Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ljubezen je močnejša od zla

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 day 50 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Ljubezen je večja od zla, je močnejša, ker je Bog

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

Evangelij te predzadnje nedelje bogoslužnega leta (prim. Lk 21, 5-19) predstavi Jezusov govor o koncu časov. Jezus ga je izgovoril pred Jeruzalemskim templjem, zgradbo, ki so jo ljudje občudovali zaradi njene mogočnosti in njenega sijaja. Toda On prerokuje, da od vse te lepote templja in od te veličine 'ne bo ostal kamen na kamnu, ki bi ne bil zrušen' (v. 6). Uničenje templja, ki ga je napovedal Jezus, ni toliko podoba konca zgodovine, ampak kot cilja zgodovine. Kajti poslušalcem, ki hočejo vedeti kako in kdaj se bodo zgodila ta znamenja, Jezus odgovori s tipičnim svetopisemskim apokaliptičnim izrazoslovjem.

 

Realističen pogled na zgodovino

Uporablja dve podobi na videz nasprotujoči si. Prva je vrsta zastrašujočih dogodkov: katastrofe, vojne, pomanjkanje, vstaje in preganjanja (prim. vv. 9-12). Druga pa je pomirjajoča: 'Toda niti las z glave se vam ne bo izgubil' (v. 18). Predvsem je realističen pogled na zgodovino, ki jo zaznamujejo nesreče in tudi nasilje, travme, ki ranijo tako stvarstvo, naš skupni dom, kakor tudi človeško družino, ki v njem prebiva in tudi krščansko skupnost. Pomislimo na številne današnje vojne, na številne današnje katastrofe. Druga, ki je vključena v Jezusovo zagotovilo, pa nam pove držo, ki jo mora sprejeti kristjan skozi življenje te zgodovine, zaznamovane z nasiljem in sovražnostjo.

 

Drža kristjana med zastrašujočimi dogodki

Kakšna je drža kristjana? To je drža upanja v Boga, ki omogoča, da se ne pustimo podreti tem tragičnim dogodkom. Še več, so 'priložnost za pričevanje' (v. 13). Kristusovi učenci ne smejo ostati sužnji strahov in tesnob. Poklicani so, da poselijo zgodovino, da odrinejo uničujočo silo zla, z gotovostjo, da jih vedno spremlja pri delovanju dobrega previdnostna in pomirjajoča Gospodova nežnost. To je zgovorno znamenje, da Božje kraljestvo prihaja k nam, torej, da se približuje uresničitev sveta, kakor ga Bog hoče. On, Gospod, je tisti, ki vodi naše bivanje in pozna poslednji smisel stvari in dogodkov.

 

Ljubezen je večja od zla, je močnejša, ker je Bog

Gospod nas kliče k sodelovanju pri izgradnji zgodovine tako, da skupaj z Njim postanemo delavci za mir, pričevalci upanja v prihodnost zveličanja in vstajenja. V veri lahko skupaj z Jezusom hodimo po večkrat vijugastih poteh tega sveta ter v gotovosti, da bo moč njegovega Duha upognila moči zla in jih podvrgla oblasti Božje ljubezni. Ljubezen je večja, ljubezen je močnejša, ker je Bog. Bog je ljubezen. Kot zgled so kristjani mučenci, mučenci tudi našega časa, ki jih je več kot tistih na začetku, ki so kljub preganjanju možje in žene miru. Oni nam izročajo dediščino, ki jo je vredno ohranjati in posnemati. To je evangelij ljubezni in usmiljenja. To je najdragocenejši zaklad, ki nam je bil podarjen in najučinkovitejše pričevanje, ki ga lahko damo svojim sodobnikom, da na sovraštvo odgovorimo z ljubeznijo, na žalitev z odpuščanjem. Tudi v vsakdanjem življenju, ko nas užalijo; četudi nas boli, je potrebno iz srca odpustiti. Ko se čutimo osovražene: moli z ljubeznijo za osebo, ki te sovraži.

 

Prošnja k Devici Mariji

Devica Marija naj s svojo materinsko priprošnjo podpira našo vsakodnevno pot vere v hoji za Gospodom, ki vodi zgodovino.« (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja, na Trgu sv. Petra, 17.11.2019)

 

Papež med opoldansko molitvijo: Ljubezen je večja od zla, je močnejša, ker je Bog

Papež o beatifikaciji, o svetovnem dnevu revnih ter izrazil prošnjo za molitev

Papeževo kosilo z revnimi v dvorani Pavla VI.

Papež Frančišek odprl nov sprejemni center za brezdomce

Papeževo video sporočilo romarjem v Lurdu ob 3. svetovnem dnevu revnih