Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

n 14 Jezusovi učenci

3 odgovori [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 21 hours 53 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Jezus pošlje dvainsedemdeset učencev

 

Potem je Gospod določil še drugih dvainsedemdeset in jih poslal pred seboj po dva in dva v vsako mesto in kraj, kamor je sam nameraval iti. Rekel jim je: »Žetev je obilna, delavcev pa malo. Prosíte torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev. Pojdite! Pošiljam vas kakor jagnjeta med volkove. Ne nosíte s seboj ne denarnice ne torbe ne sandal in spotoma nikogar ne pozdravljajte! V katero koli hišo pridete, recite najprej: ›Mir tej hiši!‹ In če bo v njej sin miru, bo na njem počival vaš mir; če pa ne, se mir povrne k vam. V tisti hiši ostanite ter jejte in pijte, kar vam dajo, kajti delavec je vreden svojega plačila. Ne hodíte iz hiše v hišo. V katero koli mesto pridete in vas sprejmejo, jejte, s čimer vam postrežejo. Ozdravljajte bolnike, ki so v njem, in jim govorite: ›Približalo se vam je Božje kraljestvo.‹ V katero koli mesto pa pridete in vas ne sprejmejo, pojdite na njegove ulice in recite: ›Tudi prah vašega mesta, ki se je prijel naših nog, otresamo na vas, vendar védite, da se je približalo Božje kraljestvo.‹ Povem vam: Sódomi bo na tisti dan laže kakor temu mestu.«

 

Dvainsedemdeseteri se vrnejo

Dvainsedemdeseteri so se veseli vrnili in govorili: »Gospod, celo demoni so nam pokorni v tvojem imenu.« In rekel jim je: »Gledal sem satana, ki je kakor blisk padel z neba. Glejte, dal sem vam oblast stopati na kače in škorpijone ter na vsakršno sovražnikovo moč. In nič vam ne bo škodovalo. Vendar se ne veselite nad tem, da so vam duhovi pokorni, ampak se veselite, ker so vaša imena zapisana v nebesih.« Lk 10,1-12; 17-20

 


Naloge Jezusovih učencev

 

Tokrat so me zbodle v oči predvsem tri Jezusova naročila učencem:

  1. Da jih pošilja v svet: Kakor jagnjeta med volkove!
  2. Naj povsod, kamor vstopajo oznanjajo: Mir v tej hiši!
  3. In naj: Ozdravljajo bolnike in oznanjajo: Božje kraljestvo se je približalo.

 

Ker smo teh besed navajeni, se nam zdijo najbrž čisto logične, a ko jih pogledamo od blizu, ni nujno da je tako.Zakaj Jezus pravi, da pošilja učence, kakor jagnjeta med volkove. Tako grozni ljudje vendarle niso bili? V nadaljevanju pove, naj ničesar ne jemljejo s seboj in s tem pojasni, da gre za krhko bližino, v katero njegovi učenci stopajo med ljudi. Na nek način so popolnoma nemočni, da bi karkoli prinesli med ljudi, če ti tega ne sprejmejo. Dejansko so tako krhki pred ljudmi in jim dani na milost in nemilost, kakor jagnje med volkovi.

 

Ko stopajo v hiše naj govorijo: Mir v tej hiši! Zakaj mir? Je mar povsod vladal prepir ali je vladalo nasilje in vojna? Ne, gotovo da ne. A Jezus vidi v ljudeh mnogo nemira, nestrpnosti, strahov in ranjenosti. Njegovi učenci naj prinašajo mir, ki ga svet ne more dati, more pa ga dati zaupanje v božje usmiljenje in božjo dobroto.

 

Če je prva naloga prinašanje miru, potem je druga ozdravljanje bolnih, tretja pa oznanjevanje. Je bilo res toliko bolnih? Ne, Jezus pa vidi človekovo ranjenost in želi prav v to ranjenost prinašati upanje in veselje. Ne želi iti mimo čisto vsakdanje skrbi za sočloveka, to je tisto po čemer bomo tudi ob sodbi sojeni – to so dela usmiljenja. Skrbeti za lačne, žejne, nage, bolne, žalostne, zaprte in preganjane, to so dela usmiljenja. To so naloge prvih učencev in to so tudi naše naloge.

 

Danes smo tu zbrani Jezusovi učenci vseh starosti in stanov. Vsi smo poslani, kakor jagnjeta med volkove, da prinašamo mir, ozdravljamo bolne in oznanjamo. Pri tem pa doživljamo veselje, da smo bili poklicani v prijateljstvo z Jezusom, ne glede na naše uspehe ali neuspehe. Pa se malo ustavimo še pri tem, kako nas Bog danes pošilja.

 

Najprej smo tu odrasli, starši in mi voditelji (oratorija). Dragi animatorji, priprave z vami so mi bile v veselje, hkrati pa doživljam prav to, kar govori božja beseda. Voditelji smo kakor jagnjeta med volkovi, neopremljeni in bosi. Ne grizete in ne ujedata, a smo nemočni, da bi odgovorili na vsa vaša hrepenenja, želje in zahteve. Najbrž podobno kot vaši starši. In mi smo bosi tudi ob vas starši. Zdi se, da je marsikje kup želja, kaj naj bi naredili z vašimi mladimi, a naše moči so omejene, prav tako sposobnosti. Najbrž je najpomembnejše, da ostajamo med seboj tesno povezana čreda, ki se zna braniti pred vdori krvoločnih volkov. Svet slepi naše mlade z vsemi možnimi ponudbami, ki so daleč od dobrega. Tako bomo na oratoriju odkrivali lik Ostržka, ki beži v deželo igrač in Izgubljenega sina, ki se mu zahoče popolne svobode. Nismo kos vsem tem željam in zahtevam. Lahko prinašamo sočutje in mir, skušamo prisluhniti ranam in z ljubeznijo pristopati, a edini, ki ozdravlja je Bog sam. Naj bo ta daritev prošnja za božjo pomoč.

 

Tudi vi, dragi animatorji, se verjetno počutite, kot jagnjeta med volkovi, ko boste jutri sprejeli medse 154 otrok. Tudi vi niste kos vsem potrebam mladih. A lahko zaupamo, da bo Bog deloval, če bomo z njim res željni sodelovati. Ko najdemo mir v sebi, ga lahko dajemo tudi drugim. Prosimo danes, da nam ga Bog obilno deli, da ga bomo lahko prinašali drugim. Niste kos vsem bolečinam otrok, ki bodo v vaših skupinah. Bog ozdravlja, prosimo ga, da prinaša zdravje in sproščenost med otroke. Pri vsem pa je najpomembnejše naše veselje. Veselje, da smo bili poklicani v Božji vinograda in da sam Bog računa na nas.

Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 21 hours 53 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Dodajam še molitev blagoslova animatorjev:

Dobri Bog,

Poslal si svojega Sina,

da nam je pokazal pot,

ki vodi k tebi in nas osrečuje.

Kakor si izbral svoje apostole in jih poslal oznanjat božje kraljestvo,

tako si poklical tudi te animatorje,

da oznanjajo tvoje veselje otrokom na oratoriju.

Prosimo te, blagoslovi naše animatorje in njihovo delo.

Daj jim moč, da ne bodo omagali,

daj jim potrpljenje, da ne bodo obupovali;

daj jim ljubezen, da bodo v vsakem otroku videli tvojo podobo.

Tvoj Sveti duh naj jim podari vse tiste darova,

ki jih bodo pri svojem delu potrebovali.

To prosimo po Kristusu, našem Gospodu.

Amen.

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 15 hours 56 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Jezus nas pošilja »kakor jagnjeta med volkove«

 

Kako lepa se mi zdi ta misel, »da gre za krhko bližino, v katero njegovi učenci stopajo med ljudi. Na nek način so popolnoma nemočni, da bi karkoli prinesli med ljudi, če ti tega ne sprejmejo. Dejansko so tako krhki pred ljudmi in jim dani na milost in nemilost, kakor jagnje med volkovi.«

 

Hvala zanjo in hvala za tako lepo molitev blagoslova animatorjev! Verjamem, da je bil oratorij res blagoslovljen.

Mateja_HCIsonca
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 22 weeks 2 days od tega
Pridružen: 26.12.2014

 Ko gledam nazaj na oratorij in nase vidim, da sem bila hkrati volk in ovčka. In prav tako otroci in soanimatorji.

To, da znam "renčat" in "grizt," dobro vem že leta. Tudi povzdignit glas in se jezit, poslat koga kam ... mi uspe kar nekam avtomatsko. Žal.

Letos pa sem se učila malo bolj prijazno "renčat" in vsaj z mano manj jeze povzdigovat glas, da bi me moje "krdelo" sploh slišalo (in ubogalo). 

Sem pa letos prvič bolj zavestno opazila, da so bili naši volkci, hkrati tudi ovčke. 

V skupini sem imela eno 7-letno punčko, ki mi je bila res neverjetna. Prvi vtis, ki sem ga dobila o njej, je bil, da je mali razbojnik. Glasna, precej hiperaktivna, se metala ven, ni se je dalo umiriti. Kasneje pa sem opazila, kako zelo išče stik, bližino, kako lepa in otroška je, ko se umiri. A vseeno mi jo je bilo umirit še zmeraj zelo težko (na trenutke nemogoče), sem se pa zelo trudila, da je zaradi njenega vedenja ne bi kaznovala s tem, da jo zapostavljam ali da se samo jezim nanjo, ampak ji raje namenila več bližine, da je bila zravn mene ali da sem jo vzela v naročje. In pri eni od večernih molitev sem molila prav zanjo, da naj mi Bog pokaže, kaj in kako naj delam z njo, da bo prav. 
In od naslednjega jutra pa do konca oratorija je bila resnično prava ovčka ... jaz sem bila čisto začudena. Kot da bi kar naenkrat dobila drugo punčko v skupino.

Je odločitev, trud in Božje delo, da se lahko začne preobrazba iz volkov v ovčke in da premoremo vsaj nekaj miru najti/ustvariti v sebi in ga dati naprej. 

Gospod, ti mi/nam pomagaj, da tudi, ko me bo strah, ko se bom čutila ogroženo, nesposobno, ko mi bo drugi šel na živce, ne bom lajala, renčala, grizla ... ampak da bom/o zmogla/i biti krotka/i, širiti mir in ljubezen. 

+