Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ljubi me; pasi ovce; pripravi se na križ

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 29 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Ljubi me bolj od drugih

»Današnji odlomek iz Janezovega evangelija opisuje zadnji pogovor med Gospodom in Petrom (prim. Jn 21,15-19). Ta pogovor je za Simona, Janezovega sina, napolnjen s spomini: sprememba imena, trenutki šibkosti, petje petelina. Gre za pot, ki jo Gospod želi za vsakega med nami, da bi se spominjal z Njim opravljene poti.

 

Tri povabila Gospod nameni Petru: ljubi me, pasi ovce in pripravi se. Na prvem mestu je ljubezen, osnovna gramatika, ki je potrebna, da bi lahko bili resnični učenci Božjega Sina. Zatem 'pasi' - skrbeti, kajti resnična identiteta pastirja je pasti; identiteta škofa, duhovnika je biti pastir. Ljubi me, pasi in pripravi se. Ljubi me bolj od drugih, ljubi me, kakor moreš, a ljubi me. To je tisto, kar Gospod prosi pastirje in tudi vse nas. Ljubi me. Prvi korak v pogovoru z Gospodom je ljubezen.

 

Pripravi se na pot ponižanj

Tisti, ki objamejo Gospoda, so namenjeni mučeništvu, nosili bodo križ, šli bodo tja, kamor ne želijo iti. To je kompas, ki usmerja pastirjevo pot. Pripravi se na preizkušnje, pripravi se zapustiti vse, kajti prišel bo nekdo drug in bo delal druge stvari. Pripravi se na to uničenje v življenju. Peljali te bodo na pot ponižanj, morda na pot mučeništva. In tisti, ki so te častili in dobro govorili o tebi, ko si bil pastir, te bodo zdaj obrekovali, kajti drugi, ki je prišel, se zdi boljši. Ljubi me, pasi, pripravi se. To je pastirjev kompas.

 

Ne vtikaj nosu v življenje drugih

V ospredje bi postavil še zelo razširjeno skušnjavo: željo, da bi svoj nos vtikali v življenje drugih, namesto da bi gledali samo svoje stvari. Vtikaj se v svoje stvari, ne vtikaj nosu v življenje drugih. Pastir ljubi, pase, pripravlja se na križ, nosu ne vtika v življenje drugih, ne izgublja časa za zveze, za cerkvene zveze. Ljubi, pase in se pripravlja ter ne podlega skušnjavi.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 18.5.2018)

 

Papeževa jutranja homilija: Pastir ljubi, pase, se pripravlja


Izjava Grega Burka in papeževo pismo čilskim škofom


Izjava čilskih škofov