Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ne imejmo hudobnega srca!

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 22 hours 58 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Da ne bi imeli hudobnega srca – strahopetnega, zakrknjenega, zapeljanega

»'Glejte, bratje, da v kom med vami ne bo hudobnega srca nevere in bi odstopil od živega Boga' (Heb 3,12). Gre za ostro sporočilo in opozorilo apostola Pavla, namenjeno vsem v krščanski skupnosti, tudi duhovnikom, redovnicam, škofom, ki so v nevarnosti, da zdrsnejo proti hudobnemu srcu. Strahopetnost, zakrknjenost in zapeljivost.

 

Strahopetni kristjani

Trdo srce je zaprto srce, ki noče rasti, vedno se postavi v obrambo, se zapre. V življenju se zaradi različnih dejavnikov, na primer močne bolečine, lahko zgodi, da naša koža otrdi. To se je zgodilo tudi učencema na poti v Emavs in prav tako Tomažu. Kdor ostane v tej slabi drži je strahopetnež. Strahopetno srce pa je hudobno. Lahko se vprašamo: Je moje srce otrdelo? Imam zaprto srce? Ali dopuščam rasti svojemu srcu? Me je strah, da bi raslo? Raste vedno preko preizkušenj, težav. Raste, kakor rastemo vsi mi od otroštva dalje: hoditi se naučimo tako, da pademo. Med plazenjem in hojo smo velikokrat padli. Raste se s težavami. Enako je z zaprtostjo. V njej ostanejo strahopetneži. Strahopetnost je slaba drža kristjana, ki mu manjka poguma za življenje. Zapre se. Je strahopeten.

 

Zakrknjeni kristjani

Druga beseda je zakrknjenost. Apostol Pavel je v Pismu Hebrejcem zapisal: 'Spodbujajte drug drugega vsak dan, dokler se pravi 'danes', da ne bi kdo izmed vas zakrknil' (Heb 3,13). To je tudi Štefanov očitek tistim, ki so ga kamenjali. Zakrknjenost pomeni duhovna trmoglavost. Zakrknjeno srce je uporniško, je trmasto, zaprto je v svojo misel, ni odprto za Svetega Duha. To je profil ideologov ter prav tako ošabnežev in nadutežev.

Ideologija je zakrknjenost. Božja Beseda pa zahvaljujoč Svetemu Duhu ni ideologija. Je življenje, ki nam daje rast, vedno; hoditi dalje in srce odpreti za znamenja Duha, za znamenja časov. Zakrknjenost pomeni tudi ošabnost, je nadutost. Je tista trmoglavost, ki povzroča slabo. Tisti zaprtega in trdega srca so strahopetneži. Trmoglavci, zakrknjenci, pa so ideologi. Naj se vsak pri sebi vpraša, ali je tudi njegovo srce trmoglavo: Sem zmožen poslušati druge? Sem se zmožen pogovarjati? Zakrknjenci se ne pogovarjajo, ne znajo, saj se vedno branijo z idejami, so ideologi. In koliko slabega naredijo ideologije Božjemu ljudstvu, koliko slabega! Kajti zapirajo pred delovanjem Svetega Duha.

 

Kristjani kompromisa

Zaustavimo se še pri tretji besedi, to je zapeljivost. Gre za zapeljivost greha, ki jo ponuja hudič, velik zapeljivec, velik teolog brez vere, a s sovraštvom. Hoče vstopiti v srce in ga obvladati, in to tudi zna storiti. Hudobno srce je torej tisto, ki se pusti zapeljati. Zapeljivost ga pripelje do zakrknjenosti, do zaprtosti in mnogih drugih stvari.

 

Z zapeljivostjo se ali spreobrneš in spremeniš življenje ali pa poskušaš narediti kompromis: malo tukaj, malo tam in spet malo tukaj in malo tam. Praviš: 'Ja, sledim Gospodu, a všeč mi je to zapeljevanje, vsaj malo …' In začneš živeti dvojno krščansko življenje. Če uporabimo besede velikega Elije, ki jih je namenil ljudstvu Izrael: 'Vi šepate z obema nogama.' Šepati z obema nogama, ne da bi se ustavili. To je življenja kompromisa: 'Ja, jaz sem kristjan, hodim za Gospodom, a tole bom pustil vstopiti …' Mlačni so tisti, ki vedno posegajo po kompromisu, kristjani kompromisa. Tudi mi velikokrat naredimo kompromis. Ko nam Gospod pokaže pot, tudi z zapovedmi, tudi z navdihi Svetega Duha. A meni je bolj všeč tisto drugo in tako iščem način, da bi hodil po dveh tirih, pri tem pa šepam z obema nogama.

 

Naj nas Sveti Duh vedno razsvetljuje, da ne bi imeli hudobnega srca; otrdelega srca, ki vodi v strahopetnost, zakrknjenega srca, ki nas vodi v upiranje in ideologijo, in zapeljanega srca, ki je suženj zapeljivosti in nas vodi v krščanstvo kompromisa.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 17.1.2019)

 

Jutranja homilija: Da ne bi imeli hudobnega srca - strahopetnega, zakrknjenega, zapeljanega

Papežev predgovor h knjigi Sveto pismo prijateljstva

Na srečanju s papežem zaposleni pri Inšpektoratu za javno varnost v Vatikanu