Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

n16 Streči ali srečati

3 odgovori [Zadnja objava]
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 days 10 hours od tega
Pridružen: 17.03.2010

Obisk pri Marti in Mariji

Ko so potovali, je prišel v neko vas in žena z imenom Marta ga je sprejela v svojo hišo. Imela je sestro, ki ji je bilo ime Marija. Ta je sedla h Gospodovim nogam in poslušala njegove besede,  Marta pa je imela s postrežbo veliko dela. Pristopila je in rekla: »Gospod, ti ni mar, da me je sestra pustila sámo streči? Reci ji vendar, naj mi pomaga!« Gospod ji je odgovoril: »Marta, Marta, skrbi in vznemirja te veliko stvari, a le eno je potrebno. Marija si je izvolila dobri del, ki ji ne bo odvzet.« Lk 10,38-42


Streči ali srečati?

V Martini izjavi: »Gospod, ti ni mar, da me je sestra pustila sámo streči?« vidim splošno znano krivico, ki jo izražamo tako ali drugače. Ali je Martin položaj res krivičen? Tudi če bi bil, ne vidim rešitve tam, kjer jo išče Marta. Če Marta streže z veseljem, če v tem vidi temeljno držo življenja, ne bo razlike, ali ji sestra pomaga ali ne. Če pa je streči krivica, je potem rešitev potrebno iskati globlje. Kje je rešitev te krivice? Kaj je tisto več, kar je izbrala Marija?

Marta išče ugodje in zadovoljstvo, lahko bi rekli da išče samo sebe in se ne more umiriti, ker v tem ne najde pravega zadovoljstva. Če se nekoliko ustavimo in pomislimo, lahko ugotovimo, da nas vrtenje okrog samih sebe nikoli ne osreči, ampak pripelje do iste nesreče in krivice. Ali je Marija ob Jezusovih nogah lahko v miru, če išče le samo sebe? Kaj bi to, da išče sebe ob Jezusovih noga, sploh pomenilo? Če si predstavljamo Marijo, ki išče samo sebe, lahko razumemo, da dela, kar ji paše. To bi pomenilo, da ne vidi, da je Jezus lačen in utrujen od poti, pa se mu vrti pod nogami in ga zaustavlja z neumnimi vprašanji, samo da zavlačuje čas, ki ga bo pridobila zase. Mar ni to zloraba, ki prinaša eno samo praznino? Ob Mariji, ki bi se vrtela okrog sebe, bi Jezus zagotovo ne izgubljal časa.

Kaj pa dela Marija in kaj Jezus? Marija vidi Jezusa, pozorna je do njega in vidi njegovo željo, da bi prinesel svetu odrešenje, veselo novico. Verjame vanj in v njegovo sporočilo. Vidi, da mu na obisku pomeni največ srečanje, ne hrana, ne počitek. Srečanje ga nahrani in odpočije. V srečanju vidi tudi Marija največ in se ob Jezusu scela ustavi. Tako se v srečanju prepleta ljubezen do Jezusa in Marijina ljubezen do same sebe. Služenje in poslušanje se v njeni drži združita in ustvarjata lep prostor srečanja.

Kaj pa se dogaja Marti? Ujeta je v pravila lepega obnašanja in tradicije. Ta nenapisana pravila naročajo, da je potrebno gosta postreči z najboljšo hrano, mu ponuditi vodo, da se umije in mu omogočiti udoben počitek. Pravila tako nikakor ne morejo zajeti srečanja, zajamejo lahko le tehniko postrežbe. Marta jim slepo sledi, ker je tako najlaže. Poenostavljeno rečeno, Marta streže sama sebi, zgreši cilj Jezusovega obiska, tj. srečanje.Kaj je torej tisto največ? Največ je srečanje, ki je enako pomembno pri poslušanju kot pri strežbi. Pomeni izstopiti iz sebe, da bi videli drugega, ga razumeli, srečali in mu podarili tisto, kar dejansko išči. Marija je to storila, Marta pa se vrti okrog sebe. Ne sprašuje se o drugem, ampak ostaja ujeta v svoje predstave. Enako 'naporna' bi bila ob Jezusovih nogah kot je pri strežbi. Vse je krivica in strašno breme.

Torej ni vprašanje streči ali poslušati, ampak srečati. Naj nam poletni dnevi, dnevi počitka pomagajo, da v globini srečamo sebe, svoje bližnje – tam bomo našli tudi Jezusa, ki nas neprestano obiskuje.


s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 42 min 11 sec od tega
Pridružen: 13.01.2011

»V Martini izjavi: 'Gospod, ti ni mar, da me je sestra pustila sámo streči?' vidim splošno znano krivico, ki jo izražamo tako ali drugače… Če Marta streže z veseljem, če v tem vidi temeljno držo življenja, ne bo razlike, ali ji sestra pomaga ali ne. Če pa je streči krivica, je potem rešitev potrebno iskati globlje… Poenostavljeno rečeno, Marta streže sama sebi, zgreši cilj Jezusovega obiska, tj. srečanje. Kaj je torej tisto največ? Največ je srečanje, ki je enako pomembno pri poslušanju kot pri strežbi. Pomeni izstopiti iz sebe, da bi videli drugega, ga razumeli, srečali in mu podarili tisto, kar dejansko išči. Marija je to storila, Marta pa se vrti okrog sebe. Ne sprašuje se o drugem, ampak ostaja ujeta v svoje predstave. Enako 'naporna' bi bila ob Jezusovih nogah kot je pri strežbi…«

 

Zelo sem se razveselila te pridige! Prav 'na živce' mi namreč gre, ko ob tem evangeljskem odlomku stalno poslušamo razlage, ki vsaj po moje povsem sprevržejo Jezusovo sporočilo Marti in nauk, ki je namenjen vsem nam in si ga, Peter, v pridigi tako jasno podal.

 

Tisto razlaganje, kako je Jezusa treba prav razumeti, da dejansko ni grajal Marte, ampak jo je pohvalil in dal priznanje njeni skrbnosti, gostoljubnosti in postrežbi, in smo iz tega naredili Marto kot veliki vzor vsem gospodinjam; se mi zdi, da bolj kot kaj drugega, razodeva to, da je naš bog postal trebuh in bolj kot mu kdo obilno postreže, večje časti in pohvale je vreden… Marta je, vsaj kolikor je meni dano razumeti evangelij, postala sveta Marta, ne zaradi pretiravanje pri strežbi in poniževanja svoje sestre pred Gostom, ampak zato, ker je slišala 'lekcijo', ki ji jo je Jezus namenil in jo je vzela zares. Še en odlomek najdemo v evangeliju, ki potrjuje, da za trajno rast najbrž ne bo dovolj, če bomo opomnjeni samo enkrat. Bilo je ob smrti Lazarja, Martinega in Marijinega brata, ko so ji prišli povedat, da Jezus prihaja v vas: »Ko je Marta slišala, da prihaja Jezus, mu je šla naproti; Marija pa je sedela doma. Marta je tedaj rekla Jezusu: 'Gospod, ko bi bil ti tukaj, bi moj brat ne umrl'… (Marta) je odšla in poklicala Marijo, svojo sestro. Skrivaj ji je dejala: 'Učitelj je tukaj in te kliče.' Ko je ta to slišala, je hitro vstala in mu šla naproti. Jezus še ni prišel v vas; še vedno je bil na kraju, kjer mu je prišla naproti Marta.«

 

Tudi tu Marta solira. Sploh ni povedala Mariji, da Jezus prihaja, ampak mu je šla sama naproti. Jezus se očitno ne pusti vplesti v igrice ljubosumja. Marto pošlje po Marijo in se ne premakne s kraja, kjer je bil, dokler se ne vrneta skupaj. Šele potem gredo vsi skupaj do Lazarjevega groba.

Pri strežbi lahko soliram in se tudi, ko se vrtim okrog drugega, vrtim predvsem okrog sebe; srečanje pa se vedno zgodi v odnosu. V globini lahko (D)drugega srečam samo v iskrenem ljubečem odnosu, ki vedno vključuje tudi strežbo, ker (D)rugega začutim in mu postrežem s tem, kar v danem trenutku najbolj potrebuje…

 

Naj nam res ti poletni dnevi in dnevi počitka pomagajo, da v globini srečamo sebe, svoje bližnje in da tam najdemo tudi Jezusa!

Mihaela Ogrin
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 weeks 3 days od tega
Pridružen: 13.01.2011

Najbolj me nagovori tale stavek: »Največ je srečanje, ki je enako pomembno pri poslušanju kot pri strežbi. Pomeni izstopiti iz sebe, da bi videli drugega, ga razumeli, srečali in mu podarili tisto, kar dejansko išči.« Ko mi uspe storiti to, je tako strežba kot poslušanje nekaj, kar ne izčrpava ampak daje veselje. Da bi čim večkrat zmogli srečati drugega in se tako kot Marija usesti k Jezusovim nogam.

Mateja_HCIsonca
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 26 weeks 6 days od tega
Pridružen: 26.12.2014

Srečati se... še ena od stvari, ki mi je res težka.
Hkrati je v meni zelo močna želja in potreba po odnosu in bližini in hkrati vidim, da tega največkrat ne znam doseči. Se kot Marta sprašujem, kaj bi zdaj morala, kaj naj rečem, naredim...da bo prav. Se dajem s svojimi strahovi, kompleksi, primerjanje, predstavami...se vrtom okoli sebe in ne gre...odnos ne steče.
Le ko se lahko umirim, da sem v redu in da mi drugi noče nič slabega... ko utišam svoj notranji svet...da sploh lahko vidim in slišim drugega...smo lahko skupaj. 
Kljub vsem predhodnim viharjem v meni. 
 Mora pa vsakič posebej moj " ego shujšati," da se lahko tam ustvari prostor za Boga in Njegovo milost. Ko povabim Boga zraven, naj On vodi tisti odnos, srečanje, pogovor...gre lažje...In bolj v miru.

Da bi to zmogli v vsakem odnosu in srečanju, te Bog prosim, in nam želim.