Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ni mogoče služiti Bogu in denarju

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 12 hours 14 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Ni mogoče služiti Bogu in denarju. V drži 'ljubezni' do denarja obstaja nekaj, kar nas oddaljuje od Boga. Veliko je grehov, a Jezus med vsemi prav pohlep po denarju najbolj izpostavlja kot 'korenino vsega zla'. Mnogi, ki jih je prevzela ta sla, so skrenili s poti vere in si nakopali veliko muk. Sila denarja je tako mogočna, da lahko vero tudi oslabi in jo človek zaradi nje celo izgubi. 'Iz tega se porodijo zavist, prepiri, obrekovanja, nezdravi sumi, prerekanje med ljudmi pokvarjenega mišljenja in brez resnice, ki imajo pobožnost za vir dobička.' … Denar človeka pokvari; pri tem ni nobenega izhoda. Če izbereš pot denarja, boš končal kot pokvarjenec. Denar v sebi nosi to zapeljivost, zaradi katere počasi zdrsneš v svojo pogubo. Zato je Jezus tako zelo odločen glede tega vprašanja: Ne moreš služiti Bogu in denarju. Ni mogoče. Ali eno ali drugo! To ni komunizem! To je čisti evangelij! To so Jezusove besede! Kaj se zgodi z denarjem? Na začetku ti ponudi določeno blaginjo. Potem se počutiš pomembnega in tako pride nečimrnost: Ta nečimrnost, ki ne služi, a ti se počutiš pomemben, to je nečimrnost. In od nečimrnosti k ošabnosti, nadutosti. To so tri stopnice: bogastvo, nečimrnost, ošabnost.

 

Nihče se ne more zveličati z denarjem. Pa vendar hudič vedno izbira to vrsto skušnjav. Bogastvo, da bi se počutil zadostnega. Nečimrnost, da bi se počutil pomembnega. In nazadnje ošabnost, ki je pravzaprav jezik njegove nadutosti. Slišimo ugovor, da nobena od desetih zapovedi ne govori o denarju. A z denarjem se greši proti prvi zapovedi, saj gre za idolatrijo, kajti denar postane idol in ti ga častiš! To je tudi razlog, zakaj nam Jezus pravi, da ne moremo služiti idolu denarja in živemu Bogu.

 

Denar nas naredi za malikovalce, zaradi njega naše mišljenje zboli za ošabnostjo in postanemo 'manijaki nekoristnih vprašanj', oddalji nas od vere in nas pokvari. Sveti Pavel nam pravi, naj se temu izogibamo. Raje naj težimo k pravičnosti, usmiljenju, veri, ljubezni, potrpežljivosti in krotkosti. Pot za služenje Bogu je v ponižnosti. Naj nam Gospod vsem pomaga, da ne bi padli v past idolatrije denarja.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 20.9.2013)

 

 

 

 

Papež Frančišek pri jutranji maši: Naj nam Gospod pomaga, da ne bi padli v past idolatrije denarja