Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

'Ne sodite in ne boste sojeni!'

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 2 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Ne soditi, ampak biti velikodušni

»V postnem času, ko nas Cerkev vabi k prenovi, nam Jezus v današnjem evangeliju govori: 'Ne sodite in ne boste sojeni' (Lk 6,36-38). Nihče namreč ne bo mogel ubežati Božji sodbi, tako osebni kot vesoljni. Mnogim se bo sodilo. Cerkev s tega vidika spodbuja k razmisleku o lastni drži do bližnjega in do Boga. Vabi, naj drugega ne sodimo, ampak mu odpuščamo. Vsak med nami lahko pomisli: 'Ampak jaz nikoli ne sodim, nikoli nisem sodnik.' Pretresimo svoje drže. Kolikokrat je predmet naših pogovorov ravno obsojanje drugih, ko pravimo, da nekaj ni prav. A kdo te je postavil za sodnika? Soditi druge je grda stvar, kajti edini sodnik je Gospod, ki pozna to človekovo nagnjenost k obsojanju.

Med srečanji, ki jih imamo, pri kosilu, ne glede na to, kaj je, pomislimo na tisti dve uri – koliko minut je bilo namenjenih obsojanju drugih? Ta je v redu, tisti ni v redu. Bodite usmiljeni. 'Bodite usmiljeni kot je usmiljen vaš Oče.' Še več: bodite velikodušni. 'Dajajte in vam bo dano.' Kaj mi bo dano? Dobra, potlačena, potresena in zvrhana mera. Obilje Gospodove velikodušnosti, kadar bomo mi polni obilja našega usmiljenja in ne bomo sodili. Bodimo usmiljeni do drugih, saj bo Gospod na enak način usmiljen do nas.

Pred Bogom biti usmiljeni in se prepoznati kot grešniki

Cerkev nas danes prav tako vabi, da smo pozorni na še eno držo pred Bogom: ponižnost, ki je v tem, da se prepoznamo kot grešniki. Vemo, da je Božja sodba usmiljenje. A treba je reči: 'Tebi pripada pravičnost, nam pa sram.' Kadar se srečata Božja pravičnost in naš sram, tam je odpuščanje. Ali verjamem, da sem grešil proti Gospodu? Verjamem, da je Gospod pravičen? Verjamem v usmiljenje? Me je sram pred Bogom, da sem grešnik? Tako preprosto je: Tebi pravičnost, meni sram. In prositi za milost sramu.

Milost sramu

Ljudem, ki delajo slabo, pravimo 'ne-sramneži', torej 'brez sramu'. Prosimo za milost sramu, ki ga nimamo pred Bogom. To je pomembna milost – sram. Tako si zapomnim držo do drugega: da bom sojen z mero, s katero sodim, da torej ne smem soditi. In če rečem kaj o drugem, naj bo to velikodušno, z veliko usmiljenja. Drža pred Bogom pa naj bo ta bistveni pogovor: 'Tebi pravičnost, meni sram'.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 26.2.2018)


 

Papež med jutranjo homilijo: 'Tebi pravičnost, meni sram.'