Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ljubite tudi sovražnike

11 odgovorov [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 hours 7 sec od tega
Pridružen: 10.01.2011

Ljubite tudi sovražnike

»Slišali ste, da je bilo rečeno: Oko za oko in zob za zob. Jaz pa vam pravim: Ne upirajte se hudobnežu, ampak če te kdo udari po desnem licu, mu nastavi še levo. In če se hoče kdo pravdati s teboj in ti vzeti obleko, mu pusti še plašč. In če te kdo sili eno miljo daleč, pojdi z njim dve. Če te kdo prosi, mu daj, in če si hoče kaj sposoditi od tebe, mu ne pokaži hrbta.«

 

»Slišali ste, da je bilo rečeno: Ljubi svojega bližnjega in sovraži svojega sovražnika. Jaz pa vam pravim: Ljubíte svoje sovražnike in molíte za tiste, ki vas preganjajo, da boste postali sinovi svojega Očeta, ki je v nebesih. On namreč daje svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi, ter pošilja dež pravičnim in krivičnim. Če namreč ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno plačilo vas čaka? Mar tega ne delajo tudi cestninarji? In če pozdravljate le svoje brate, kaj delate posebnega? Mar tega ne delajo tudi pogani? Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.« (Mt 5,38-48)

 

Ljubite tudi sovražnike

Celotno peto poglavje v Matejevem evangeliju skuša pomagati bralcu preseči starozavezno doumevanje božjih zapovedi. Stara zaveza se vrti okoli pravičnosti, nova zaveza pa pravičnost do konca podredi ljubezni. Prvi presežek stare zaveze v tem poglavju so blagri. Od vzvišenosti spodbud, ki nam jih Jezus daje, se nam lahko zavrti v glavi. Blagor ubogim, žalostnim … in preganjanim daleč presega logiko oko za oko, zob za zob. Slednja je utemeljena na pravičnosti, prva na ljubezni. Drugi presežek predstavlja Jezusovo brezkompromisno naročilo: Vi ste luč sveta. Če je stara zaveza opogumljala Jude, da ostajajo v okvirih svojega naroda, da ohranijo vero in narod, pa nova zaveza prinaša zahtevo po pričevanju v svetu. Vi ste luč in zato morate svetiti. To ni povabilo, to je naročilo. Če ste moji učenci, ste sprejeli poklic luči. Ta je uporabna samo na svetilniku in ne pod mernikom. To kar smo kot kristjani, smo za druge ne le zase. Tretji presežek stare zaveze prinaša Kristus z vrsto naročil, ki presegajo navodila starih: ne ubijaj, ne prešuštvuj, ne prisegaj. Jezusovo novo zahtevo bi lahko povzeli nekako takole: Ne izogibajte se slabemu zaradi zapovedi, ampak dojemite globino greha in se mu odpovejte. Vabi nas, da v kali zatremo vsak greh namesto da tehtamo, ali smo že šli predaleč ali lahko še malo popuščamo. Današnji evangelij se od prepovedi pomakne k naročilu: ljubite. Vendar to naročilo ne velja le za tiste, ki nas ljubijo, ampak vedno. Ljubite tudi svoje sovražnike! Pravzaprav dobi celotno poglavje svoj smisel v naročilu: Bodite popolni, kakor je popoln vaš nebeški oče. Zdi se, da nam Jezus hoče tudi tu reči: Niste več moji služabniki, ampak prijatelji. Še več bratje in sestre boste postali po mojem križu. Kot da napoveduje svojo smrt in podaritev svoje matere Marije nam, ter napoveduje novo občestvo po ustanovitvi Cerkve. Z naročilom naj bomo popolni po Očetovi podobi, nas Jezus ne želi preganjati do onemoglosti, ampak nam sporoča, da verjame v nas. Sporoča nam, da smo poklicani v popolnost samega Boga.

 

V tem okviru postanejo Jezusova naročila logična. Vendar samo v tem okviru, če uspemo začutiti nebeškega Očeta, kot tistega, ki nas iz ljubezni ustvarja, Jezusa kot tistega, ki za nas iz ljubezni umira, potem je lepo biti v njuni družbi. Potem je logično, da si ne želimo povprečnosti, da nam ni odveč prizadevanje, da ljubimo. Potem se ne bomo ukvarjali le s pravičnostjo. Ta namreč začenja utrujati. Računanje, kdo je komu še kaj dolžan in koliko je utrujajoče. Ljubezen osvobaja! Verjetno se dostikrat ne vprašamo, ali smo bolj mirni, če nekomu pomagamo, ne glede na preračunljivost. Podvrženi tržni logiki pogosto sploh ne pomislimo, kako bi bilo, če od bližnjega ne bi vedno zahtevali, da nam vrne vsaj v enaki meri. Pa vendar postajamo svobodni šele, ko dajemo v veselju, da lahko dajemo, ko ljubimo iz veselja, da lahko ljubimo, ko delamo dobro, ne da bi pričakovali plačilo.

 

Ljubimo torej vsakega, ne da bi za to pričakovali plačila. Ljubezen sama je naše plačilo. Mar nam more kdo dati več?

Mihaela
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 years 50 weeks od tega
Pridružen: 19.02.2011

Všeč mi je ta forum, zato sem se kar prijavila. Sicer sem za korajžo potrebovala kar nekaj tednov. Ampak, lažje je drevesu, če nisi sam v vetru, tudi če ga veje drugih dreves malo opraskajo. Hvala vsem vam za spodbude.

Sedanji evangelij me je spomnil na nedavni pogovor. Pred kratkim sem duhovniku, ko me je vprašal, če sem v življenju vsem oprostila, rekla, da mislim da sem, vendar pozabiti pa ne morem. Zasmejal se je in blago rekel, če se hočeš osvoboditi tega, to osebo blagoslavljaj in blagoslov bo prišel nadnjo, še bol pa nad tebe. (No pa daj, če te je toliko v hlačah blagosloviti tistega, ki te oblati, to pa parvim jaz).

Res se mi zdi, da je božja beseda čudovita. Če mi uspe, ne le odpustiti, ampak tudi blagosloviti človeka, ki mi je prizadejal krivico, čutim veselje. Tako človeku res ne bi smelo biti dolgčas in tudi veselja bi bilo na pretek. Seveda je potreben napor - prerasti sebe - sebičnost in blagoslavljati namesto se jeziti.

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 33 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

"Ljubimo torej vsakega, ne da bi za to pričakovali plačila. Ljubezen sama je naše plačilo. Mar nam more kdo dati več?"

 

Kako je dobrodejno za dušo tole razmišljanje! Od kar pomnim, me nagovarja Božja ljubezen. Ob premišljevanju o njej se v srcu vedno naseli nekaj lepega... Od kar pa tudi izkustveno vsaj malo vem, kaj pomeni »Ljubite svoje sovražnike in molite za tiste, ki vas preganjajo«,  - ko ti nekdo v obraz pove, da te sovraži in da ti želi smrt...; ko nekdo drug verjame, da ne bo srečen prej, dokler te psihično in fizično ne uniči..., pa kljub temu v srcu iskreno začutiš, da ga imaš rad in mu ne želiš nič drugega, kot dobro in ko ti končno ostane samo še vztrajna molitev zanj... Od takrat se v meni prebuja vedno močnejše hrepenenje, popolnoma se prepustit Očetovi ljubezni... Mi še zdaleč ne rata... Hrepenenje pa ostaja! In prebuja tudi voljo za prizadevanje v to smer...

eva
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 years 25 weeks od tega
Pridružen: 12.01.2011

Jaz se pa sprašujem, če je mogoče, da te sovražnike razumemo tudi kot tiste bližnje, ki nas opominjajo in nas vedno znova priganjajo k boljšemu. Raje se namreč družim s tistimi, ki me potrjujejo, kot tistimi, ki obsojajo moj greh. Ali je to popolnoma napačna interpretacija Jezusove misli?

Drugače pa me nagovarja ta misel:

Ne izogibajte se slabemu zaradi zapovedi, ampak dojemite globino greha in se mu odpovejte.

Spet ugotavljam, kako težko mi je vedno znova priklicati v spomin, da popuščanje v malenkostih vodi v vse večji greh in pogubo. Prav zaradi tega se moram truditi ostajati občutljiva za "malenkosti" in nanje opozarjati tudi druge.

Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 hours 7 sec od tega
Pridružen: 10.01.2011

Sovražnik je verjetno vedno tisti, ki me preganja. Zakaj me preganja, je drugo vprašanje. V tem smislu je Jezusovo naročilo naj ljubimo tudi sovražnike, naročilo naj ljubimo tudi tiste, ki nam ne dajo miru, ko gre za našo rast. Vincencij Pavelski je to slikovito prenesel v življenje. Svojim sobratom duhovnikom je govoril: Če v vaši skupnosti ni nobenega nergača, nadležneža, ga pojdite iskat z zlato kočijo. Kajti ta je vreden posebnega bogastva. Ob takšnem človeku imamo enkratno priložnost za rast. Eva tvoja interpretacija Jezusovih besed se mi zdi podobna Vincencijevi, tako se mi ne zdi, da je pravilna. Je pa res dostikrat še težja od tiste, ki zadeva le absolutne sovražnike.

Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 hours 7 sec od tega
Pridružen: 10.01.2011

Se opravičujem, nekaj mi nagaja in me dvakrat vrže na stran. Lep pozdrav vsem, ki berete! peter

milena
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 26 weeks 13 hours od tega
Pridružen: 13.01.2011

Pozdravljena, Mihaela,

nekako sama ne morem verjeti, da mi resnično uspeva blagoslavljati tiste, ki me preklinjajo. Enega konkretnega imam iz mojega delovnega okolja, ki se mu ne morem izogniti. Sploh nisem jezna, temveč prav zadovoljna in mirna, da se že prestrašim, če niso to sedaj občutki mazohizma. Ta strah me kar hitro mine, trdna sem v sebi in nekako začutim božjo bližino. Za test še začnem slaviti Gospoda za vse, kar mi podarja, dobro in hudo in poklekniti pred Njim. Ko mi uspe, sem gotova, da gre za Svetega Duha.

Aleluja, Gospodu, ki nam naroča, naj ljubimo svoje sovražnike!

Milena

Dodatek: To pišem vam, ki vas imam za prijatelje!

nuša
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 14 weeks 5 days od tega
Pridružen: 10.01.2011

Zanimivo tole z nergačem. :) Bom mogla malo bolj nergat, si ne upam preveč, ... Blagor potem ubogim mojim cimrom, ... :)))

 

Ko razmišljam, ali lahko ljubim svoje sovražnike, ...

se kar najdem v tem, kar si pisala, Eva, težko je sprejeti tistega, ki kaže na moj greh. Saj zato so križali Jezusa, ne? Ko nekdo pokaže na tisto, česar sama nočem videti in sprejeti, ga hitro brcnem proč ali pa še kaj drugega. Razen, če se odločim za resnico, če imam pred očmi to, da hočem rasti. Drugače pomojem ne gre.

Glede tistih, ki mi dejansko pa delajo slabo ali me blatijo, pa ne vem, ... se mi zdi, da najtežje odpustim tisto, česar pri sebi še nisem predelala. Če se ustavim pri sebi, zakaj me boli neko dejanje drugega, bom lahko razumela svojo bolečino in bom lahko sprejela tudi drugega. Če se zakrknem v tem, kako mi drugi dela krivico, ko me blati ali zmerja, lahko za vedno ostanem v tem, da vračam, se maščujem, ...

Res ta zapoved, ljubite svoje sovražnike, dejansko osvobaja nas same. Jaz lahko živim v miru s seboj, če odpustim drugemu.

 

"Ne bojte se! Široko odprite vrata Kristusu!" (papež Janez Pavel II.)

nuša
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 14 weeks 5 days od tega
Pridružen: 10.01.2011

Mene tudi dvakrat vrže ven, ...

Peter, možno, da ima to funkcijo naštimano za nergače, ... :)))

"Ne bojte se! Široko odprite vrata Kristusu!" (papež Janez Pavel II.)

Tamara Kobal
Slika za %user
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 year 51 weeks od tega
Pridružen: 10.01.2011

Ljubimo torej vsakega, ne da bi za to pričakovali plačila. Ljubezen sama je naše plačilo. Res je, ko čakamo plačilo, ga ne bomo prejeli. Mogoče prejmemo kak ponaredek, takega, ki bi nas v polnosti osrečilo pa ne. Plačilo prejmemo takrat, ko ga ne pričakujemo več, ko preprosto ljubimo, ne da bi mislili na naše koristi. Verjetno imamo vsi izkustvo te ljubezni, pa naj gre za en sam trenutek. Večinoma pa po njej hrepenimo, a jo težko dosegamo in v tem trpimo. Verjetno je to pot naše rasti. Naj nam Bog pomaga in vodi v naših prizadevanjih.

 

Ja, glede nergačev. Ob tem odlomku je moj mož med drugim rekel, da on pa moli za tiste, ki ga preganjajo. Nadaljeval je, da tista, ki ga preganja sem jaz in da moli zame. Kako lepo je preganjalcu, ko dobi potrditev :). Jaz pa imam pogosto občutek, da preganjam še premalo, da velikokrat zmrznem, ker se ujamem v svojo rano…

 

Pa še to bi dodala, da se v vsakem od vaših razmišljanj tudi sama najdem. Lepo je delit to z vami.

 

Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 hours 7 sec od tega
Pridružen: 10.01.2011

Nuša, mislim, da je težava v tem, da pritisneš na shrani tudi v drugem prikazu, ko ti ponudi predogled. Takrat morava malo počakat. Tako sem jaz dojel, ne vem, če je točno. Poskusi.

Tamara Kobal
Slika za %user
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 year 51 weeks od tega
Pridružen: 10.01.2011

Spet se vračam na evangelij prejšnje nedelje, a ko sem včeraj pospravljala, se našla tole misel sv. Vincencija Pavelskega: Bog uporablja vsakega človeka po svoji volji, tako zlobnega kakor dobrega - prav do čudežev. Za spodbudo :).

Danes pa sem se pri molitvi Duša Kristusova.... ustavila pri pred hudim sovražnikom brani me in sem razmišljala, kdo je hudi sovražnik. Na misel mi je padlo, da je najhujši sovražnik hudič, ki nas skuša, da bi podlegli grehu. Tega se moramo najbolj bati in varovati.