Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Opravičenje po veri

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 16 hours 6 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Samo Bog opraviči in odpušča
»Naša dela so odgovor na zastonjsko ljubezen Boga, ki nas je opravičil in nam vedno odpušča. Naša svetost pa je ravno v tem, da vedno prejmemo to odpuščanje, kakor se zaključi psalm, ki smo ga molili: 'Blagor mu, komur je krivičnost odpuščena, ki mu je greh pokrit. Blagor človeku, ki mu Gospod ne prišteva greha.' In Gospod, On je, ki nam je odpustil izvirni greh in ki nam vsakič odpušča, ko gremo k njemu. Mi si ne moremo odpustiti svojih grehov s svojimi deli, samo On odpušča. Mi pa lahko odgovorimo s svojimi deli na to odpuščanje.

 

Lažna pravičnost
V današnjem Lukovem evangeliju nam Jezus razloži drugi način iskanja opravičenja preko podobe tistih, ki si mislijo, da so pravični zaradi videza, torej tisti, ki napravijo svoj obraz kot je na podobicah, kakor da bi bili sveti. Hinavci so. V njih je vse umazano, toda na zunaj želijo dati videz, da so pravični in dobri tako, da pokažejo, koliko se postijo, molijo ali dajejo miloščino. Toda v srcu ni ničesar, ni nobene substance. Njihovo življenje je hinavsko, njihova resnica je 'nič'.

 

Verodostojnost v srcu, verodostojnost navzven
Oni si ličijo dušo, živijo od tega ličenja. Svetost je za njih ličenje. Jezus od nas vedno zahteva, da smo verodostojni, toda verodostojni znotraj v srcu in če se kaj pokaže, da se pokaže ta resnica, to kar je v srcu. Zaradi tega je ta nasvet: 'Kadar ti moliš, pojdi in to počni na skrivnem; ko se ti postiš - tukaj da se malo naliči, da ne bo nihče z obraza prebral slabost postenja; in ko ti daješ miloščino, naj tvoja levica ne ve, kaj dela tvoja desnica, stori to na skrivnem.'

 

Bog odpušča mojo krivdo, moj greh
Njihovo opravičenje je navidezno. So kot milni mehurčki, ki danes so, jutri pa jih ni več. Jezus od nas zahteva doslednost življenja, doslednost med tem, kar delamo in tem, kar živimo v svoji notranjosti. Dvoličnost stori veliko zla, hinavščina stori veliko zla, če sta način življenja. V psalmu smo prosili za milost resnice pred Gospodom. Lepo je to, kar smo prosili: 'Gospod, svoj greh sem ti priznal, nisem ti ga skrival in svoje krivde nisem prikrival, nisem naličil svoje duše. Rekel sem: 'Izpovedal bom svojo krivdo Gospodu, in ti si odpustil mojo krivdo in moj greh''. Pred Bogom biti vedno resnični, vedno. In ta resničnost pred Bogom napravi prostor, da nam lahko Gospod odpusti. Pot je torej ta, da ne obtožujemo drugih, temveč da se naučimo modrosti 'obtožiti same sebe', ne da bi pri tem pred Gospodom prikrivali svoje grehe.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 20.10.2017)

 

 

 

 

Papež Frančišek med jutranjo mašo: »Gospod, daj nam milost notranje resničnosti«

 

 

 

Papež Frančišek: Temeljnih vrednot ne smemo žrtvovati na oltarju učinkovitosti