Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

'Ljubite svoje sovražnike...'

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 23 min 13 sec od tega
Pridružen: 13.01.2011

Da bi molili za svoje sovražnike in jih ljubili

»V odlomku iz Matejevega evangelija Jezus uči ljubiti sovražnike (glej Mt 5,43-48). Odpuščanje, molitev in ljubezen do sovražnika, do tistega, ki te hoče uničiti … Človeku je težko slediti zgledu našega nebeškega Očeta, ki ima univerzalno ljubezen. Kristjanov izziv je prositi Gospoda za milost, da bi znali blagoslavljati svoje sovražnike in se trudili jih ljubiti.

 

Moliti za svoje krvnike?

To, da moramo odpustiti sovražnikom, razumemo. Vsak dan izrečemo v Očenašu. Prosimo, naj se nam odpusti, kakor tudi mi odpuščamo – gre za pogoj, četudi ni lahko. Enako je tudi z molitvijo za druge, za tiste, ki nam povzročajo težave, ki nas preizkušajo. Tudi to je težko, a kljub temu to počnemo. Ali pa nam je vsaj večkrat uspelo tako storiti. Moliti za tiste, ki me hočejo uničiti, za sovražnike, da bi jih Bog blagoslovil – to je zares težko razumeti. Pomislimo na prejšnje stoletje, na uboge ruske kristjane, ki so samo zato, ker so bili kristjani, bili poslani v Sibirijo, kjer so umirali od mraza. In oni so morali moliti za vladajočega krvnika, ki jih je tja poslal? Kako vendar? A so mnogi to delali – molili so. Pomislimo na Auschwitz in druga koncentracijska taborišča. Ti so morali moliti za tega diktatorja, ki je hotel čisto raso in je ubijal brez zadržkov; moliti, da bi jih Bog blagoslovil. In mnogi so to delali.

 

Ta neskončna razdalja …

Gre za težko Jezusovo logiko, ki se v evangeliju izrazi v molitvi in opravičevanju tistih, ki so ga ubili na križu: 'Odpusti jim Oče, saj ne vedo, kaj delajo.' Jezus zanje prosi odpuščanja, kakor v trenutku mučeništva naredi tudi sv. Štefan. A kakšna razdalja, kakšna neskončna razdalja med nami, ki velikokrat ne odpustimo niti čisto majhnih stvari, in tem, kar nas prosi Gospod in za kar nam je dal zgled: odpustiti tistim, ki nas hočejo uničiti. V družinah je včasih zelo težko odpustiti zakoncu po prepiru, ali pa tašči, ni lahko. Otrok, ki prosi odpuščanje očeta, težko je. A odpustiti tistim, ki te bodo ubili, ki te hočejo odstraniti … ne samo odpustiti, ampak celo moliti zanje, da bi jih Bog varoval! Še več: ljubiti jih! To lahko razloži samo Jezusova beseda. Meni dalje ne uspe iti.

 

Gospod, daj mi milost, da ga bom ljubil

Prositi moramo za milost, da bi razumeli vsaj nekaj od te krščanske skrivnosti in bili popolni kakor Oče, ki vse svoje dobrine daje tako dobrim kot slabim. Pomislimo na svoje sovražnike, ki jih najverjetneje vsi imamo. Danes bo dobro za nas, če pomislimo na enega sovražnika – mislim, da vsak med nami ima kakšnega –, na tistega, ki nam je storil hudo ali pa nam želi slabo ali nam hoče narediti nekaj slabega. Mafijska molitev je: 'Plačal mi boš.' Krščanska molitev pa je: 'Gospod, daj mu blagoslov in me nauči, da ga bom ljubil.' Pomislimo na enega, vsi ga imamo. Mislimo nanj. Molimo zanj. Prosimo Gospoda, naj nam da milost, da ga bomo ljubili.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 19.6.2018)


Jutranja homilija: Da bi molili za svoje sovražnike in jih ljubili


Papeževo sporočilo zbranim v menzi rimske Karitas