Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Nositi svoj križ in hoditi za Njim

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 12 hours 52 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Ne dajati prednosti ničemur pred ljubeznijo do Njega, nositi svoj križ in hoditi za Njim. To so pogoji, da bi bili Jezusovi učenci. O njih govori današnji evangeljski odlomek. Mnogi so se približali Jezusu in so hoteli hoditi za njim, a On ni želel slepiti nikogar, saj je dobro vedel, kaj ga čaka v Jeruzalemu. Njegova pot je bila pot križa, darovanja samega sebe za odpuščanje naših grehov.

 

Hoditi za Jezusom ne pomeni sodelovati pri zmagoslavnem sprevodu! Pomeni biti soudeležen pri njegovi usmiljeni ljubezni. Jezusovo delo je prav delo usmiljenja, odpuščanja in ljubezni. Gre za univerzalno odpuščanje, usmiljenje, ki pa gre preko križa. Jezus želi v to poslanstvo, ki mu ga je zaupal Oče, vključiti tudi nas, zato je svoje učence po vstajenju poslal oznanjevat po svetu. Jezusov učenec se odpove vsem dobrinam, ker je v Njem našel največje Dobro, v katerem vse drugo dobi svoj pravi pomen in vrednost. Kristjan se loči od vsega in ponovno najde vse v logiki evangelija, logiki ljubezni in služenja.

 

Jezus sam to med drugim razloži s priliko o kralju, ki se pred vojskovanjem pozanima, če se more s številom svojih mož postaviti po robu nasprotniku. Jezus tu ne govori o temi vojne, pa vendar se nas ta prilika dotika na poseben način v tem trenutku, ko molimo za mir. Pravi nam, da se moramo vsi boriti proti neki globlji vojni. Moramo se pogumno odločiti za odpoved zlu in njegovim zapeljivostim ter izbrati dobro. To pomeni hoditi za Kristusom, nositi svoj križ. Ničemur ne služi vojskovati se, če nismo sposobni tega globokega boja proti zlu. Le-ta  zaobjema tudi 'reči ne' bratomornemu sovraštvu in lažem, nasilju v vseh njegovih oblikah, širjenju orožja in nelegalnemu trgovanju z njim. Obstaja dvom, če do nekaterih vojn ne pride zgolj zaradi trgovine z orožjem in ne zaradi problemov…

 

Nadaljujmo z molitvijo za mir!
Zahvaljujem se vsem, ki ste se na različne načine pridružili včerajšnjemu dnevu posta in molitve. Naj ta zavzetost trajala še naprej. Nadaljujmo z molitvijo in delom za mir! Vabim vas, da bi še naprej molili, da se takoj prenehata nasilje in pustošenje v Siriji ter da bi s prenovljeno vnemo delali za pravično poravnavo bratomornega spora. Molimo pa tudi za druge države na Bližnjem vzhodu, posebej za Libanon, da bi našel zaželeno stabilnost in bil še naprej zgled sobivanja; za Irak, da bi sektaško nasilje pustilo mesto spravi; in za proces miru med Izraelci in Palestinci, da bi napredoval odločno in pogumno. Molimo za Egipt, da bi si vsi Egipčani, muslimani in kristjani, prizadevali za skupno gradnjo družbe v dobro celotnega prebivalstva. Iskanje miru je dolgo ter zahteva potrpežljivost in vztrajnost! Nadaljujmo z molitvijo!« (Papež Frančišek pri molitvi Angelovega češčenja, 8.9.2013)

 

 

 

 

 

Papež Frančišek pri Angelovem češčenju: Nadaljujmo z molitvijo za mir!