Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ob 100-letnici rojstva sv. Janeza Pavla II.

1 odgovor [Zadnja objava]
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 23 hours 52 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Ob 100-letnici rojstva Janeza Pavla II.: Mož molitve, bližine in pravičnosti

Ob stoti obletnici rojstva sv. Janeza Pavla II. je papež Frančišek danes zjutraj daroval mašo v kapeli bazilike sv. Petra, kjer se nahaja grob papeža Janeza Pavla II.

 

Gospod je obiskal svoje ljudstvo

»Gospod ljubi svoje ljudstvo. Ko je Gospod iz te ljubezni poslal preroka, Božjega moža, je Izraelovo ljudstvo govorilo: 'Gospod je obiskal svoje ljudstvo, ker ga ljubi.' Isto je počela množica, ki je sledila Jezusu, ko je videla, kaj je delal. 'Gospod je obiskal svoje ljudstvo.' In danes mi tukaj lahko rečemo, da je pred sto leti Gospod obiskal svoje ljudstvo, poslal je moža, ga pripravil za škofa in voditelja Cerkve. Gospod ljubi svoje ljudstvo, Gospod je obiskal svoje ljudstvo, poslal je pastirja.

 

Mož molitve

Spregovoril bi o treh potezah dobrega pastirja, čeprav jih je bilo še veliko več, ki so značilne za sv. Janeza Pavla II.: molitev, bližina ljudstvu, ljubezen do pravičnosti.

Sv. Janez Pavel II. je bil Božji človek, ker je molil, veliko je molil, kljub delu, ki ga je imel pri vodenju Cerkve. Dobro je vedel, da je prva škofova naloga molitev. To je vedel in tako je delal. Zgled škofa, ki moli. To je prva naloga. In naučil nas je, da ko si škof zvečer sprašuje vest, se mora vprašati: 'Koliko ur sem danes molil?' Mož molitve.

 

Mož bližine

Druga lastnost sv. Janeza Pavla II. je bližina. Bil je mož bližine. Ni bil človek, ki je ločen od ljudstva. Nasprotno, srečeval se je z ljudstvom in obkrožil ves svet, da bi se srečal s svojim ljudstvom. Iskal je svoje ljudstvo, postal mu je blizu. Bližina je ena od potez Boga s svojim ljudstvom. Spomnimo se, da Gospod pravi svojemu ljudstvu: 'Glej, kateremu ljudstvu je bilo božanstvo tako blizu, kakor je tebi tvoj Bog?' Bližina Boga z ljudstvom, ki potem postane tesna v Jezusu, postane močna v Jezusu. Pastir je blizu ljudstvu, drugače ni pastir, je hierarh, je administrator, morda dober, vendar ni pastir. Bližina ljudstvu. In sv. Janez Pavel II. nam je dal zgled te bližine: blizu velikim in malim, blizu bližnjim in oddaljenim, vedno blizu, postal je blizu.

 

Mož ljubezni do pravičnosti

Kot tretjo potezo sv. Janeza Pavla II. bi izpostavil njegovo ljubezen do pravičnosti. A do popolne pravičnosti. Človek, ki je hotel pravičnost - socialno pravičnost, pravičnost narodov, pravičnost, ki odganja vojne, popolno pravičnost. Zato je sv. Janez Pavel II. bil mož usmiljenja, kajti pravičnost in usmiljenje gresta skupaj, ne moreta se ločiti, sta skupaj. Pravičnost je pravičnost, usmiljenje je usmiljenje, a ni enega brez drugega.

In ko govorimo o pravičnosti in usmiljenju, pomislimo, kaj vse je storil sv. Janez Pavel II., da bi ljudje razumeli Božje usmiljenje. Pomislimo, kako je spodbujal pobožnost do sv. Faustine. Čutil je, da ima Božja pravičnost to obličje usmiljenja, to držo usmiljenja. In to je dar, ki nam ga je on zapustil: pravičnost v usmiljenju in usmiljenje v pravičnosti.

 

Danes ga prosimo, naj vsem nam izprosi milost molitve, milost bližine in milost pravičnosti-usmiljenja in usmiljenja-pravičnosti.

 

Prosimo Boga, naj v vseh nas zaneti plamen ljubezni, ki je neprestano poživljal življenje sv. Janeza Pavla II., da se je daroval za Cerkev.« (Papež Frančišek med sv. mašo na grobu sv. Janeza Pavla II. v baziliki sv. Petra, 18.5.2020)

 

To je bila tudi papeževa zadnja jutranja maša, ki smo jo v času pandemije koronavirusa, od 9. marca dalje, lahko spremljali preko neposrednega prenosa.

  

Papež Frančišek ob 100-letnici rojstva Janeza Pavla II.: Mož molitve, bližine in pravičnosti

 

Pismo papeža Frančiška rektorju Papeške univerze sv. Tomaža Akvinskega

 

 

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 23 hours 52 min od tega
Pridružen: 13.01.2011