Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

n25 Kvatrnica - Temelji prenove

4 odgovori [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 days 4 hours od tega
Pridružen: 10.01.2011

Jezusa darujejo v templju

Jezusov oče in njegova mati sta se čudila temu, kar se je o njem govorilo. Simeon jih je blagoslovil in rekel Mariji, njegovi materi: »Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu bo nasprotovalo, in tvojo dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli iz mnogih src.« (Lk 2,33-35)

 

Na Mirenskem Gradu danes praznujemo glavni romarski shod, ki mu pravimo kvatrnica. Obhajamo ga kot prošnjo Žalostni Materi božji za notranjo prenovo posameznikov in Cerkve na slovenskem ter zahvala za dar vere.


Žalostna Mati božja

 

Pred nami je kip Žalostne Matere božje, ob kateri smo se zbrali. Naše molitve polagamo k njej in jo prosimo, da nam pomaga hoditi za Jezusom. Prosimo jo hkrati za prenovo Cerkve na slovenskem, da bi bili kot živo občestvo resnične Kristusove priče. Prosimo, da bi bila Cerkev pravi dom za vse, ki iščejo polno življenje.

Letos sem razmišljal, kako naj se prenovimo in na čem naj gradimo novo podobo Cerkve. O temelju prenove nam govori simbolika okrasitve naše cerkve. Pred oltarjem so tri velike skale. Želimo namreč graditi na skali in ne na pesku. V glavnem oltarju so že opeke, ki se dvigajo nad temeljem. Na vaši desni je kip Žalostne Matere božje in na drugi strani je Jezus na križu. Skupen temelj obema je križ – trpljenje. Ob pogledu na križ in Žalostno Mati božjo se sama porodi misel. Jezusa slavimo kot kralja, ko je povzdignjen z zemlje na križa. Mogoče bi bilo najlepše, če bi Žalostno Mati božjo klicali Kraljica žalosti. Kajti kot njen sin je tudi ona s tem dopolnila svoje poslanstvo. Marija pravzaprav ni žalostna, ampak kraljuje nad žalostjo, bolečino in smrtjo. Temelj obema, Jezusu in Mariji je križ, ki ga tako močno živita, da sta oba v največjem trpljenju kraljevska zmagovalca. Torej je križ zanju simbol zmage. Marijina žalost je, bi lahko rekli, zmaga na križu.

Na temelju križa pa so še trije simboli: Sveto pismo, vrč in kruh. Središče notranje rasti tako Jezusa kot Marije je bila vedno Božja beseda. Jezus je prišel, da izpolni Očetovo voljo. Marija je svoje poslanstvo zgradila na obljubi: Naj se zgodi tvoja volja! Njuno življenje se neprestano napaja s premišljevanjem Božje besede in molitvijo. Vse kar delata je prepojeno z Božjo besedo.

Vrč simbolizira tiho delo in služenje. Spominja na Kano Galilejsko, kjer Marija prosi Jezusa, naj poskrbi za novoporočenca. Jezus v strežbi naredi prvi čudež. V tihem delu in služenju vidim drugi vidik notranje rasti in prenove. Mariji in Jezusu ni odveč, da v tišini služita svoj kruh. Delo samo jima je vrednota in veselje. Ne delata, da bi počivala, ampak se dela veselita. Počitek služi delu, ne delo počitku. Obema, tako Jezusu kot Mariji nikoli ni odveč delati za druge.

Kruh pa je simbol občestva oz. skupnosti. Tretji temelj je skupnost. Jezusovo zadnje dejanje je ustanovitev Cerkve, ki jo utemeljuje na evharistiji, postavljeni na veliki četrtek. Marija kot mati Cerkve z apostoli moli. Marija tiha in skrita vedno živi v občestvu svoje družine in Cerkve. Njen cilj ni ona sama, ampak rast občestva, ki bo pričevalo o novem Božjem kraljestvu.

Ko tako zremo Žalostno Mati božjo, kraljico nad trpljenjem in smrtjo, lahko globlje dojamemo od kod moč za njeno veselo življenje in služenje. Kakor se sliši protislovno, je vendarle res, da je svet v krizi in ne pozna pravega veselja, ker ne sprejema trpljenja in križa. Žalostna Mati božja nas vabi, da se ob njej učimo sprejemati križ kot središče življenja. Križ ni nekaj pred čemer moramo bežati. Pred križem beži hudič! Križ moramo vzljubiti, šele na njem lahko gradimo polno življenje. Prvo povabilo današnje molitve ob kvatrnici je, da prosimo Marijo in Jezusa, da bi zmogli postaviti v središče našega življenja križ. Križ kot temelj osebne rasti, temelj veselega služenja in temelj občestva.

Križ daje moč, da izpolnimo tudi ostale tri temeljne vidike prenove. Brez napora najbrž ne bomo zmogli redno premišljevati Božjo besedo in moliti. Brez Božje besede in molitve pa bo naše življenje prazno. Ni veselega življenja, če ga ne vodi želja, da izpolnimo božjo voljo. Božjo voljo, ki jo lahko prav razumemo le ob premišljevanju in molitvi.

Vsa naša duhovnost je prazna, če je ne uresničujemo v preprostem vsakdanjem delu. Kdor ne ljubi dela, tudi bližnjega ne more, kaj šele Boga. Preprosto tiho služenje je temelj naše osebne rasti in temelj prenove Cerkve.

In ne nazadnje se je odrešenje zgodilo znotraj malega občestva. Jezus na križu ob svoji Materi in apostolu Janezu ustanavlja Cerkev. Temelj in cilj prenove je vedno trdna vpetost v živo skupnost.

Kako živeti prenovljeno življenje, kako graditi novo Cerkev?

-          Oklenimo se križa,

-          Osvojimo redno in poglobljeno premišljevanje Božje besede in molitev,

-          Vzljubimo delo kot služenje in darovanje,

-          S svojim življenjem gradimo žive skupnosti.

Naj nam pri tem pomaga zgled in priprošnja Žalostne Matere božje, Kraljice nad bolečino in žalostjo.

 

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 30 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

S sosestrami smo bile res vesele in Bogu hvaležne, da smo se lahko tudi letos ob praznovanju Kvatrnice na Mirenskem Gradu udeležile sv. maše, procesije in bdenja, da smo tako skupaj prosili Žalostno Mater božjo, naj nam izprosi milost spreobrnjenja, hkrati pa smo prosili »za prenovo Cerkve na slovenskem, da bi bili kot živo občestvo resnične Kristusove priče in da bi bila Cerkev pravi dom za vse, ki iščejo polno življenje.«


Danes goduje sv. p. Pij, ki je ob neki priložnosti rekel: »Samo za ceno bolečine se vse lepo izteče. Vedno delajte družbo Jezusu v Getsemaniju in on vas bo znal ohrabriti v tesnobnih urah, ki bodo prišle.« Prepričana sem, da bi se z veseljem podpisal pod tvojo pridigo, Peter.

»Oklenimo se križa,

-          Osvojimo redno in poglobljeno premišljevanje Božje besede in molitev,

-          Vzljubimo delo kot služenje in darovanje,

-          S svojim življenjem gradimo žive skupnosti.

Naj nam pri tem pomaga zgled in priprošnja Žalostne Matere božje, Kraljice nad bolečino in žalostjo.«

 

Hvala za te močne poudarke, ki so temelj vsake duhovne prenove: Na temelju Kristusovega križa postaviti v svojem in v življenju Cerkve tri stebre – molitev ob premišljevanju Božje besede, služenje in občestvo.

 

Hvala tudi za tako lepo okrasitev cerkve, zelo lepo petje in skrbno pripravljeno polnočno bdenje! Res lepo! Bog naj vam ves ta trud povrne s svojimi darovi!

Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 days 4 hours od tega
Pridružen: 10.01.2011

Hava, Slavica, tebi in sosestram za vso podporo. 

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 30 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Bogu hvala! :)

Z veseljem posredujem še tole povezavo:

Glavni romarski shod na Mirenskem Gradu – kvatrnica 

Mateja S.
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 17 weeks 5 days od tega
Pridružen: 03.04.2020

Marija kraljuje nad žalostjo in smrtjo.
V tihem delu in služenju je notranja rast in prenova.
Svet je v krizi in ne pozna pravega veselja, ker ne sprejema trpljenja in križa.
Vsa naša duhovnost je prazna , če je ne uresničujemo ob preprostem vsakdanjem delu.

  


Hvala za te in še mnoge druge misli, ki jih prebiram v tvojem razmišljanju.
V vsakodnevnih naporih se mnogokrat skušam tudi sama izogniti trpljenju (izmikam se odgovornosti, da se soočim z neprijetnimi situacijami). Res  hudič se boji  križa.
Zelo res pa je , da sem se že večkrat srečala s situacijo polno bolečine , trpljenja , neprijetnih občutij in ko hočeš to dati iz sebe, razdeliti z nekom je pogosto jasno , da bi o tem raje govorili drugič, mogoče v kakšni terapevtski skupini ali pa kar pri psihiatru. Ni mnogo duhovnikov , ki bi želeli osmisliti prav to, kar je edino v krščanstvu mogoče osmisliti! Svet pa drvi v zdravljenje bolečin... z umikanjem , utapljanjem , begom vseh vrst. A vsi smo na 
poti in ko bomo prišli pred nebeška vrata nas Bog gotovo ne bo vprašal le  kako smo uspeli  ampak predvsem ali smo res ljubili vsak dan  v malenkostih, tudi ko ni lahko in ko boli!

Hvala, da si mi predstavil Marijo kot tisto , ki s sprejemanjem božje volje (ki ji ni razumljiva )kraljuje v svojem služenju .  Da bi ne pozabili nanjen zgled!