Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ljubiti in služiti

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 16 hours 14 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Cerkev brez ljubezni je prazna ustanova

»V današnjem evangeljskem odlomku (glej Jn 13,16-20) nam evangelist Janez približa Jezusove besede, ki jih je izrekel potem, ko je med zadnjo večerjo učencem umil noge. Jezus se med zadnjo večerjo od svojih učencev poslovi z dolgim in lepim govorom. Naredi dve dejanji, ki sta 'ustanovitveni'. Za učence in za Cerkev, ki bo nastala, sta ti dve dejanji temelj cerkvenega nauka. Jezus dá jesti svoje telo in piti svojo kri, torej ustanovi Evharistijo, in umije noge. Iz teh dveh dejanj izvirata dve zapovedi, ki bosta dali rast Cerkvi, če bomo mi zvesti. Prva zapoved je zapoved ljubezni: ne več samo 'ljubiti bližnjega kakor samega sebe', ampak še korak več: 'ljubiti bližnjega, kakor sem vas jaz ljubil'. Ljubezen brez meja. Brez tega Cerkev ne gre naprej, Cerkev ne diha. Brez ljubezni ne raste, spremeni se v prazno ustanovo, ustanovo navideznosti in nerodovitnih dejanj. Jezus pravi, kako moramo ljubiti: vse do konca.

Dve novi zapovedi: ljubiti in služiti

Prva nova zapoved je torej 'ljubite, kakor sem vas jaz ljubil'. In zatem druga nova zapoved, ki izvira iz umivanja nog: 'služite drug drugemu'. Umivajte noge drug drugemu, kakor sem jaz vam umil noge. Dve novi zapovedi, zatem pa še opozorilo: 'lahko služite samo, če ste poslani od mene, vi niste večji od mene'. Jezus pojasni, da služabnik ni večji od svojega gospodarja in poslanec ni večji od tistega, ki ga pošilja. To je preprosta in prava ponižnost, ni lažna ponižnost.

Zavedanje, da je On večji od vseh nas in da smo mi služabniki in ne moremo iti čez Jezusa, ne moremo ga izrabiti. On je Gospod, ne mi. To je Gospodova oporoka. Dá se jesti in piti in nam pravi: tako se ljubite. Umije noge in nam pravi: tako si služite. A bodite pozorni: služabnik ni nikoli večje od tistega, ki ga pošilja, od gospodarja. To so temeljne besede in dejanja. To je temelj Cerkve. Če bomo hodili dalje s temi tremi stvarmi, se ne bomo nikoli zmotili. Ravno na ta način so hodili mučenci in svetniki, s to zavestjo, da so služabniki.

Pustiti, da me Jezus gleda

Jezus nato doda še eno opozorilo: 'Poznam tiste, ki sem jih izbral.' In pripomni: 'A vem tudi, da me bo eden od vas izdal.' V tišini si pustimo, da nas Gospod gleda. Pustiti, da Jezusov pogled vstopi vame. Čutili bomo veliko stvari: čutili bomo ljubezen … morda ne bomo čutili ničesar … ostali bomo blokirani, čutili bomo sram. A vedno pustiti, da pride Jezusov pogled. Isti pogled, s katerim je tisti večer pri večerji gledal svoje. 'Gospod, ti poznaš, ti vse veš.' Kakor je rekel Peter: 'Ti poznaš, ti vse veš. Ti veš, da te ljubim, veš, kaj je v moje srcu.' Ljubezen vse do konca in služenje! Uporabil bom nekoliko vojaško besedo: podrejenost – On je največji, jaz sem služabnik, nihče ne more iti pred Njim.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 26.4.2018)


Jutranja homilija: Dve novi zapovedi - ljubiti in služiti