Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

'Novo vino in novi mehovi'

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 22 hours 56 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Pot nam kažejo blagri

»Današnji odlomek iz Markovega evangelija (Mr 2,18-22) govori o 'novem vinu v novih mehovih'. Gospodova beseda, evangelij, je novo vino, ki nam je bilo dano. A da bi bili dobri kristjani, je potrebno novo obnašanje, nov slog, ki zares ustreza krščanskemu slogu in ki nam ga znajo pokazati edino blagri.

 

Nenehno obtoževati druge

Da bi razumeli, kaj je krščanski slog, je morda bolje pogledati naše lastne drže, ki ne predstavljajo krščanskega sloga. Navedel bi tri: obtožujoči slog, posvetni slog in egoistični slog. Obtožujoči slog je slog tistih vernikov, ki vedno hočejo obtoževati druge. Živijo tako, da obtožujejo. 'Tisti ni dober, ni pravičen, prej je bil dober kristjan …' Druge vedno diskvalificirajo. To je slog zgrešenih promotorjev pravičnosti. Vedno hočejo obtožiti druge. Ne zavedajo pa se, da je to hudičev slog. V Bibliji se hudič imenuje 'veliki tožilec', ki vedno obtožuje druge. Takšna drža je med nami moderna. Bila je moderna tudi v Jezusovem času, ki v več kot samo enem prizoru graja tožnike: 'Namesto da gledaš iver v očesu drugega, glej raje bruno v svojem očesu.' Ali: 'Tisti, ki so brez greha, naj prvi vržejo kamen.' Obtoževati druge in iskati njihove napake, ni krščansko, to ni novi meh.

 

Posvetnost, ki uničuje

Isto velja tudi za drugo vrsto življenjskega sloga, ki ni krščanski: posvetni, torej slog sveta. Lasten je ravno tistim katoličanom, ki molijo Veroizpoved, a živijo v nečimrnosti, ošabnosti, navezanosti na denar, pri čemer mislijo, da so samozadostni. Gospod ti je ponudil  novo vino, ti pa nisi zamenjal mehov, nisi se spremenil. Posvetnost. Posvetnost je tista, ki uniči mnogo ljudi, mnogo ljudi. Dobre ljudi, ki vstopijo v ta duh nečimrnosti, ošabnosti, razkazovanja. Ni ponižnosti. Ponižnost pa je del krščanskega sloga. Moramo se je naučiti od Jezusa, Marije, Jožefa, ki so bili ponižni.

 

Brezbrižnost ni krščanska

V naših skupnostih pa lahko vidimo še en slog, ki ni krščanski. To je egoistični duh, duh brezbrižnosti. Verjamem, da sem dober katoličan, delam, kar je treba, a se ne zanimam za probleme drugih. Ne skrbijo me vojne, bolezni, ljudje, ki trpijo, tudi tisti, ki so ob meni. To je hinavščina, ki jo Jezus očita učiteljem postave.

 

In kaj je torej pravi krščanski slog? Krščanski slog je slog blagrov: krotkost, ponižnost, potrpežljivost v trpljenju, ljubezen do pravičnosti, zmožnost prenašati preganjanja, ne obtoževati drugih … To je krščanski duh, krščanski slog. Če hočeš vedeti, kaj je krščanski duh, da ne bi padel v ta slog obtoževanja, posvetni slog in egoistični slog, beri blagre. To je naš slog. Blagri so novi mehovi, so pot. Da bi bili dobri kristjani, je treba s srcem moliti Veroizpoved in tudi s srcem moliti Očenaš.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 21.1.2019)

 

Papež med jutranjo homilijo o krščanskem slogu: Pot nam kažejo blagri