Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Očetova senca, Jan Dobraczynski

1 odgovor [Zadnja objava]
marta
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 6 weeks 1 day od tega
Pridružen: 25.02.2011

Roman Očetova senca je izdala založba Družina in ga na svojih straneh takole predstavila:

Očetova senca je najuspešnejši roman poljskega pisatelja Jana Dobraczynskega ( 1910 - 1994). Na podlagi svetopisemskega besedila, apokrifnih spisov in bogate krščanske tradicije je ustvaril tako živo in nežno pripoved o Jezusovem redniku, kakršne doslej zlepa nismo brali.

To je roman o svetem Jožefu in sveti družini

Jožef je povsem običajen mladenič, poln življenjske moči, veselja in sanj. Ob začetku zgodbe se napoti v Nazaret, da bi našel, dekle, ki bi ji podaril srce. Zaljubi se v nežno Marijo, a pot do njegovih sanj prekine Božje povabilo. Celo življenje bo Jožef razpet med vlogo, ki jo je prejel od Boga, in željo po povsem običajnem človeškem življenju.

Skozi oči pisatelja spoznavamo življenje svete družine, ki ni prav nič romantično in idilično. Mogoče vam bo branje v adventu odprlo drugačen pogled na prihod Odrešenika na svet.

 

 

.

marta
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 6 weeks 1 day od tega
Pridružen: 25.02.2011

V teh dneh, ko se mi je "svet zavrtel" zaradi vrtoglavice in prihajam doma počasi v stanje ravnovesja, več razmišljam o skrivnosti učlovečenja, o Devici Mariji, svetem Jožefu. V molitvah se nisem velikokrat obračala na Marijo, svoje prošnje in zahvale sem usmerjala direktno na Boga, na Jezusa. Tudi sedaj se premalo zatekam pod njen plašč. Marijo so mi bolj približala Petrova razmišljanja v knjigi Marija, žena za naš čas. Svoj pečat in drugačen pogled na svetega Jožefa in Mater Marijo  pa mi je dodal roman Očetova senca. Nisem velika navdušenka nad zgodovinskimi romani in filmi, ki prikazujejo učlovečenje in odrešenje, ker se mi zdi, da avtorji dodajo svoj pogled in je vprašanje, če je to res pravi pogled.
Kljub temu me je roman Očetova senca nagovoril. Samo en vsakdanji primer. Marija obišče Elizabeto. Nikoli nisem razmišljala, da bi bila Marijina pot čez gore lahko polna nevarnosti. Pisatelj pa z zgodovinskimi dejstvi opiše to pot, pot nevarnosti zaradi različnih tolp, ki so napadale popotnike...Nobene romantike. In Marija se ne boji, se ne izgovarja, da zaradi svojega stanja ne more na pot. Gre, kamor jo kliče Bog. 
Še enkrat : Knjigo priporočam v branje. Naj nagovarja tudi vas.