Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

NEVOŠČLJIVOST

NEVOŠČLJIVOST

Nevoščljivost je pregovorno slovenska lastnost, ki stopi v ospredje takoj, ko gre našemu sosedu bolje od nas. Včasih prerase tudi v škodoželjnost in sovraštvo. Njeno nasprotje je pozornost do bližnjega, ko uspemo videti njegovo stisko ali se veseliti z njim, ko mu je nekaj lepo uspelo.


1. dan

Za otroke:

‘Še malo, še malo in bom zmagal! Ma neeee. Natalija me je prehitela. Ma kako je to možno? Sigurno je goljufala. Saj tako dela tudi v šoli. Sigurno je kaj naredila, samo da bi zmagala. Ne grem se več te igre.’

Za odrasle:

"Joj, kako je ta Tone uspešen s svojim podjetjem. Ma more bit prav en goljuf in nesramnež, da mu lahko tako uspeva.’

Trudil se bom, da drugih ne bom obsojal po krivem, temveč se raje poskušal veseliti njihovega uspeha.

 

2. dan

Za otroke:

‘Kako sem se trudila, ampak na koncu mi je pa le uspelo. Moja risba je bila res lepa in mi je bila všeč. Pri pouku pa je učiteljica pohvalila tistega Žana. Vedno je v središču pozornosti. Kako dobro riše, kako dobro meša barve, kako to in kako ono. Zakaj ne učiteljica enkrat mene pohvali? Zakaj moja risba ni nikoli dovolj dobra?‘

Za odrasle:

‘Uf ta Miha. Sploh se ne tolko trudi v službi pa je vedno pohvaljen. Zdaj bo pa še povišan. Jaz se vedno mučim, pa nič. Sigurno se prilizuje šefu. Bo že videl!’

Ko misliš, da je drugi vedno na boljšem, ti pa na slabšem, se ne zavedaš pomembne stvari – vse kar imaš, je dar. Poskušal bom zaupati vase in v svoje talente ter nevoščljivost premagoval z mislijo na to, da pohvale drugih niso vedno to, kar daje našemu delu vrednost.

 

3. dan

Za otroke:

Prijatelj ima nov komplet flomastrov in barvic. Ko jih vidiš te prime, da bi jih ukradel, zlomil, uničil. Tvoje se ti kar naenkrat zdijo slabe.

Za odrasle:

"Če pride ta Mateja jutri spet z novim plaščem, ji ga razrežem. Na živce mi gre, da si stalno kupuje nove stvari, samo da se lahko hvali pred nami. Pravzaprav pa sploh ne vem, kako si lahko privošči vedno nove stvari. Najbrž dela še kje na črno."

Jeza na nekoga, ki ima nove stvari, je res otročja. Veselil se bom tega, da sploh imam oblačila in streho nad glavo in bom za to hvaležen.

4. dan

Za otroke:

Tvoj dober prijatelj dobi pri testu boljšo oceno kot ti. Nevoščljiv si mu, ker mu je šlo boljše. Ne znaš se veseliti z njim. Včasih greš tudi tako daleč, da ga v svoji nevoščljivosti ozmerjaš s ‘piflarjem’.

Za odrasle:

Koliko krat slišimo tak komentar o o odličnem, splošno priznanem športniku: »Ta idiot, kako dobro igra!«.

Zakaj ti uspeh drugega ne ugaja? Se zaradi uspeha drugega tvoja ocena spremeni ali zniža? Ne. Če drugemu uspe, sam zaradi tega nisem nič na slabšem. Trudil se bom torej, da bom nevoščljivost premagoval z mislijo na to, da uspeh drugega ni krivica.

 

5. dan

Za otroke:

Maja je napisala zelo lep spis. Ko ga je danes brala pri pouku, sem prav z veseljem poslušala. Tudi jaz bi rada znala tako dobro pisati pa mi nikakor ne uspeva. Lahko bi vprašala Majo za kakšen nasvet. Ah, ne, saj mi najbrž ne bi pomagala. Ona se druži z drugimi, če bi jo vprašala za nasvet bi se mi najbrž vsi skupaj smejali.

Za odrasle:

‘Zakaj gre vsem dobro, samo meni ne? Kaj počnejo?’

Zakaj se je včasih tako težko pripraviti do tega, da bi nekoga prosili za pomoč, vprašali za nasvet? Zakaj mislimo, da smo manj vredni, da je pomoč predaleč? Trudil se bom ‘požreti svoj ponos’ in vprašati za nasvet.

 

6. dan

Za otroke:

' Starši so bratu kupili novo kolo, zakaj pa meni nočejo kupiti novega računalnika? Tamali ima vedno nove stvari, samo zato, ker je najmlajši.''

Za odrasle:

''Starši so bratu dali za novo stanovanje, noben pa ne vidi, da bi jaz res potreboval nov avtomobil. Saj je imel vedno privilegije, ker je najmlajši.''

Trudil se bom, da v svoji jezi in nevoščljivosti ne bom začel krhati odnosov z najbližjimi. Če se mi bo zdelo, da se mi godi ''krivica'', se bom o tem raje pogovoril.