Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

'Neumnež! ...kar si pripravil, čigavo bo?'

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 hours 52 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Prilika o neumnem bogatašu

 

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

 

Današnji evangelij (prim. Lk 12,13-21) se začne s prizorom nekoga, ki je vstal med množico in prosil Jezusa, da bi razrešil vprašanje glede družinske dediščine. Toda On (Jezus) se v odgovoru ne sooči s tem vprašanjem, ampak opominja, da se je potrebno držati stran od pohlepnosti, torej od lakomnosti po posedovanju. Da bi odvrnil svoje poslušalce od zasoplega iskanja bogastva, je Jezus povedal priliko o neumnem bogatašu, ki verjame, da je srečen zato, ker je imel srečo pri izjemni letini in se počuti varnega zaradi nabranih dobrin. Lepo bi bilo, če bi jo danes prebrali. Je v 12 poglavju Lukovega evangelija, od 13. vrstice naprej. Lepa prilika je, ki nas veliko nauči. Pripoved pride do živega takrat, ko se pojavi nasprotje med tem, kar bogataš načrtuje zase in tem, kar mu predoči Bog.

 

Načrti neumnega bogataša soočeni z Božjimi

Bogataš postavi pred svojo dušo, torej pred sebe, tri preudarke: veliko nakopičenih dobrin; veliko let, ki jih bodo te dobrine zagotovile; in tretjega: mirnost in nepotešeno blagostanje (prim. v. 19). Toda beseda, ki mu jo je namenil Bog, izniči vse te njegove načrte. Namesto 'veliko let', mu Bog nakaže neposrednost s 'to nočjo', 'nocoj boš umrl'; namesto 'uživanja življenja' mu predstavi 'vrnitev življenja, vrniti življenje Bogu', s temu posledično sodbo. Kar zadeva realnost množine nabranih dobrin, na katerih bi moral bogataš utemeljiti vse, je ta razgaljena v sarkazmu vprašanja: 'In kar si pripravil, čigavo bo?' (v. 20). Pomislimo na boje za dediščino, tolike boje po družinah tolikih ljudi. Vsi vemo za kakšno takšno zgodbo, ki se začenja ob smrtni uri, ko se pojavijo nečaki, da bi videli, kaj pripada njim. 'Kaj pripada meni?', in odnesejo vse. V tem nasprotju je namreč opravičljiv naziv 'neumnež', ki ga je Bog dal temu človeku, saj misli na stvari, za katere verjame, da so konkretne, a so le fantazija. Ta je neumen zato, ker je v praksi zanikal Boga, ni namreč napravil obračuna z Njim.

 

Iščite to, kar je zgoraj…

Zaključek prilike, ki ga je oblikoval evangelist, ima še poseben učinek: 'Tako je s tistim, ki sebi nabira zaklade, ni pa bogat pred Bogom' (v. 21). Gre za opomin, ki razkriva obzorje, proti kateremu smo vsi mi poklicani gledati. Materialne dobrine so potrebne, a so dobrine, torej so sredstvo za pošteno življenje - le sredstvo so - in za podelitev s še bolj potrebnimi. Jezus nas danes vabi k premisleku, da bogastvo lahko srce vklene v verige in ga odvrne od resničnega zaklada, ki je v nebesih. Na to nas spomni tudi sv. Pavel v današnjem drugem berilu. Tako pravi: 'Iščite to, kar je zgoraj… Mislite na to, kar je zgoraj, ne na to, kar je na zemlji' (Kol 3,1-2).

 

Stegovati se po življenju, živetem v stilu evangelija

To pa, se razume, ne pomeni odtegniti se resničnosti, temveč iskati stvari, ki imajo resnično vrednost: pravičnost, solidarnost, gostoljubnost, bratstvo, mir, vse tisto, kar tvori resnično dostojanstvo človeka. Gre za to, da se stegujemo po življenju, ki je uresničeno, ne po posvetnem stilu, temveč po evangeljskem stilu, ki je, ljubiti Boga z vsem svojim bitjem in ljubiti bližnjega, kot ga je ljubil Jezus, torej v služenju in podaritvi samega sebe. Pohlep po dobrinah, hotenje po imetju, ne nasiti srca, nasprotno povzroči še večjo lakoto! Pohlep je kot tisti bomboni - vzameš enega: 'O, kako je dober' in vzameš še drugega, eden pritegne še drugega. Takšen je pohlep. Nikoli se ne nasiti. Pazljivi bodite! Tako razumljena in živeta ljubezen je vir resnične sreče, medtem ko je čezmerno iskanje materialnih dobrin in bogastva pogosto vir nemira, sovraštva, goljufanja in vojn. Veliko vojn se začne zaradi pohlepa.

 

Prošnja k Devici Mariji

Devica Marija naj nam pomaga, da se ne bomo pustili zapeljati gotovostim, ki minejo, temveč da bomo vsak dan verodostojni pričevalci večnih vrednot evangelija.« (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo 'Angel Gospodov', na Trgu sv. Petra, 4.8.2019)