Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Obsojanje bližnjega je hinavščina

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 13 hours 46 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»’Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš?’ Te Jezusove besede vznemirjajo vest vsakega človeka v vsakem času. Po tem, ko je najprej govoril o ponižnosti, nam Jezus spregovori še o njenem nasprotju. To je, o sovražni drži do bližnjega oziroma o sojenju brata. Na tem mestu Jezus izreče močno besedo ‘hinavec’. Tisti, ki živijo v obsojanju bližnjega, ki slabo govorijo o bližnjem, so hinavci, kajti nimajo moči in poguma, da bi videli lastne pomanjkljivosti. Jezus je o tistih, ki v svojih srcih nosijo sovraštvo do bratov, kasneje dejal, da so morilci. Pa tudi apostol Janez jasno pravi, da kdor sovraži svojega brata in kdor sodi svojega brata, hodi v temi.

 

Vsakič, ko v svojih srcih sodimo brate ali še slabše, ko o tem govorimo z drugimi, smo kristjani morilci. Kristjan morilec … Tega ne pravim jaz. Tako pravi Gospod. Če govoriš slabo o bratu, ga ubiješ. V današnjem času, ko se toliko govori o vojnah in se prosi za mir, je nujno dejanje našega spreobrnjenja. Opravljanje spada v kriminalno razsežnost, nedolžno opravljanje ne obstaja. Jezik naj bi hvalil Boga. Toda kadar ga uporabljamo, da govorimo slabo o bratu ali sestri, ga uporabljamo, da Boga ubijemo, da ubijemo podobo Boga v bratu.

 

Včasih kdo meni, da si nekdo zasluži opravljanje. A to ne more biti res. Pojdi in moli zanj! Pojdi, delaj pokoro zanjo! In potem, če je potrebno, govori s tisto osebo, ki lahko pomaga pri problemu. Toda ne govori vsem! Kdor izmed nas opravlja, je preganjalec in je nasilnež, tako kot je o sebi dejal Pavel, ki je bil velik grešnik.  Prosimo zase in za celo Cerkev milost spreobrnjenja od kriminala opravljanja k ljubezni, ponižnosti, blagosti, krotkosti in velikodušnosti ljubezni do bližnjega.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 13.9.2013)

 

 

 

Papež Frančišek: Opravljanje ima »kriminalno razsežnost«

 

 

 

 

Vsak med nami je lahko ali 'postopač' ali 'romar'. V tem času, ki ga sedaj živimo, vidimo veliko oseb, ki postopajo, saj so brez življenjskega ideala in pogosto nezmožni dati smisel dogodkom sveta… Bodite pričevalci globokega smisla, luči, ki prinaša vero. Ohranjajte pomembno bogastvo vrednot, modrost preteklosti, a tako, da živite sedanjost, si prizadevate v današnjem dnevu, s pogledom v prihodnost, da odpirate obzorja upanja z vašim delom, da bi družbi dali bolj človeški obraz.« (Papež Frančišek viteškemu redu božjega groba, 13.9.2013)

 

 

Papež Viteškemu redu božjega groba v Jeruzalemu: Hoditi, graditi, izpovedovati 

 

 

 

 

Mineva šest mesecev pontifikata papeža Frančiška