Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Otroci, kje so vaše 'periferije'?

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 days 10 hours od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Dragi otroci, tudi letos ste predstavniki Katoliške akcije iz vse Italije prišli, da bi papežu voščili za božič. Tega voščila sem še posebej vesel, saj ste ga želeli pospremiti s sadovi vaših pobud solidarnosti z revnimi in z osebami, ki so najbolj prikrajšane. Iz srca se vam zahvaljujem za to vaše dejanje!

Starostniki so zgodovinski spomin vsake skupnosti, dediščina modrosti in vere
Hvaležen sem vam tudi zato, da me ob tej veseli priložnosti seznanite z novostmi o vaših dejavnostih in pobudah, ki kažejo na vitalnost vašega združenja. Želim vam povedati, da zelo cenim srečanja spoznavanja in bližine, ki jih imate v letošnjem letu, ko mineva 150 let od ustanovitve Katoliške akcije, s "starimi starši" združenja. To je zelo lepo in pomembno, saj so starostniki zgodovinski spomin vsake skupnosti, dediščina modrosti in vere, ki ji je potrebno prisluhniti, jo ohranjati in vrednotiti.
     

Bodite dobri "fotografi" tega, kar je naredil Jezus in stvarnosti, ki vas obdaja
Na vaši poti formacije si z geslom "Pripravljeni sprožiti" preko metafore, povezane s fotografijo, prizadevate usmeriti pozornost v odločilne trenutke Jezusovega življenja, da bi skušali biti vedno bolj podobni Njemu, vašemu največjemu in najzvestejšemu prijatelju. Ko gledamo Jezusovo življenje in poslanstvo, razumevamo, da je Bog Ljubezen. Bodite torej dobri "fotografi" – tako tega, kar je naredil Jezus, kot tudi stvarnosti, ki vas obdaja in sicer tako, da bodo vaše oči pozorne in čuječe. Pogosto srečujemo ljudi, ki so pozabljeni: nihče jih ne pogleda, nihče jih ne želi videti. To so najrevnejši, najšibkejši, odrinjeni na obrobja družbe, ker se jih ima za problem. Nasprotno pa so podoba Deteta Jezusa, ki je bil zavrnjen in ni bil sprejet v mestu Betlehem; so živo meso trpečega in križanega Jezusa. To je torej lahko eno izmed vaših prizadevanj; predvsem se vprašajte: komu jaz namenim več pozornosti? Samo tistim, ki so močnejši, uspešnejši v šoli, pri igri? Komu sem posvetil malo pozornosti? Do koga sem se vedel, kot da ga ne bi opazil? To so vaše "periferije": poskusite usmeriti objektiv na sošolce in osebe, ki jih nihče nikoli ne vidi in upajte si narediti prvi korak, da bi jih srečali, da bi jim podarili nekaj svojega časa, nasmeh, izraz nežnosti.

Bodite prijatelji in pričevalci Jezusa, ki je v Betlehemu prišel med nas
Dragi otroci, bodite prijatelji in pričevalci Jezusa, ki je v Betlehemu prišel med nas. Ob tem prazniku svetega božiča, ki je že zelo blizu, ste poklicani, da bi ga oznanili med vašimi prijatelji, v mestih, župnijah ter vaših družinah. Še enkrat hvala za vaš obisk. Z naklonjenostjo vas blagoslavljam, skupaj z vašimi dragimi, z vzgojitelji, s pomočniki in z vsemi prijatelji otrok Katoliške akcije. Blagoslovljen božič!« (Papež Frančišek otrokom iz Katoliške akcije, ki jih je sprejel v tradicionalno avdienco pred božičem; Vatikan, 16.12.2017)


Papež otrokom Katoliške akcije: Usmerite objektiv na osebe, ki jih nihče ne vidi


Papež o periodičnem tisku: Družba potrebuje zanesljive informacije in preverjene podatke