Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Molitev odpira vrata Gospodu

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 hours 35 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Ko molimo, Gospodu odpremo vrata, da lahko pride v naše življenje. Današnji evangelij govori o sv. Marti, ki – tako kot Jona, o katerem beremo v prvem berilu – ni znala moliti.

 

Marta si je dala veliko opraviti s postrežbo in nato skoraj z grajajočim tonom Jezusu rekla, naj njeni sestri Mariji pove, naj ji pomaga, namesto da sedi in ga posluša. In Jezus ji odgovori: 'Marija si je izbrala najboljši del.' Ta del je molitev, je kontemplacija Jezusa. V očeh sestre je bila to izguba časa. Morda se je zdelo tudi nekoliko domišljavo gledati v Gospoda, kot da bi bila neka 'začudena deklica'. A takšno jo je hotel Gospod, ki je rekel: 'To je najboljši del', kajti Marija je poslušala Gospoda in molila s srcem. Gospod nam torej pravi, da je prva naloga v življenju molitev. A ne molitev besed, po papagajsko, ampak molitev srca: gledati Gospoda, poslušati Gospoda, prositi Gospoda. Vemo, da molitev dela čudeže.

 

Molitev naredi čudež tudi v starodavnem mestu Ninive, kamor Bog pošlje preroka Jono, da mu oznani pokončanje. A mesto je rešeno, kajti prebivalci verjamejo v napoved, se vsi po vrsti spreobrnejo ter na vso moč prosijo božjega odpuščanja. Tudi v tej zgodbi odrešenja se kaže določena napačna drža, namreč Jonova, ki je bolj naklonjen pravičnosti brez usmiljenja, podobno kot Marta, ki se nagiba k služenju brez notranjosti. Marta namreč ni molila. Obstajajo pravičniki kot je bil trmoglavi Jona. Hodil je okrog in napovedoval uničenje, a v svojem srcu je govoril, da si ga tudi zaslužijo. Prerokoval je, a ni molil. Gospoda zanje ni prosil odpuščanja. Le napadal jih je. Takšni so pravičniki, tisti, ki se imajo za pravične. Na koncu Jonove knjige se vidi, da je bil Jona  egoist, kajti ko je Gospod zaradi molitve ljudi rešil Ninive, se je razjezil na Gospoda, govoreč mu: 'Ti si vedno takšen. Ti vedno odpuščaš.'

 

Molitev, ki je samo formula brez srca, kot tudi pesimizem ali želja po pravičnosti brez odpuščanja – to so skušnjave, pred katerimi se mora kristjan vedno varovati, da bi tako lahko izbral najboljši del. Tudi mi, ko ne molimo, Gospodu zapremo vrata. Ne moliti pomeni, Gospodu zapreti vrata, da ne more ničesar storiti. Molitev pred nekim problemom, v težki situaciji ali nesreči pa pomeni odpreti vrata za Gospoda, da lahko pride. On bo namreč vse naredil na novo, kajti zna urediti in stvari postaviti na svoje mesto. Moliti pomeni, odpreti vrata Gospodu, da lahko nekaj naredi. A če mi vrata zapremo, Gospod ne more nič narediti. Pomislimo na Marijo, ki je izbrala najboljši del in nam kaže pot, kako Gospodu odpreti vrata.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 8.10.2013)

 

 

 

 

Frančišek med mašo v Domu sv. Marte: Z molitvijo odpiramo vrata za Gospoda