Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

n20 O žena, velika je tvoja vera

1 odgovor [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 day 13 hours od tega
Pridružen: 10.01.2011

Jezus hvali vero poganske žene

Tisti čas se je Jezus umaknil v tirsko in sidónsko pokrajino. In glej, prišla je kánaanska žena iz tistih krajev in vpila: »Gospod, Davidov sin, usmili se me! Mojo hčer zelo mučijo hudobni duhovi.« Vendar ji ni odgovóril niti besede. Tedaj so pristopili njegovi učenci in ga prosili: »Odpravi jo, ker vpije za nami.« Odgovóril je in dejal: »Poslan sem le k izgubljenim ovcam Izraelove hiše.« Prišla je, padla predenj in rekla: »Gospod, pomagaj mi!« Odgovóril ji je in dejal: »Ni lepo jemati kruh otrokom in ga metati psom.« Ona pa je rekla: »Tako je, Gospod, pa vendar tudi psički jedo od drobtinic, ki padajo z mize njihovih gospodarjev.« Tedaj je Jezus odgovóril. Rekel ji je: »O žena, velika je tvoja vera! Zgodí naj se ti, kakor želiš!« In njena hči je ozdravela tisto uro. (Mt 15,21-28)

 

O žena, velika je tvoja vera!

Zanimivo nadaljevanje včerajšnjega praznika. Včeraj Marija, danes kánaanska žena. Marija je bila za svojo vero nagrajena z vnebovzetjem, Kanaanka pa z osvoboditvijo svoje hčere. Pri obeh gre za nagrado za močno vero. Včeraj sem razmišljali, v čem je lepota Marije. Danes lahko to razmišljanje nadaljujemo z vprašanjem, v čem je veličina vere Kanaanke.

Za hip se ustavimo ob Mariji. Marijo običajno upodabljamo kot ženo, ki je s pogledom zazrta v nebo, telo običajno zavija modrina ali belina plašča, ki jo dela nadzemeljsko, predstavlja simbol ponižnosti in tihe potrpežljivosti. Vendar nam njena hvalnica in vsa božja beseda ob prazniku njenega vnebovzetja govori o boju med ženo in zmajem, med Bogom in satanom, med nebeškim in zemeljskim kraljestvom. Torej Marija, ki ji je zaupana celo vzgoja božjega Sina, ne more biti nadzemeljsko bitje. V celoti je zemeljska, sooča se s svetom in bori z vsem zlom. Zlom, ki jo po satanu skuša v najrazličnejših skušnjavah in zlom, ki deluje nanjo od zunaj po domačih in sovaščanih, ki jo zavračajo, ter po svetu, ki ne sprejema njenega Sina. Marija je žena, ki v boju ne popusti. Ker vztraja, je deležna božje slave.

Danes je pred nami Kanaanka, katere vero pohvali Jezus sam. Mar ni tudi v tej veri očitna borbenost. Kánaanska žena preprosto vztraja do konca. Tvega osramotitev, ponižanje, razočaranje, a ne popušča. Ko ve, da gre za dobro, ko verjame v Jezusa kot Davidovega sina, se bori do konca.

Kakšen je njen boj? Najprej je boj z množico. A ne proti množici. Ne spopada se z njo, da bi Starozavezno vrnila zob za zob, oko za oko. Za množico se ne meni. Bori se v sebi in s seboj, da zmore vztrajati. Ve, da gre ljudem na živce. Sliši proteste, a vztraja. Ve, da dela dobro, zato se ne meni za množico. Boj v njej zagotovo ni lahek. Kolikokrat je morala biti tarča posmeha, da je zmogla ves ta odpor. In vendar je zmagala. Vztrajala je toliko časa, da je prišla do Jezusa.

Kakšen boj sledi? Jezus jo grobo zavrne, da lahko začuti ponižanje in zavrnitev. V njej bi se po naravni poti morala zbuditi odpor in jeza. Zakaj ne bi rekla, in kaj so Izraelci boljši? Zakaj bi morali biti več vredni kot mi? Mar Bog ne gleda na srce? Ampak ona ve, da Bog gleda na srce. V sebi premaga odpor ponižanja in ne udari po navideznem tekmecu tj. Izraelskemu ljudstvu. V ponižnosti sprejme svojo nemoč in preprosto prosi za pomoč: »Gospod, pomagaj mi!«

Kako se boj konča? Jezus nadaljuje z grobo primero o Gospodarju in psičkih. Žena se ne da. Ve dvoje: hčeri lahko pomaga samo Bog in Bog je dober. Ne dvomi in ne popusti, ker ljubi. Ker ljubi svojo hčer in ljubi Boga. V boju za osvoboditev ne popusti. Še zadnje ponižanje sprejme in Bog se je usmili. »O žena, velika je tvoja vera! Zgodí naj se ti, kakor želiš!« je nagrada, ki pride iz Jezusovih ust.

Kakšna pa je naša vera? Imamo se za Marijin narod, zato se naša vera lahko odraža tudi v pridigah na ta praznik. Vrhovi Cerkve na Slovenskem se leto za letom ukvarjajo z onimi drugimi, levimi, nevernimi, ateisti, mediji itd. Mar ni prav to najbolj nevarna pot, da izgubimo sami sebe? Če bi se Kanaanka zapletla v razmišljanje, kakšni so drugi, mar ne bi izgubila pristnosti svoje ljubezni do hčere in do Boga?

Vsako ponižanje, ki nas doleti, pogosto v nas prebudi odpor. Kanaanka se ne jezi nad krivico, da Jezus o njej govori kot o manjvredni od Izraelcev. Ve za svoje grehe in se ne primerja z drugimi. Išče božjo pomoč in pri tem vztraja.

Do nekega trenutka mogoče še 'potrpimo', ko pa Bog vztrajno molči ali pa se zdi, da podpira zlo, obupamo. Kanaanka pa v tem trenutku izpove najglobljo vero: če Bog poskrbi za psičke, bo gotovo poskrbel tudi zame.

Kako drugačna bi bila naša Cerkev, če bi Jezus danes lahko hvalil takšno vero med nami. Naj nam na poti stalnega lastnega spreobračanja pomaga zgled Kanaanke in Nebeške matere Marije.

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 6 hours 8 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Hvala za to lepo pridigo!

Zelo me nagovarja Kanaanka, katere vero pohvali Jezus sam. Žena preprosto vztraja do konca. Tvega osramotitev, ponižanje, razočaranje, a ne popušča. Ko ve, da gre za dobro, ko verjame v Jezusa, se bori do konca. Za množico se ne meni. Bori se v sebi in s seboj, da zmore vztrajati. Ve, da gre ljudem na živce. Sliši proteste, a vztraja, ker ve, da dela dobro. Boj v njej zagotovo ni lahek. Vztrajala je toliko časa, da je prišla do Jezusa. Jezus pa jo grobo zavrne, da lahko začuti ponižanje in zavrnitev, ampak ona ve, da Bog gleda na srce. V sebi premaga odpor. V ponižnosti sprejme svojo nemoč in preprosto prosi: »Gospod, pomagaj mi!« V boju za osvoboditev ne popusti. Še zadnje ponižanje sprejme in Bog se je usmili: »O žena, velika je tvoja vera! Zgodí naj se ti, kakor želiš!« 

 

Res, kako drugačna bi bila naša Cerkev, če bi Jezus danes lahko hvalil takšno vero med nami! 

Gospod, pomnoži nam vero!