voljo. In Savla je ta nepokorščina stala kraljestva: 'Ker si zavrgel Gospodovo besedo, je tudi on tebe zavrgel kot kralja.' To nam mora dati malo misliti o naši poslušnosti. Veliko krat imamo raje svoje interpretacije evangelija ali Gospodove besede kot pa evangelij in Gospodovo besedo. Na primer, ko pademo v kazuistike, v moralne kazuistike … To ni Gospodova volja. Gospodova volja je jasna, pokaže jo z zapovedmi v Svetem pismu, pokaže ti jo s Svetim Duhom v tvojem srcu. A ko sem trmoglav in Gospodovo besedo spremenim v ideologijo, sem malikovalec, nisem poslušen. Poslušnost! Pokorščina!

 

Usmiljenje in ne žrtve

V odlomku iz Markovega evangelija (Mr 2,18-22) so učence kritizirali, ker se niso postili, Gospod pa je pojasnil, da nihče ne prišije krpe iz neudelanega blaga na staro obleko, saj se tako lahko še poveča luknjo. In tudi nihče ne daje novega vina v stare mehove, sicer bi vino mehove razgnalo in bi bilo vse izgubljeno, torej novo vino v nove mehove.

 

Novost Gospodove besede – kajti Gospodova beseda je vedno novost, vedno nas vodi naprej – vedno zmaga, je najboljše od vsega. Premaga malikovalstvo, premaga nadutost, premaga to držo pretirane zaverovanosti vase – ne zaradi Gospodove besede, ampak zaradi ideologije sem gradil okoli Božje Besede. Imamo zelo lep Jezusov stavek, ki nam razloži vse to in ki prihaja od Boga, iz Stare zaveze: 'Usmiljenja hočem in ne žrtev.'

 

Biti svobodni, zaupati v Boga

Biti dober kristjan torej pomeni, biti poslušen Gospodovi besedi, poslušati to, kar Gospod pravi o pravičnosti, o ljubezni, o odpuščanju, o usmiljenju, in ne biti nedosledni v življenju. Ne uporabljati ideologijo, da bi lahko šli dalje. Res je, da nas Gospodova beseda včasih postavi v nevarnost, ampak hudič dela isto, a s prevaro. Biti kristjani torej pomeni biti svobodni, preko zaupanja v Boga.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 20.1.2020)

 

Jutranja homilija: Pokorščina Božji besedi premaga malikovalstvo

Papež Frančišek: Če izgubimo spomin, zanikamo prihodnost