Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Pohujšanje rani

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 55 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Pohujšanje rani in lahko tudi ubije
»Neizogibno je, da pridejo pohujšanja. A kot pravi Jezus v evangeliju, gorjé temu, po komer pridejo. Zato posvari svoje učence: 'Pazite nase!' Torej, pazite, da ne boste pohujševali. Pohujšanje je slabo, ker rani; rani ranljivost Božjega ljudstva in rani šibkost Božjega ljudstva. In mnogo teh ran ostane za vse življenje. In ne le, da rani, pohujšanje je zmožno tudi ubiti: ubiti upanje, ubiti sanje, ubiti družine, ubiti mnogo src…

 

Nedoslednost kristjanov – orožje, v rokah hudiča
'Pazite nase!' velja za vse, predvsem za tistega, ki se imenuje kristjan, a živi kot pogan. To je pohujšanje Božjega ljudstva. Koliko kristjanov s svojim zgledom oddaljuje ljudi … s svojo nedoslednostjo. Nedoslednost kristjanov je najenostavnejše orožje, ki ga ima hudič, da z njim oslabi Božje ljudstvo in ga oddalji od Gospoda. Reči eno in storiti drugo.

 

Sem dosleden?
To je nedoslednost, ki povzroča pohujšanje. Vprašati se moramo: Kako je z mojo življenjsko doslednostjo? Z doslednostjo evangeliju, z doslednostjo Gospodu. Konkreten primer so tisti krščanski podjetniki, ki ne plačujejo pravično in se poslužujejo ljudi, da bi sami obogatili; ali pa primer pastirjev Cerkve, ki ne skrbijo za ovce, ampak jih oddaljujejo.

 

Ne moremo služiti dvema gospodarjema
Jezus nam pravi, da ne moremo služiti dvema gospodarjema, Bogu in denarju. In kadar je pastir navezan na denar, pohujšuje. Ljudje se pohujšujejo: 'Pastir, navezan na denar.' Vsak pastir se mora vprašati: 'Kakšno je moje prijateljstvo z denarjem?' Je pastir, ki hoče iti višje in ga nečimrnost vodi v povzpetništvo, namesto da bi bil krotak in ponižen, kajti krotkost in ponižnost spodbujata bližino ljudstvu. Ali je pastir, ki se ima za gospoda in vsem zapoveduje, je nadut, in ni pastir, ki je služabnik Božjega ljudstva.

 

Ali pohujšujem?
Danes si izprašamo vest ravno o tem: ali pohujšujem ali ne in kako? Tako lahko odgovorimo Gospodu in se mu še bolj približamo.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 13.11.2017)

 

 

 

Papeževa jutranja homilija: Pohujšanja ranijo srce in ubijejo upanje