Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Obleči Kristusa

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 36 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Belo oblačilo novokrščencev

»Od prvih stoletij dalje je bilo naravno, da se je po kopeli prerojenja, ki človeka po Bogu na novo ustvari v resnični svetosti (prim. Ef 4,24), novokrščence obleklo v novo belo oblačilo, ki kaže sijaj življenja v Kristusu in Svetem Duhu. Belo oblačilo, ki simbolično izraža to, kar se je zgodilo pri zakramentu, razglaša stanje spremenjenih v božjo slavo.

 

Kaj pomeni obleči Kristusa, nam pove sv. Pavel, ko razlaga kreposti, ki jih krščenci morajo gojiti: 'Kot Božji izvoljenci, sveti in ljubljeni, si torej oblecite čim globlje usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, krotkost, potrpežljivost. Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če se ima kateri kaj pritožiti proti kateremu. Kakor je Gospod odpustil vam, tako tudi vi odpuščajte. Nad vsem tem pa naj bo ljubezen, ki je vez popolnosti' (Kol 3,12-14).

 

Nismo mi luč. Kristus je luč

Tudi obredna izročitev plamena, vzetega z velikonočne sveče, spominja na učinek krsta. 'Prejmite Kristusovo luč', pravi duhovnik. Te besede nas spominjajo, da nismo mi luč, ampak je luč Jezus Kristus (glej Jn 1,9; 12,46), ki je vstal od mrtvih in premagal temo zla. Mi smo poklicani sprejeti njegov sijaj! Kakor plamen velikonočne sveče daje luč posameznim svečam, tako ljubezen Gospoda Vstalega vnema srca krščenih in jih napolnjuje z lučjo in toplotoOd starodavnih časov dalje se je zakramentu krsta reklo tudi 'razsvetljenje', novokrščence pa se je imenovalo 'razsvetljeni'.

 

Biti otroci luči in vztrajati v veri

To je namreč krščanska poklicanost: 'vedno hoditi kakor otroci luči in vztrajati v veri'. Če gre za otroke, je naloga staršev, skupaj z botri in botrami, da skrbijo za ohranjanje plamena krstne milosti pri svojih najmanjših ter jim pomagajo vztrajati v njihovi veri. Krščanska vzgoja je pravica otrok. Njen namen je postopoma jih voditi pri spoznavanju Božjega načrta v Kristusu. Tako bodo lahko osebno potrdili vero, v katero so bili krščeni.

 

Živa Kristusova navzočnost, ki jo je treba v sebi varovati, braniti in širiti, je svetilka, ki osvetljuje naše korake, je luč, ki usmerja naše izbire, je plamen, ki greje srca pri hoji proti Gospodu, pri čemer nas usposablja, da pomagamo tistemu, ki hodi z nami, vse do neločljivega občestva z Njim. Tisti dan, pravi Razodetje, ne bo več noči in ne bodo potrebovali ne luči svetilke ne sončne luči, kajti razsvetljeval jih bo Gospod Bog in kraljevali bodo na veke vekov (prim. Raz 22,5).

 

Naj milost tvojega krsta obrodi sadove

Obhajanje krsta se sklene z molitvijo Očenaš, ki je lastna skupnosti Božjih otrok. Otroci, ponovno rojeni v krstu, bodo namreč polnost daru Svetega Duha prejeli pri birmi in se bodo udeleževali evharistije, s tem pa se učili, kaj pomeni obračati se na Boga in ga klicati Oče.

Ob koncu sklopa katehez o krstu vsakemu namenjam povabilo, ki sem ga izrazil že v apostolski spodbudi Gaudete et exsultate: 'Pusti, da milost tvojega krsta obrodi sadove na poti svetosti. Pusti, da je vse odprto za Boga in zato izberi Njega, vedno znova izberi Boga. Ne obupaj, ker imaš moč Svetega Duha, vse dokler je potrebno, saj je svetost pravzaprav sad Svetega Duha v tvojem življenju (prim. Gal 5,22-23).« (Papež Frančišek v katehezi med splošno avdienco na Trgu sv. Petra, 16.5.2018)

 

 

Papež sklenil cikel katehez o krstu: Obleči Kristusa


Frančišek pozval k miru na Bližnjem vzhodu: Nasilje povzroča nasilje!