Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Molitev, dejavna ljubezen, slavljenje, odprto srce

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 8 hours 15 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»V teh dneh začenjamo novo pot, pot Cerkve naproti Gospodu, naproti božiču. Božič pa ni samo nek dogodek v času ali le spomin na nekaj lepega. Božič je več. Po tej poti hodimo, da bi srečali Gospoda. Božič je srečanje! Hodimo, da bi ga srečali s srcem, z življenjem; da bi ga srečali živega, kot On je; da bi ga srečali z vero. Ni lahko živeti z vero. Jezus se je stotniku v evangeljskem odlomku čudil, čudil se je njegovi veri. Stotnik je prehodil določeno pot, da bi se srečal z Gospodom, in prehodil jo je z vero. Zato ni le srečal Gospoda, ampak je tudi občutil radost, da je Gospod srečal njega. Prav to je srečanje, ki ga želimo: srečanje vere!

 

Bolj kot da mi srečamo Gospoda, je namreč pomembno pustiti, da On sreča nas. Kadar samo srečamo Gospoda, smo mi 'gospodarji' tega srečanja; toda kadar se pustimo srečati Njemu, je On tisti, ki vstopi v nas. On v nas naredi vse novo, kajti to je prihod. To je tisto, kar pomeni, da pride Kristus: da vse prenovi, prenovi srce, dušo, življenje, upanje, pot.

 

V adventnem času smo torej na poti z vero. Na poti smo, da bi srečali Gospoda in predvsem, da bi se Mu pustili srečati. Da bi se to res lahko zgodilo, je potrebno tudi odprto srce. Odprto srce je nujno, da bi mi On povedal, kar mi želi povedati in kar ni vedno tisto, kar jaz želim slišati. On je Gospod in On mi bo povedal tisto, kar ima zame, kajti Gospod nas ne gleda vse skupaj kot množico. Ne! Gleda nas, vsakega posebej, v obraz, v oči, saj ljubezen ni nekakšna abstraktna ljubezen, ampak je konkretna ljubezen. Od osebe do osebe: Gospod kot oseba gleda mene kot osebo. Pustiti se srečati Gospodu je prav to: pustiti se Mu ljubiti!

 

Na tej poti naproti božiču nam pomagajo nekatere drže. Med le-temi so: vztrajanje v molitvi, več molitve, delavnost na področju bratske dejavne ljubezni, približanje tistim, ki potrebujejo pomoč, in veselje ob slavljenju Gospoda. Molitev, dejavna ljubezen, slavljenje in odprto srce: vse to nas mora torej spremljati v tem adventnem času, da bi nas Gospod zares srečal.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 2.12.2013)

 

 

 

Papež pri jutranji maši: Božič je srečanje!

 

 

 

 

»Cerkev z materinsko potrpežljivostjo nadaljuje s svojim trudom, da bi odgovorila na nemir mnogih moških in žensk, ki doživljajo tesnobo in obup pred prihodnostjo. Bodite skupaj s svojimi duhovniki blizu osebam, ki trpijo zaradi duhovne praznine in iščejo smisel svojega življenja, četudi tega ne znajo vedno izraziti…« (Papež Frančišek nizozemskim škofom, v Vatikanu, 2.12.2013)
 

 

 

 

Papež nizozemskim škofom:Nespremenljive moralne resnice kot ključ za človeško dobro in družbeni razvoj

 

 

 

 

»Najpomembnejša stvar, ki se lahko zgodi osebi, je srečati Jezusa: srečanje z Jezusom, ki nas ljubi, ki nas je rešil, ki je dal svoje življenje za nas. Srečati Jezusa!« (Papež Frančišek vernikom rimske župnije sv. Cirila Aleksandrijskega, 1.12.2013)
 

 

 

 

Frančišek obiskal rimsko župnijo sv. Cirila Aleksandrijskega:Življenje je pot. Innajlepše darilo je srečanje z Jezusom!