Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Nič več vojne!

1 odgovor [Zadnja objava]
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 12 hours 18 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Božji svet je dom harmonije in miru.

»Božji svet je svet, v katerem se vsakdo počuti odgovornega za drugega, za dobro drugega.
Ali ni to morda svet, ki ga vsi nosimo v svojih srcih? Si morda ne želimo sveta harmonije in miru znotraj nas samih, v odnosih z drugimi in med narodi? Toda, ali je to svet, v katerem živimo? Stvarstvo hrani v sebi lepoto, ki nas navdaja z osuplostjo, ostaja »dobro«. Pa vendar obstajajo tudi nasilje, spori, spopadi, vojne. To se zgodi, ko človek ne gleda več obzorja lepote in dobrote, ampak se zapre v lastni egoizem. Ko človek misli le sam nase, ko se postavi v središče, ko se postavi na mesto Boga, takrat prekine vse odnose in uniči vse. Takrat odpre vrata nasilju, ravnodušnosti in sporom. Harmonije ni več, nastane kaos, kjer so nasilje, prepiri in strah.

 

Sem mar jaz varuh svojega brata?
V tem kaosu pa Bog sprašuje človekovo vest: »Kje je tvoj brat?« Vsaka človeška oseba je varuh svojega brata. A ko se harmonija razbije, brat, ki naj bi ga varoval in ljubil, postane nasprotnik, s katerim se bojuje. Iz tega trenutka izhajajo vse nasilje, spori in vojne, ki so zaznamovali našo zgodovino. Dovolj je trpljenja naših bratov in sester! V vsakem nasilju, vsaki vojni se ponovno rodi Kajn. Ponovno dvignemo roko nad lastnega brata, pustimo, da nas vodi egoizem, naša vest je uspavana. Kot da bi bilo to nekaj običajnega, še naprej sejemo uničenje, bolečino in smrt. Nasilje in vojna namreč prinašata smrt, govorita jezik smrti.

 

V tišini križa hrup orožja molči
Na tej točki se sprašujem: je mogoče hoditi po poti miru? Je mogoče iti ven iz te spirale bolečine in smrti? Da, je mogoče. Mogoče je za vse… Krščanska vera pogled usmerja na križ. Tam je mogoče prebrati odgovor Boga, tam se na nasilje ni odgovorilo z nasiljem, na smrt se ni odgovorilo z jezikom smrti. V tišini križa hrup orožja molči, govori pa jezik sprave, odpuščanja, dialoga, miru. Nocoj bi rad prosil Gospoda, da bi mi kristjani in bratje drugih verstev, vsi možje in žene dobre volje z vso močjo zaklicali: nasilje in vojna nista nikoli pot miru! Vsakdo naj prisluhne besedam, ki nam v globini naše zavesti pravijo: Pojdi ven iz lastnih interesov, ki izčrpavajo srce; presezi ravnodušnost do drugega, ki srce dela neobčutljivo; premagaj svoje utemeljevanje smrti in se odpri za dialog, spravo; poglej na bolečino svojega brata – pomisli samo na otroke … – poglej na bolečino svojega brata in ne dodajaj nove bolečine, ustavi svojo roko, ponovno zgradi harmonijo, ki se je zdrobila, in to ne s spopadom, temveč s srečanjem!

 

Nič več vojne!
Naj utihne hrup orožja!... 'Nič več eden proti drugemu, nič več, nikoli … Nič več vojne, nič več vojne!' Mir se lahko utrdi le z mirom. Bratje in sestre, odpuščanje, dialog in sprava so besede miru: v ljubljenem sirskem narodu, na Bližnjem vzhodu in na celem svetu!« (Papež Frančišek med molitvenim bdenjem za mir na Trgu sv. Petra, 7.9.2013)

 

 

 

 

Papež Frančišek med molitvenim bdenjem za mir: Nasilje in vojna nista nikoli pot miru!

 

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 12 hours 18 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Papež Frančišek zelo nagovarja – predvsem s svojim zgledom, zato imajo tudi njegove besede takšno moč. Tole je odmev iz Sirije:

 

 

»Papeževe besede so imele resnično izjemem vpliv. Različne verske skupnosti so na svoj način in po svojih močeh sestavile molitveni program. Kajti v nekaterih predelih je bilo zelo težko organizirati nočno bdenje. Toda izvedel sem, da so bila obhajanja vsepovsod. V Damasku so obhajali nočno bdenje na zelo slovesen in ganjliv način, še posebej v grko-katoliški melkitski cerkvi. Pri tej slovesnosti v katedrali so bili prisotni škofje, tako katoliški kot pravoslavni, predstavniki vlade, parlamenta in tudi nekateri predstavniki islama… “ (Apostolski nuncij v Siriji,  msgr. Mario Zenari)

 

 

Apostolski nuncij v Siriji: pozitiven vpliv dneva posta in molitve za mir v Siriji in na Bližnjem vzhodu