Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ni ponižnosti brez ponižanja

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 18 min 32 sec od tega
Pridružen: 13.01.2011

Ni ponižnosti brez ponižanja

»Bog je poslal Janeza Krstnika, da bi pokazal Jezusovo pot. Zadnji izmed prerokov je imel milost, da je mogel reči: 'To je Mesija'.

 

Pot ponižanja je tudi naša pot

Delo Janeza Krstnika ni bilo toliko pridigati, da Jezus prihaja in pripraviti ljudstvo, ampak dati pričevanje o Jezusu Kristusu in to z lastnim življenjem. In dati pričevanje poti, ki jo je Bog izbral za naše zveličanje: pot ponižanja. Pavel jo tako jasno izrazi v svojem Pismu Filipljanom: 'Jezus se je ponižal do smrti, smrti na križu.' In ta smrt na križu, ta pot ponižanja, izničenja je tudi naša pot; pot, ki jo Bog kaže kristjanom, da bi šli naprej.

 

Janez Krstnik in Jezus: nečimrnost in smrt

Tako Janez kot Jezus sta se soočila s skušnjavo nečimrnosti, ošabnosti: Jezus v puščavi, ko ga skušal hudič, po postu; Janez pa pred učitelji postave, ki so ga spraševali, če je on Mesija: lahko bi odgovoril, da je 'njegov minister' in vendar je samega sebe ponižal. Oba sta imela veljavo pri ljudeh, njuno pridiganje je bilo verodostojno. In oba sta izkusila trenutke ponižanja, neke vrste človeško in duhovno depresijo: Jezus v vrtu Getsemani in Janez v ječi, ko ga je skušal črv dvoma, če je Jezus resnično Mesija. Oba sta končala na najbolj ponižujoč način: Jezus s smrtjo na križu, smrtjo najhujših zločincev, ki je bila strašna tako s fizičnega kot z moralnega vidika, gol pred ljudstvom in pred svojo materjo. Janeza Krstnika pa je v ječi obglavil stražar zaradi ukaza kralja, ki so ga oslabile pregrehe ter pokvarila kaprica plesalke in sovraštvo prešuštnice.

 

Veliki prerok in Božji Sin sta izbrala pot ponižanja

Prerok, veliki prerok, največji človek, rojen iz žene, – tako ga opredeli Jezus – in Božji Sin sta izbrala pot ponižanja. To je pot, ki nam jo kažeta in kateri moramo slediti mi kristjani. V blagrih je namreč poudarjeno, da gre za pot ponižnosti.

 

Ni ponižnosti brez ponižanja

Ni mogoče biti ponižni brez ponižanj. Povabljeni smo, da bi se naučili iz današnjega sporočila Božje besede: Kadar želimo, da bi se nas videlo, v Cerkvi, v skupnosti, da bi imeli določeno funkcijo ali kakšno drugo stvar, je to pot sveta, je posvetna pot, ni Jezusova pot. In tudi Pastirje lahko doleti ta skušnjava povzpetništva: 'To je krivica, to je ponižanje, tega ne morem prenašati.' Vendar če Pastir ne sledi tej poti, ni Jezusov učenec: je povzpetnik v talarju. Ni ponižnosti brez ponižanja.«  (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 7.2.2020)

Sveti oče med jutranjo homilijo: Ni ponižnosti brez ponižanja

 

Papež: Vzpostaviti novi edukativni pakt, ki združuje družino, družbo in institucije