Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ljubosumje in zavist

1 odgovor [Zadnja objava]
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 21 hours 2 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Ljubosumje in zavist

»V Prvi Samuelovi knjigi (1 Sam 18, 6-9; 19,1-7) beremo o zavisti izraelskega kralja Savla v odnosu do Davida. Po zmagi nad Filistejci so žene rajale in pele: 'Savel jih je pobil na tisoče, David pa na desettisoče!' Od tistega dne dalje je Savel Davida gledal postrani, mislil je, da bi ga lahko izdal. In tako se je odločil, da ga ubije. Savlov sin Jonatan pa je o Davidu govoril svojemu očetu dobro in Savel si je premislil. A zatem so se ponovno vrnile njegove zlobne misli.

 

Zavist je greh, ki raste v srcu kakor plevel
Ljubosumnost je bolezen, ki se vrača in vodi v zavist. Zavist je odurna reč. Je oduren greh. Ljubosumnost in zavist rasteta v srcu kakor plevel. Plevel raste, a ne pusti rasti koristnim rastlinam. 'Škodi' mu vse, kar mu dela senco. Takšno srce ni v miru, je nemirno srce, je slabo srce. Zavistno srce vodi celo v ubijanje, v smrt. Sveto pismo nam jasno pravi: 'Po hudičevi zavisti je v svet prišla smrt.'

 

Ljubosumje in zavist ubijata
Zavist ubija in ne prenese, da bi nekdo drug imel nekaj, česar jaz nimam. Vedno trpi, kajti srce zavistneža ali ljubosumneža trpi. Je trpeče srce, je trpljenje, ki drugim želi smrt. Koliko krat se v naših skupnostih z jezikom ubija zaradi ljubosumja! Nekdo nekomu nekaj zavida in začnejo se govorice – in govorice ubijajo.

 

Sebe in druge premislimo: Je v mojem srcu kaj ljubosumja, ali je kaj zavisti, ki vedno vodi v smrt in me ne dela srečnega? Zaradi te bolezni oseba vedno gleda, kaj ima dobrega drugi, kot da bi to bilo proti njemu. In to je oduren greh. Je začetek mnogih zločinov. Prosimo Gospoda, naj nam podeli milost, da svojega srca ne bi odpirali za ljubosumje in zavist, saj to vedno vodi v smrt.

 

Jezus je bil izročen iz zavisti
Marko v svojem evangeliju pravi, da je Pilat spoznal, da so pismouki Jezusa izročili zaradi zavisti. Jezusa je v smrt privedla zavist, kar je ugotovil tudi Pilat. To je bilo zadnje sredstvo. Izročili so ga zaradi zavisti. Gospoda prosimo za milost, da zaradi zavisti ne bi nikoli izročili smrti brata ali sestro iz skupnosti, iz župnije ali pa soseda iz svoje soseske. Vsak ima svoje grehe, vsak ima svoje kreposti. So lastni vsakemu. A treba je gledati dobro in ne ubijati z govoricami zaradi zavisti ali ljubosumnosti." (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 21.1.2016)

 

 

Jutranja homilija govorila o ljubosumju in zavisti

 

 

Papeževo sporočilo za svetovni ekonomski forum v Davosu 

Tjaša
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 5 weeks 6 days od tega
Pridružen: 01.11.2011

Ko smo skupaj o ljubosumnosti razmišljali na srečanjih mi zelo ostaja in se sama sebe spodbujam, ko sem ljobosumna naj bom hvaležna za vse kar mi Bog podarja ter da je meni nekaj podarjeno, drugemu nekaj drugega in se v tem lahko dopolnjujeva in sva skupaj.