Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Oznanjenje obrne zgodovino na glavo

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 hours 32 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Oznanjenje obrne zgodovino na glavo

»O odlomku iz Lukovega evangelija (Lk 1,26-38) je težko pridigati. V njem 'Bog presenečenj' spremeni usodo človeka. Odlomek iz Lukovega evangelija, ki smo ga slišali, nam pripoveduje o odločilnem trenutku zgodovine, o najbolj revolucionarnem. Gre za vznemirljivo situacijo, v kateri se vse spremeni in se zgodovino obrne na glavo. Težko je pridigati o tem odlomku. Ko za božič ali na dan oznanjenja pri izpovedi vere izgovarjamo to skrivnost, pokleknemo. To je trenutek, v katerem se je vse spremenilo, vse do korenine. Bogoslužno je danes dan korenine. Vstopni spev, ki daje današnjemu dnevu pomen, je korenina Jesejeva, iz katere bo pognala mladika. Bog se skloni, Bog vstopi v zgodovino. To stori na izviren način, s presenečenjem. Bog presenečenj nas ponovno preseneti.

 

Skrivnost oznanjenja

Ponovno bom prebral zadnji del odlomka današnjega evangelija, da so lahko zbrani razmišljali o pomembnosti oznanila. 'Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila; in zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v svoji starosti; in to je šesti mesec njej, ki jo imenujejo nerodovitno. Pri Bogu namreč ni nič nemogoče. Marija pa je rekla: 'Glej, dekla sem Gospodova, zgôdi se mi po tvoji besedi!' In angel je šel od nje.'« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 20.12.2018)


Papež Frančišek: Oznanjenje obrne zgodovino na glavo

Papež otrokom Katoliške akcije: Jezus se želi roditi v vašem srcu