Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

'Nov nauk z oblastjo'

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 hours 54 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Pismouki, duhovnik Heli, njegova dva sinova in Jezus predstavljajo štiri like vernikov. O prvem liku - pismoukih, nam govori današnji evangelij. Predstavlja nam Jezusa, ki je učil kot nekdo, ki ima oblast, in ne kot pismouki. Ti so učili in pridigali in ljudem na ramena nalagali mnoge težke stvari, ubogi ljudje pa niso mogli hoditi naprej. Jezus je dejal, da se pismouki sami teh stvari niso dotaknili niti z enim prstom, in nato govoril ljudem: 'Delajte to, kar vam pravijo, a ne to, kar počnejo.' Pismouki so bili neverodostojni, ljudem so ves čas govorili, kaj morajo delati. Jezus pa jim je rekel: 'Tako vendar zapirate vrata Božjega kraljestva. Ne pustite jim vstopiti in tudi sami ne vstopite.' To je način pridiganja, učenja, pričevanja lastne vere. In mnogo je tistih, ki mislijo, da je vera ravno to.

 

V današnjem berilu iz 1. Samuelove knjige najdemo drugi lik vernika. To je Heli, ubog, slaboten, mlačen duhovnik, ki je svojima sinovoma dopuščal delati veliko slabih stvari. Sedel je na stolu pri podboju Gospodovega svetišča in gledal Ano, ki je molila in prosila za sina. Ta žena je molila kot molijo ponižni ljudje: preprosto, a iz svojega srca, s tesnobo. Ana je 'premikala ustnice', kot to počnejo mnoge dobre žene v naših cerkvah in naših svetiščih. Molila je in prosila za čudež. Starec Heli pa jo je gledal in ji rekel: 'Ta je pijana' ter jo zaničeval. Bil je predstavnik vere, vodilni, a njegovo srce ni prav čutilo in je preziral to ženo. Kolikokrat Božje ljudstvo ni čutilo naklonjenosti s strani tistih, ki bi morali pričevati: s strani kristjanov, kristjanov laikov, duhovnikov, škofov …  Pravijo: 'Ubogi ljudje, ničesar ne razumejo … morajo narediti tečaj teologije, da bi prav razumeli'. Čutim določeno simpatijo do Helija, kajti v srcu je še vedno imel maziljenje. Ko mu je žena pojasnila svojo situacijo, ji je rekel: 'Pojdi v miru in Izraelov Bog naj ti izpolni tisto, za kar si ga prosila.' Na površje pride duhovniško maziljenje. Ubogi človek, v sebi je imel skrito lenobo … je mlačen. In potem, ubožec, konča slabo.

 

Helijeva sinova, ki sta omenjena v včerajšnjem berilu, prestavljata tretji lik vernika. Upravljala sta svetišče, a bila sta malopridneža: duhovnika, a malopridneža. Hlastala sta za oblastjo in denarjem, izkoriščala ljudi, se okoriščala z miloščino in darovi. In Gospod ju je zelo kaznoval. To je lik pokvarjenega kristjana, pokvarjenega laika, pokvarjenega duhovnika, pokvarjenega škofa, ki se okorišča s svojo situacijo, položajem, vero, krščanstvom; njegovo srce konča v pokvarjenosti. Tako se je zgodilo Judu. Iz pokvarjenega srca pride izdajstvo. Juda je izdal Jezusa.

 

Na koncu pa imamo še četrti lik vernika, to je Jezus. Zanj so ljudje govorili: 'Ta uči kot nekdo, ki ima oblast. To je nov nauk!' A kaj je novost? To je moč svetosti. Jezusova novost je, da s sabo prinaša Božjo besedo, Božje sporočilo, kar je ljubezen Boga do vseh nas. Jezus približuje Boga ljudem in da bi to lahko storil, se jim sam približuje, je blizu grešnikom. Jezus odpusti prešuštnici, o teologiji se pogovarja s Samarijanko. Jezus išče srca oseb, približa se ranjenemu srcu oseb. Jezusa zanimata samo oseba in Bog. Jezus želi, da se ljudje približajo, da ga iščejo in čuti ganjenost, ko jih vidi, da so kot ovce brez pastirja. Zaradi vsega tega ljudje pravijo, da je nov nauk. A vendar ni nov, nov je način. To je 'evangeljska transparentnost'.

 

Prosimo Gospoda, naj nam današnja bogoslužna branja pomagajo v našem krščanskem življenju. Vsem! Vsakemu na svojem mestu. Da ne bi bili čisti legalisti, hinavci kot pismouki in farizeji. Da ne bi bili pokvarjeni kot Helijeva sinova. Da ne bi bili mlačni kot Heli. Ampak da bi bili kot Jezus, z njegovo gorečnostjo za iskanje ljudi, za ozdravljanje ljudi in za ljubezen do ljudi. Da bi jim rekli: 'Če jaz delam to malo, pomisli, kako te šele ljubi Bog, ki je tvoj Oče!' To je nov nauk, ki ga Bog zahteva od nas. Prosimo za to milost!« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 14.1.2014)

 

 

 

Papež Frančišek med jutranjo mašo o štirih likih vernika: Prosimo Gospoda, da bi bili kot Jezus