Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

n20 Prišel sem, da vržem ogenj na zemljo ...

4 odgovori [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 5 hours 49 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Zaradi Jezusa se delijo duhovi

»Prišel sem, da vržem ogenj na zemljo, in kako želim, da bi se že razplamtel! Moram pa prejeti krst in v kakšni stiski sem, dokler se to ne dopolni. Mislite, da sem prišel prinašat mir na zemljo? Ne, vam rečem, ampak razdeljenost. Odslej bo namreč v eni hiši pet razdeljenih: trije proti dvema in dva proti trem; razdelili se bodo:

oče proti sinu

in sin proti očetu;

mati proti hčeri

in hči proti materi;

tašča proti svoji snahi

in snaha proti tašči.« Lk 12,49-53


 

Prišel sem, da vržem ogenj na zemljo …

da prinesem razdeljenost, ne mir. Kako lahko razumemo ta ogenj in to razdeljenost? Jezus želi, da v nas razvname gorečo ljubezen, ki se v polnosti uresniči, ko se izniči. Ni večje ljubezni, kot je ta, da kdo da svoje življenje za svoje prijatelje, pravi Jezus. Gre za zavzeto življenje v resnici, ki ne pozna kompromisov. Kakor Jezus naroča: »Vaš govor naj bo  ›da‹, ›da‹,ne‹,ne‹,; kar je več kot to, je od hudega.«

O kakšnem ognju Jezus govori, lahko vidimo, če pogledamo le svetnike preteklega tedna. Najprej seveda Marijo, katere vnebovzetje smo praznovali. Marijino življenje je eno samo izpolnjevanje Božje volje. Priganja jo ogenj ljubezni do Boga in vsega človeštva. Ni ji odveč zamenjati vsako zgrešeno predstavo posebej, da izpolni božji načrt do potankosti. Bog ji prekriža vse načrte: zaroko, rojstvo, vzgojo, predstavo o odrešeniku in še in še.

Dan pred vnebovzetjem smo obhajali god Sv. Maksimiljana Kolbeja. Tudi njega poznamo. Žar božjega ognja mu ni dal spati. Zavzeto je spodbujal ljudi k češčenju, molitvi in ljubezni do bližnjega. Kljub brezboštvu, ki se je širilo, ni odnehal. Ko je pristal v celici Auschwitcha, je prostovoljno zamenjal družinskega očeta in dal življenje namesto njega.

Še nekaj dni prej smo obhajali god Sv. Lovrenca, ki je dal življenje za Kristusa in Cerkev. Ker se ni odpovedal veri, ker ni zatajili samega sebe in svojih bližnjih je živ umiral na žaru, na katerem so ga spekli.

To so zgledi ljudi, ki so razumeli, kaj pomeni Jezusova želja: Prišel sem, da vržem ogenj na zemljo, in kako želim, da bi se že razplamtel! Preteklo nedeljo smo razmišljali, kako je mlad duhovnik spraševal Mater Terezijo za podporo in nasvet, kako naj živi svoje duhovništvo. Kako ga je le ta pograjala, ker je molil sicer vestno pa ne dosti več, kot je bilo zapovedano: 'Sin moj, to ni dovolj! Ni dovolj, ker se ljubezen ne da skrčiti na obvezni minimum; ljubezen zahteva maksimum!'

Jezus torej govori o tem, da vrže ogenj na zemljo. Hoče več, hoče polno življenje, zavzeto v delu za druge, da izgori za bližnje in za Boga. Da postanemo podobni njemu. Kaj pa je naša realnost? Naj navedem samo nekaj zadnjih svojih srečanj, ki govorijo o naslednjem:

-          Mladi bi delali le tisto, kar jim paše. Še več. Odveč se je npr. potruditi, da bi pojedli dober jagodni sladoled, ki jim ga ponudi gostitelj. Zakaj? Ker ni po njihovem okusu.

-          Mladi bi se sicer poročili, potem pa pridejo na vrsto otroci. Mamice so nesrečne, ker jim je Bog dal otroke, sedaj pa je potrebno zanje skrbeti.

-          Starši, ki naj bi bili zgled mladini so naveličani drug drugega. Zakonski odnos je le breme, ker zahteva usklajevanje in odrekanje.

-          Starejši bi radi užili vse, česar še niso uspeli in jim je vsaka starostna ovira breme.

-          Duhovniki in sestre se sprašujejo o plačah in položajih, ter padajo v odvisnosti.

Takšna slika, ki hvala Bogu ne zajame čisto vseh, je pa prevladujoča, resno postavlja pred mene pomisleke, ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji? Vera mora biti tisto več, o čemer nam pričajo svetniki. Tisto več pa se začenja, ko nam je najprej jasno, da moramo najprej izpolniti vsaj minimum. In žal danes po večini niti tega ne izpolnjujemo. Ne moremo govoriti o vernikih, če prav takoj ne preklopimo na nekaj osnovnih zahtev:

-          Mladina se mora vaditi v odpovedi in jo živeti.

-          Matere morajo priti do tega, do so z veseljem matere.

-          S starši se ne moremo vse življenje pregovarjati, ali bodo z veseljem skupaj ali ne.

-          Starejšim starost ne more biti krivica in samo breme.

-          Duhovniki in sestre ne moremo biti sami sebi namen.

Zase in za vse prosim Boga, da bi zmogli vsak dan goreti v ljubezni za druge, prinašati luč svetu in biti priče božje ljubezni in ne spotika zaradi popolnoma ne evangeljskih drž, razdeljenosti in razprtij.

Janja Kobal
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 12 weeks 6 days od tega
Pridružen: 02.02.2019
Zjutraj pri maši je naš župnik pri pridigi začel s tem, da nam verjetno ta evangelij ni bil najbolj prijeten in postavil vprašanje: "Zakaj nas je Jezus prišel vznemirjati?"
In res, zakaj? Priznam, da mi je misel na razdor neprijetna in bi rajši imela svoj mir. A ta pot jasno vodi v propad. 
Vodilo, ki ga je Peter napisal za mladino je: Mladina se mora vaditi v odpovedi in jo živeti. 
Skušnjava, ki jo moram premagovati, je odpoved lagodju in "miru" in ne odlagati ŽIVLJENJA na jutri.

Gospod, pomagaj mi v tihoti odkrivati pot odpovedi in rasti, ki si mi jo pripravil.
Andreja
Slika za %user
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 9 hours 47 min od tega
Pridružen: 10.01.2011
Oj
 
Mene tokratna pridiga močno pretresa. Najbolj v tem, da je svet, cerkev, da so ljudje, ki jih srečujem in se imajo za dobre kristjane,  res tako daleč od tega, k čemur nas Jezus vabi. Vedno, ko berem življenjepise svetnikov, me z upanjem, hrepenenjem in močjo navdihuje njihov zgled. Želim jih posnemati, želm vsaj kanček njihovega ognja živeti tudi sama. In ko se vedno bolj zavedam, da je realnost svata, družbe in cerkve daleč stran od tega ognja, me pravzaprav prime neka žalost. 
No, odgovornost je na vsakem od nas. Jezusovo povabilo je jasno: Prišel sem, da vržem ogenj na zemljo, in kako želim, da bi se že razplamtel! 
 
Jezus, prosim te za vztrajnost v odpovedi in goreči ljubezni do vsega, kar mi vsak dan podarjaš!

"Polkicani smo, da z dejanji razodevamo božjo dobroto." Sv. Vincencij Pavelski

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 5 hours 22 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»'Sin moj, to ni dovolj! Ni dovolj, ker se ljubezen ne da skrčiti na obvezni minimum; ljubezen zahteva maksimum!' (sv. Mati Terezija)

Jezus torej govori o tem, da vrže ogenj na zemljo. Hoče več, hoče polno življenje, zavzeto v delu za druge, da izgori za bližnje in za Boga…

Vera mora biti tisto več, o čemer nam pričajo svetniki. Tisto več pa se začenja, ko nam je najprej jasno, da moramo najprej izpolniti vsaj minimum. In žal danes po večini niti tega ne izpolnjujemo…

Zase in za vse prosim Boga, da bi zmogli vsak dan goreti v ljubezni za druge, prinašati luč svetu in biti priče Božje ljubezni in ne spotika zaradi popolnoma neevangeljskih drž, razdeljenosti in razprtij.«

 

Hvala za to močno pridigo, Peter, hvala tudi za zgled, za pričevanje, ki nam ga s svojim življenjem daješ in za tvoje prošnje k Bogu, da bi se v nas razplamtel ogenj, ki ga je prinesel na svet!

Spet ne morem, da ne bi videla vzporednic v tvojem in papeževem nedeljskem nagovoru. Naj nam naša nebeška Mati in vsi sveti izprosijo odprto in učljivo srce, da bodo te besede v nas obrodile sad!

 

»On je prišel 'z ognjem ločiti'… Ločiti kaj? Ločiti dobro od zla, pravično od krivičnega. V tem smislu je prišel 'razdeliti', postaviti v krizo - seveda na odrešilen način – življenje svojih učencev tako, da je razblinil plehke utvare tistih, ki mislijo, da lahko združujejo krščansko življenje s posvetnostjo, krščansko življenje s kompromisi vseh vrst, verskih praks in drž do bližnjega. Združevati torej, kot nekateri mislijo, pravo vernost s prakticiranjem vraževernosti…

 

Gre za to, da ne živimo na dvoličen način, ampak smo pripravljeni plačati ceno za dosledne odločitve. To držo bi moral vsakdo od nas iskati v svojem življenju, torej doslednost. In plačati ceno za to, da je skladen z evangelijem, evangeljsko dosleden. Kajti lepo se je imeti za kristjana, a potrebno je predvsem v konkretnih situacijah biti kristjan s pričevanjem evangelija, ki je v bistvu ljubezen do Boga in do bratov ter sester.

 

Sveta Marija naj nam pomaga, da si bomo pustili očistiti srce z ognjem, ki ga je prinesel Jezus, da ga bomo preko odločnih in pogumnih odločitev širili s svojim življenjem.« (Papež Frančišek)

 

Mateja_HCIsonca
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 weeks 1 day od tega
Pridružen: 26.12.2014

Najdem se v tem, da bi mladi delali le tisto, kar jim paše. Kar prinaša ugodje in s čimer lahko zapolnim svojo praznino in potešim svojo lakoto.

Saj želim in skušam imeti tudi rada, a kaj ko je v tej "ljubezni" veliko iskanja sebe, potrditve, bližine...in le malo služenja. 
Gospod, pomagaj mi, nauči me sprejeti odpoved, bolečino, biti zvesta v malem. Verjeti v Tvojo ljubezen, črpati iz nje in jo širiti naprej. 
T