Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Noč in dan vpiti k Bogu!

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 hours 13 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Noč in dan vpiti k Bogu!
»V današnjem evangeliju beremo priliko o vdovi, ki je vztrajno hodila h krivičnemu sodniku, da bi ji pomagal do pravice, in to je tudi dosegla. Jezus tako poudari, da je treba vedno moliti in se nikoli utruditi, in sklene: Če je vdova uspela in prepričala tistega sodnika, ali mislite, da Bog ne bo poslušal nas, če ga z vztrajnostjo prosimo? Jezusov izraz je močan: 'Pa Bog ne bo pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki vpijejo k njemu noč in dan?'

 

Noč in dan vpiti k Bogu! Zastavimo si vprašanja: Zakaj to Bog želi? Ali ne pozna naših potreb? Kakšen smisel ima vztrajati z Bogom? Ta vprašanja nam pomagajo poglobiti zelo pomemben vidik vere: Bog nas vabi, da molimo z vztrajnostjo. Ne zato, ker ne bi vedel, kaj potrebujemo, ali ker nas ne posluša. Ravno nasprotno: On vedno posluša in vse ve o nas, z ljubeznijo. Pri naši vsakodnevni hoji, predvsem v težavah, v boju proti zlu zunaj in znotraj nas Gospod ni daleč, je na naši strani. Borimo se skupaj z njim, ki je ob nas. In naše orožje je ravno molitev, ki nam omogoča, da čutimo njegovo prisotnost ob nas, njegovo usmiljenje, tudi njegovo pomoč. A boj proti zlu je težak in dolg, zahteva potrpežljivost in upornost – kot Mojzes, ki mora držati dvignjene roke, da bi njegovo ljudstvo zmagalo.

 

Če ugasne vera, ugasne molitev in hodili bomo v temi
Vsak dan torej moramo iti skozi boj, a Bog je naš zaveznik, vera vanj je naša moč in molitev je izraz te vere. Jezus nam torej zagotavlja zmago, a na koncu evangeljskega odlomka se vpraša: 'Ali bo Sin človekov, kadar pride, našel vero na zemlji?' Če ugasne vera, ugasne molitev, in hodili bomo v temi, izgubili se bomo na življenjski poti. Od vdove se naučimo, da je treba vedno moliti in se nikoli naveličati. Pri tem mislim na mnoge žene, ki se borijo za lastno družino, ki molijo in se nikoli ne utrudijo. Te žene nam dajejo pravo pričevanje vere, poguma in molitve.

 

Vedno moliti! A ne zato, da bi z močjo besed prepričali Gospoda. On namreč dobro ve, kaj potrebujemo. Vztrajna molitev je prej izraz vere v Boga, ki nas kliče, da se borimo z njim, vsak dan, vsak trenutek, da bi z dobrim premagali zlo.

 

Poslanstvo Cerkve – po svetu širiti plamen vere
Danes je svetovni misijonski dan. Poslanstvo Cerkve je, po svetu širiti plamen vere, ki ga je Jezus prižgal v svetu; to je vera v Boga, ki je Oče, Ljubezen in Usmiljenje. Način krščanskega misijonstva ni prozelitizem, ampak skupni plamen, ki ogreje srce. Zahvaljujem se vsem, ki z molitvijo in konkretno pomočjo podpirajo misijonarsko delo, predvsem prizadevanje rimskega škofa za širjenje evangelija. Blizu sem vsem misijonarjem in misijonarkam, ki brez velikega hrupa veliko delajo in dajejo življenje...« (Papež Frančišek na Trgu sv. Petra pri molitvi Angelovega čaščenja, 20.10.2013)

 

 

Frančišek pri molitvi Angelovo češčenje: Bog je naš zaveznik, vera vanj je naša moč in molitev je izraz te vere!