Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Molim za misijonarje?

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 56 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Molim za misijonarje?

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

Drugo berilo bogoslužja te nedelje nam prestavi spodbudo, ki jo je apostol Pavel namenil svojemu zvestemu sodelavcu Timoteju: ''Oznanjaj Besedo, vztrajaj, naj bo ugodno ali neugodno, prepričuj, grajaj, spodbujaj v vsej potrpežljivosti in poučevanju'' (2Tim 4,2). Ton je užaloščen. Timotej se mora čutiti odgovornega za oznanjevanje.

 

Svetovni misijonski dan, ki ga obhajamo danes, je ugodna priložnost, da se vsak krščeni bolj živo zave potrebe po sodelovanju pri oznanjevanju Besede, oznanjevanju Božjega kraljestva preko prenovljenega prizadevanja. Papež Benedikt XV., je pred sto leti, da bi dal novi zagon misijonarski odgovornosti Cerkve, izdal apostolsko pismo Maximum illud. Opazil je, da je potrebno evangeljsko predrugačiti poslanstvo v svetu, da bi bilo očiščeno vsake kolonialne prevleke in svobodno pred pogojevanji ekspanzionistične politike evropskih narodov.

 

Verniki poklicani, da z novim zagonom prinašajo blagovest

V današnjem spremenjenem kontekstu je sporočilo Benedikta XV. še vedno aktualno in spodbuja k preraščanju vsakršne skušnjave po kakršnem koli zapiranju vase in vsake oblike pastoralnega pesimizma, da se odpre veseli novosti evangelija. V tem našem času, zaznamovanem z globalizacijo, ki bi morala biti solidarna in bi morala spoštovati posebnosti ljudstev, a v resnici še vedno trpi za poenotenjem in za starimi spori za oblast, ki pospešujejo vojne in uničujejo planet, smo verniki poklicani, da z novim zagonom povsod prinašamo blagovest, da v Jezusu usmiljenje premaga greh, upanje strah, bratstvo premaga sovraštvo. Kristus je naš mir in v njem je vsaka razdeljenost preraščena. Samo v njem je zveličanje vsakega človeka in vsakega ljudstva.

 

Molim za misijonarje?

Da bi v polnosti živeli poslanstvo, pa obstaja nepogrešljiv pogoj: molitev. Goreča in nenehna molitev, kot uči Jezusov nauk, ki je bil oznanjen v današnjem evangeliju, v katerem On pove priliko o tem, kako je »potrebno vedno moliti in se ne naveličati« (Lk 18,1). Molitev je največja podpora Božjega ljudstva misijonarjem, saj je polna ljubezni in hvaležnosti za njihovo težko nalogo oznanjanja in prinašanja luči ter milosti evangelija tistim, ki je še niso prejeli. Danes pa je tudi lepa priložnost, da se vprašamo: Molim za misijonarje? Molim za tiste, ki gredo daleč, da bi prinesli Božjo Besedo s svojim pričevanjem? Razmislimo.

Marija, Mati vseh ljudstev, spremljaj in vsak dan varuj misijonarje evangelija!«

(Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja, na Trgu sv. Petra, 20.10.2019)

Sveti oče povabil vernike naj se vprašajo: Molim za misijonarje?

Po molitvi Angel Gospodov papež omenil včerajšnjo beatifikacijo v Cremi