Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Molitev, razločevanje in upanje

1 odgovor [Zadnja objava]
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 7 hours 4 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Samo Kristus je gospodar časa. Dva nasveta, kako razumeti minevanje sedanjosti in se pripraviti na konec časov, pa sta: molitev in upanje.

 

Molitev skupaj z razločevanjem pomaga razbrati posamezne trenutke v življenju in jih usmeriti k Bogu. Upanje je svetilnik z dolgim dometom, ki razsvetljuje poslednjo poglobitev posameznih življenj in celote v eshatološkem smislu, to je konec časov.

 

 

V evangeljskem odlomku Jezus vernikom v templju razloži, kaj vse se bo moralo zgoditi pred koncem časov, in jim zagotovi, da se ni prav ničesar potrebno bati tistim, ki verujejo v Boga. Na tej poti nasproti koncu nam Gospod svetuje tisti dve stvari. Gre za dve stvari, ki sta drugačni glede na to, ali živimo v trenutku ali pa živimo v času. Kristjan je nekdo, ki zna živeti tako v trenutku kot v času.

 

Trenutek je tisto, kar imamo v rokah zdaj; vendar to ni čas, to mine! Morda se lahko čutimo gospodarje trenutka, a le slepilo je verjeti, da smo gospodarji časa. Čas ni naš, čas je Božji! Trenutek je v naših rokah. Stvar naše svobode je, kako ga razumemo. Lahko postanemo gospodarji trenutka, a gospodar časa je le eden in to je Gospod Jezus Kristus. Ne smemo se pustiti premotiti trenutku. Prišel bo namreč nekdo, ki bo izkoristil zmedo in se predstavil kot Kristus. Zato mora kristjan, ki je moški ali ženska trenutka, gojiti dve kreposti ali drži, kako živeti trenutek: molitev in razločevanje.

 

Dar molitve in razločevanja je nujen, da bi prepoznali prava znamenja, da bi prepoznali pot, po kateri moramo iti v tem trenutku. Glede gledanja na čas, katerega gospodar je Gospod, pa ne moremo imeti nobenih človeških kreposti. Krepost za pogled na čas nam mora biti dana, podarjena od Gospoda: to je upanje! Molitev in razločevanje za trenutek; upanje za čas. Na ta način se kristjan pomika dalje po poti, trenutek za trenutkom, z molitvijo in razločevanjem. Čas pa prepušča upanju.

 

Kristjan zna pričakovati Gospoda v vsakem trenutku, vendar pa upa v Gospoda ob koncu časov. Moški in ženska trenutka in časa, molitve in razločevanja ter upanja. Prosimo, da bi nam Gospod dal milost hoditi z modrostjo, ki je prav tako njegov dar. Modrost, ki bi nas v trenutku pripeljala k molitvi in razločevanju. V času, ki je Božji glasnik, pa naj nam da živeti z upanjem!« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 26.11.2013)

 

 

Papež pri jutranji maši: Molitev, razločevanje, upanje

 

 

 

 

»V tej spodbudi se želim obrniti na krščanske vernike, da bi jih povabil k novi stopnji evangeljskega oznanjevanja, zaznamovanega s takšnim veseljem. Hkrati želim nakazati pot Cerkve v prihodnjih letih.« (Papež Frančišek o apostolski spodbudi »Evangeljsko veselje«)
 

 

 

 

Vatikan: Predstavili apostolsko spodbudo papeža FrančiškaEvangeljsko veselje  

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 7 hours 4 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Dokler ne dobimo slovenskega prevoda papeževe apostolske spodbude Evangeljsko veselje,

posredujem tole povezavo za vse, ki vam je domača italijanščina:

 

 

 

Evangelii Gaudium - Vatican Insider