Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ob radostnem Ženinu radostna Nevesta

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 7 hours 6 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Cerkev je poklicana svojim otrokom posredovati Gospodovo radost, radost, ki podarja resničen mir.

 

V prvem berilu iz Izaijeve knjige smo lahko slišali o želji po miru, ki jo v sebi nosimo vsi. V evangeljskem odlomku pa smo lahko vsaj nekoliko zaslutili Jezusovo dušo in njegovo srce, ki je radostno srce. Jezusa si običajno predstavljamo, kako je učil, ozdravljal, kako je hodil po cestah ali kako je bilo med zadnjo večerjo … Nismo pa navajeni predstavljati si nasmejanega in radostnega Jezusa. Jezus je bil poln radosti. V zaupnosti s svojim Očetom se je lahko veselil v Svetem Duhu in slavil Boga. Prav to je Jezusova notranja skrivnost: ta odnos z Očetom v Duhu. In to notranjo radost On daje tudi nam.

 

Ta radost je obenem resničen mir. Pri tem ne gre za statičen mir, ki bi bil brezskrben in tih. Ne, krščanski mir je radosten mir, kajti naš Gospod je radosten. Radosten je tudi, kadar govori o Očetu. Le-tega tako močno ljubi, da ne more govoriti o Njem brez radosti.

 

Naš Bog je torej radosten in Jezus je hotel, da bi bila radostna tudi njegova nevesta Cerkev. Nemogoče si je predstavljati Cerkev brez radosti. Radost Cerkve pa je prav to: oznanjati Jezusovo ime. Reči: On je Gospod. Moj ženin je Gospod, je Bog. On nas rešuje, On hodi z nami.' V tej radosti neveste Cerkev postane tudi mati. Saj, kot je govoril Pavel VI., je radost Cerkve prav, oznanjevati, iti dalje in govoriti o svojem Ženinu ter tako svojim otrokom, katere je rodila, posredovati to radost. Mir, o katerem nam govori Izaija, je torej mir, ki je zelo dinamičen, je mir radosti, mir slavljenja. Je mir, za katerega lahko rečemo, da je 'hrupen'. Hrupen je v slavljenju. Je mir, ki je rodoviten. Mir, ki izhaja prav iz radosti slavljenja Trojice in iz evangelizacije, iz pripovedovanja narodom, kdo je Jezus.

 

Tudi v zelo resnih stvareh je Jezus radosten, Cerkev je radostna. Mora biti radostna. Tudi v svojem vdovstvu – kajti Cerkev je po eni strani vdova, ki čaka, da se njen Ženin vrne – tudi v svojem vdovstvu je Cerkev radostna v upanju. Molimo, da bi nam Gospod vsem dal to radost.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 3.12.2013)

 

 

 

 

Papež Frančišek: Naš Bog je radosten in želi, da je radostna tudi Cerkev