Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

n23 Greši, pristopi, posvari

2 odgovora [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 day 14 hours od tega
Pridružen: 10.01.2011

Brata je treba klicati k spreobrnitvi

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Ako greši tvoj brat zoper tebe, pojdi in ga posvári med štirimi očmi. Če te posluša, si pridobil svojega brata. Če pa ne posluša, vzemi s seboj še enega ali dva, da se vsa zadeva ugotovi po izjavi dveh ali treh prič. Če jih ne posluša, povej Cerkvi. Če pa niti Cerkve noče poslušati, naj ti bo kakor pogan ali cestninar.

Resnično, povem vam: Kar koli boste zavezali na zemlji, bo zavezano v nebesih in, kar koli boste razvezali na zemlji, bo razvezano v nebesih. Povem vam tudi: Ako se na zemlji dva izmed vas zedinita v kateri koli prošnji, jima bo vse storil moj Oče, ki je v nebesih. Kajti, kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi.« (Mt 18,15-20)

 

 

Greši, pristopi, posvari …

Jezus v današnjem evangeliju začenja s povabilom k opominjanju in končuje z obljubo: »Ako se na zemlji dva izmed vas zedinita v kateri koli prošnji, jima bo vse storil moj Oče, ki je v nebesih.« Cilj torej ni opominjanje, ampak zedinjenje, ki bo prinesla čudovito uslišanje s strani nebeškega Očeta. Priznam, da se mi pred tridesetimi leti niti sanjalo ni, da je zediniti se, postajati eno z bližnjimi tako težko. Danes mogoče razumem globlje, zakaj je tako. Jezus obljublja zedinjenje, če bo pred tem opominjanje. Slednjega brez prvega ni, a prav tu se zaplete. Prvega sploh ne poznamo oz. ne razumemo.

V enem samem stavku, ki ga je Jezus povedal svojim učencem je kup tujk, neznanih in neuporabnih besed. Kdo le še kaj razume? V povabilu: »Ako greši tvoj brat zoper tebe, pojdi in ga posvári …« najdem tri danes nepoznane besede: prva je greši, druga je pojdi in tretja posvari. Kaj sploh pomeni grešiti? Ali to pomeni, da nekdo npr. loputa z vrati in nas moti? Ali to pomeni, da nam ne uresniči naših želja? Ali grešiti pomeni, da drugi ne sprejema naših predlogov? Ne, grešiti pomeni, da nekdo dela nekaj narobe. Ampak, saj je narobe, če nekdo loputa z vrati, ne uresničuje naših želja ipd. To je tisto, kar nam ne ugaja, ni pa nujno narobe. Kaj pomeni, da je narobe? Da ni v skladu z božjo, ne našo voljo. In kako naj bi to prepoznavali? Vsekakor ne tako, da smo merilo mi sami, ampak Bog, ki ga prepoznavamo po Božji besedi in po odgovornih odnosih z drugimi, ko nam Bog govori tudi po bližnjih.

Torej je prva naloga, preden lahko izpolnimo Jezusovo naročilo: »Ako greši tvoj brat zoper tebe, pojdi in ga posvári …«, da spoznavamo, kaj je greh. Kristjan je lahko zvest Jezusov učenec le, če živi iz Božje besede. Torej vzeti je potrebno za res Božjo besedo, jo redno premišljevati in se po njej ravnati. Božja beseda je temeljno merilo za to, kaj je prav in kaj ne. V oporo so nam moralna načela, nauk Cerkve, božje zapovedi, glavni grehi ipd.

Naslednja tujka je: pojdi! 'Pojdi' v smislu pristopi do tistega, ki greši zoper tebe. Težava za mnoge je že, da bi odzdravili, kaj šele, da bi pozdravili. Lahko si predstavljamo, da je od odzdraviti, do pozdraviti dolga pot. A kako dolga je šele, da bi takšen človek pristopil! Namesto pojdi, smo osvojili: pošlji. Pošlji drugega nekam in ne meni se zanj, če ne sodi v tvoj elitni klub. Če pa se vtika vanj, ga dvakrat pošlji. In vendar Jezus pravi: Če tvoj brat greši zoper tebe pojdi,« in nadaljuje: »in ga posvari!«

Tretja tujka: posvariti. Kdo si upa drugemu soliti pamet? Mar ni popolnoma jasno, da se v današnji družbi tega ne gremo! Spoštujemo drugačnost in če koga posvariš, je jasno, da boš označen za netolerantnega, nesramnega in arogantnega. Drugi si misli: S kakšno pravico mi soliš pamet.

Dragi bratje in sestre, kaj naj storimo ob današnji Božji besedi. Tako tuje in nerazumljivo zveni za današnji čas. Greha ne prepoznamo. Greši drugi, ki nam gre na živce. Ko nam gre na živce, vemo, da ima za to pravico, zato se od njega umaknemo. Torej ne moremo iti do njega, ampak gremo stran ali ga nekam pošljemo. In kaj naj z besedo 'posvari'. Ta je od vseh še najbolj nesodobna. Kaj pa tebe briga, kje sem jaz! Če se z menoj ne strinjaš, raje ne govori!

In vendar je Jezus naročil svojim učencem: »Ako greši tvoj brat zoper tebe, pojdi in ga posvári med štirimi očmi. Če te posluša, si pridobil svojega brata. Če pa ne posluša, vzemi s seboj še enega ali dva, da se vsa zadeva ugotovi po izjavi dveh ali treh prič. Če jih ne posluša, povej Cerkvi.« Šele potem sledi: »Če pa niti Cerkve noče poslušati, naj ti bo kakor pogan ali cestninar.«

Poklicani smo biti med seboj bratje in sestre, ne pogani in cestninarji. Kristjan je lahko le tisti, ki razmišlja o grehu in se ga varuje. Pa ne samo to, ampak je glede greha pozoren tudi na bližnjega in k njemu pristopa z odgovornostjo zanj. Torej naši odnosi morajo težiti za tem, da smo si blizu, da pristopamo drug k drugemu in si povemo, kaj si mislimo. Ignoranca ni krščanska! Začenja se s pozdravljanjem, nadaljuje z zavzetim pogovorom. Tretji korak kristjana je, da bližnjega posvari in svarilo tudi sprejema. Tu ni prostora za izmikanje, hinavščino in pretvarjanje. Prav tako ni na mestu užaljenost, če nas je nekdo posvaril. Kristjan svari in opomine sprejema.

Preprost stavek s tremi pomembnimi besedami, naj nam postane jasna domača naloga. Tri besede torej: greši, pristopi, posvari. Bodimo vztrajni v opominjanju in v sprejemanju opominov. Potem bomo deležni tudi skupne molitve, ki bo prinašala čudovite sadove.

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 6 hours 31 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Hvala za to močno pridigo, Peter!

Zelo se me je dotaknila že, ko sem jo poslušala v živo in od nedelje mi ves čas odzvanja ta trojica »tujk«: greši, pristopi, posvari.
Naloga, ki ni samo za ta teden, ampak je program celega življenja, če si res želim sadu, ki ga prinaša: zedinjenje, ki mu Bog sam obljublja uslišanje v katerikoli prošnji.

Miha_Kopač
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 7 weeks 13 hours od tega
Pridružen: 19.10.2019

Meni je najtežje opominjanje. Naravno in veliko lažje mi je, da zdržim ob drugemu, ko dela kaj kar ni prav, ampak vidim da če se prilagodim drugemu sploh nisem z njim.
Mislim, da je zame skušnjava tudi, da drugega opozarjam ko me moti, ne pa ko dela kaj narobe.
V svojem življenju si želim izpolnjevati Božjo voljo in iskati Resnico, ampak se mi zdi da je včasih to tako težko da ne zmorem sam. Včasih kar pozabljam, da ne rabim sam, ampak da imam ob sebi ljudi, in da je ob meni On, ki me ima resnično rad takega kot sem.