Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Odločitev za sklenitev zakramenta svetega zakona

4 odgovori [Zadnja objava]
marjana
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 47 weeks 5 days od tega
Pridružen: 10.01.2011

Na skupini za pare smo razmišljali ob naslednjih vprašanjih:

Kaj naju vodi oz. ovira pri odločanju za sklenitev zakramenta sv. zakona?

Kaj morava še urediti preden stopiva v zakon?

Kako bi poimenovala tisto točko, ko se dva odločita za zakon?

Kaj pa zaroka? Ima zate oz. za vaju kakšen pomen?

Kaj bo drugače, ko bosta poročena?

V čem vidita podobnosti oz. različnosti med civilnim in cerkvenim obredom?

 

Pogovor smo začeli z vprašanjem zaroke. Kaj naj bi zaroka pomenila? Ali obstaja prav obred zaroke? Kdaj naj bi se par zaročil? Skupaj smo razmišljali o tem, da naj bi zaroka pomenila poglobitev odnosa med fantom in punco, ko sta se drug za drugega  odločila (čeprav ne "dokončno"), in torej mislita svojo pot okronati s sklenitvijo svetega zakona, na katerega bi se kot zaročena še zavzetejše pripravljala. Ugotovili smo, da za obred zaroke obstaja kratek blagoslov, ki ga podeli duhovnik. Zaročenca naj bi se tako drug drugemu obljubila, in na tak način medse še posebej povabila Boga, naj ju spremlja v pripravi na zakon. Časovno obdobje od zaroke pa do poroke sicer ni določeno, ampak (tako smo se nekako strinjali) naj ne bi bilo daljše od enega leta.

 

Nato smo si pogledali primer poročnega zapisnika in še nekaterih drugih listin, ki morajo biti ob sklenitvi svetega zakona ustrezno izpolnjene. Ob tem je Peter listal po zakoniku cerkvenega prava, tako da smo si nekatere kanone (zakonska določila) pobližje pogledali in ugotovili, da vsa stvar ni tako zelo enostavna. Peter je poudaril, da imajo tudi te listine svojo vrednost (seveda ne najbolj pomembno), saj svojo odločitev skleneš tudi na pravni ravni, ki pomeni najvišjo raven človekovega izražanja v odnosu do Cerkve in države (Sem prav povedala??).

 

Nekaj malega smo potem rekli tudi o tem, kaj naj bi bilo potrebno postoriti pred poroko, in kdaj je par nanjo pripravljen, ter v čem je razlika med civilnim in cerkvenim obredom (razen v dolžini :)).

marjana
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 47 weeks 5 days od tega
Pridružen: 10.01.2011

Joj, sem mislila, da bo bolj pregledno, pa ne vem kako mi je zdej tako uštimalo. Drugače naj bi bili tudi odstavki, pa vsa vprašanja okrepljena ... No, se učim :)

urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 15 sec od tega
Pridružen: 17.03.2010

Sem malo razmaknil, verjetno si mislila približno takole. Mastnega tiska pa ne sprejme vedno, ne vem zakaj. Podobno kot z odstavki, tudi tu rado nagaja.

marjana
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 47 weeks 5 days od tega
Pridružen: 10.01.2011

Aha, hvala. Sem mislila tako, ja :)

Mihal
Slika za %user
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 6 years 26 weeks od tega
Pridružen: 17.01.2011

Midva sva se ob tej temi pogovarjala...zanima me kaj je bilo mišljeno pod vprašanjem: kako bi poimenovala tisto točko, ko se dva odločita za zakon?

In pa glede civilne poroke...mislim, da če že obstaja je prav, da se tudi pred državo pokaže svojo povezanost in vrednote. Kako je pa v primeru če so denarni interesi, v kolikor je itak za katoličana pomembna cerkvena poroka? (npr. če se dva hočeta poročiti in bi s civilno poroko eden izgubil pokojnino očeta, ki jo prejema) Ste o tem kaj rekli?

"Na vseh poteh sem vedno bil ob tebi," pravi Jezus.
"Kako neki, glej, tu je ena sama sled in tu mi je bilo najtežje."
"Vem, zato sem te pa nosil v naročju!"