Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

NEČISTOST

NEČISTOST

Nečistovanje je hudo izkrivljanje ljubezni. Pogosto je povezano z zapeljevanjem in izkoriščanjem. Telo drugega izkoristimo za lasten užitek. Nasprotje nečistosti je darovanjska ljubezen. To pomeni, vzeti si čas za drugega, zanj narediti dobro delo, se vživeti vanj in mu pomagati biti ob njem tudi takrat, ko je težko in se nam ne da. Darovanjska ljubezen je povezana z odpovedjo in trpljenjem. Kolikokrat se odpovem nečemu, ker ljubim sebe, bližnjega in Boga?

1. dan

"Kakšen nos ima pa ta šjora? To bi bilo pa za operacijo …"

Ali se tudi sam kdaj tako norčujem iz drugih? Kako gledam na telo drugih? Kako gledam na svoje telo? Sem vesel svoje podobe, ki jo vidim v ogledalu? Kako poskrbim za svoje telo?

Danes bom še posebej pazil na to, da bom z ljubeznijo opravljal vse, kar bom delal z rokami.

 

2. dan

Za otroke in odrasle:

Nečistovanje je hudo izkrivljanje ljubezni – imeti nekoga res rad, pomeni vzeti si zanj čas, zanj narediti dobro delo, se vživeti vanj in mu pomagati, biti ob njem tudi takrat, ko je težko in se nam ne da.

Danes se še posebej potrudi svoje prijatelje imeti rad v pravem pomenu besede – pomagaj jim, vprašaj jih, kako jim gre, ne preziraj jih …

 

3. dan

Za otroke in odrasle:

Z nečistovanjem je pogostokrat povezano zapeljevanje in izkoriščanje. Telo drugega izkoristim za lasten užitek.

Koliko krat se norčujem iz oblačil, hoje, drže drugega samo zato, da se zabavam s prijatelji na račun drugega?

Danes bodi še posebej pozoren do drugega s tem, da ga pohvališ v njegovih prizadevanjih za dobro.

 

4. dan

Za otroke in odrasle:

Kakšen je moj pogled? Kaj gledam? S čim polnim svoje misli in svoja čustva? Kolikokrat je moj pogled poln hlastanja za užitki? Gledam prazne revije, ki razgaljajo in razvrednotijo človeško telo, svoje srce hranim s praznimi filmi o lahki ljubezni in nasilju.

Danes bodi še posebej pozoren na to, kaj gledaš in kako gledaš. Naj bo tvoj pogled čist in lep. Vzemi si čas in pojdi v naravo. Svoje srce si napolni z lepotami, ki jih v naravi vidi tvoje oko.

 

5. dan

Za otroke in odrasle:

Kako skrbim za svoje telo? Kako skrbim za svoje zdravje? Kako ga hranim? Kolikokrat namesto zelenjave/sadja, izberem sladkarije, čips, energijske napitke? Kdaj si se nazadnje odpovedal kakšni svoji grdi razvadi v prehranjevanju?

Danes si vzemi čas in razmisli, s čim »packaš« svoje telo in škoduješ svojemu zdravju. V tem postnem času se potrudi, da se tej razvadi odpoveš (ne boš jedel sladkarij, namesto čipsa boš spil kozarec vode …).

Normal
0

21

false
false
false

SL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Navadna tabela";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

6. dan

Za otroke in odrasle:

Kako skrbim za svoje telo? Kako skrbim za svoje zdravje? Koliko krat si vzameš čas za rekreacijo in sprostitev? Kaj je zate počitek? Koliko krat se namesto na sprehod v naravo, odpraviš pred TV, računalnik in gledaš prazne risanke, srfaš po netu?

Danes bodi še posebej pozoren na svoj počitek in sprostitev. Potrudi se, da bo tudi počitek zdrav za tvoje telo in sprostitev res sproščujoča. Vzemi si čas in pojdi na sprehod.