Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Leto 2013 darujmo Gospodu

2 odgovora [Zadnja objava]
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 hours 37 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Minulo leto je nov korak k cilju: srečali se bomo z Bogom
»Vsak trenutek našega življenja je odločilen in vsako naše dejanje je napolnjeno z večnostjo. Odgovor, ki ga danes damo Bogu, ki nas ljubi v Jezusu Kristusu, vpliva na našo prihodnost. Ker je svetopisemski in krščanski pogled na čas in zgodovino linearen in ne cikličen, govorimo o poti, ki vodi k izpolnitvi. Leto, ki je minilo, nas torej ne vodi v stvarnost, ki se konča, ampak v stvarnost, ki se dopolnjuje; je nov korak proti cilju, ki je pred nami. To je cilj upanja in sreče, kajti srečali bomo Boga, ki je razlog našega upanja in vir našega veselja. Ob koncu leta 2013 zberimo dneve, tedne in mesece, ki smo jih preživeli, ter jih darujemo Gospodu. Vprašajmo se, kako smo preživeli čas, ki nam ga je poklonil. Smo ga porabili samo zase in svoje interese ali tudi za druge in za Boga?...

 

Mestu Rim
Obraz mesta je kot majhen mozaik, kamenčki pa so vsi tisti, ki v njem prebivajo. Komur je zaupana oblast ima seveda večjo odgovornost, a soodgovoren je vsak, v dobrem in v slabem. Rim je mesto posebne lepote. Njegova duhovna in kulturna dediščina je izjemna. Pa vendar so tudi tukaj mnoge osebe zaznamovane z materialno in moralno bedo; revne, nesrečne in trpeče osebe, ki trkajo na vest vsakega meščana in ne samo odgovornih javnih oseb. V Rimu se morda močneje čuti kontrast med veličastnim okoljem, polnim umetniške lepote, in socialno stisko. Rim je prav tako mesto, polno turistov, a tudi polno beguncev. Rim je poln ljudi, ki delajo, a tudi oseb, ki ne najdejo zaposlitve ali opravljajo slabo plačana dela. Vsi imajo pravico, da se jih obravnava z isto držo sprejemanja in nepristranskosti, saj ima vsak človeško dostojanstvo.

 

Cerkev v Rimu želi prispevati k življenju in prihodnosti mesta
Rim bo v novem letu imel še lepši obraz, če bo še bogatejši s človeškostjo, gostoljubnostjo, sprejemanjem; če bomo vsi pozorni in velikodušni do tistega, ki je v stiski; če bomo znali sodelovati z ustvarjalnim in solidarnim duhom za dobro vseh. Rim bo v novem letu boljši, če ne bo oseb, ki ga gledajo od daleč, ki gledajo njegovo življenje samo z balkona, ne da bi se vključili v mnoge človeške probleme, probleme moških in žensk, ki so naši bratje in sestre. S tega vidika se Cerkev v Rimu čuti obvezana dati svoj prispevek k življenju in prihodnosti mesta: poživiti ga s kvasom evangelija, biti znamenje in sredstvo Božjega usmiljenja.

 

Zahvalimo se za vse dobro, ki smo ga prejeli
Gospodovo leto 2013 zaključujemo z zahvalo in prošnjo za odpuščanje. Zahvalimo se za vse dobrote, ki nam jih je Bog poklonil, predvsem pa za njegovo potrpežljivost in zvestobo, ki se kažeta v sosledju časov, na poseben način pa v polnosti časa, ko je Bog poslal svojega Sina, rojenega iz žene.« (Papež Frančišek pri večernicah v baziliki sv. Petra, na zadnji dan leta 2013)

 

 

Papež Frančišek zadnji dan v letu vodil večernice, pozval k zahvali Gospodu in posebej govoril o Rimu 

milena
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 47 weeks 6 days od tega
Pridružen: 13.01.2011

Sestra Slavica in vsi, lepo pozdravljeni,

mirno novo leto 2014 želim vsem nam.

Kakor izhaja iz tega papeževega nagovora, je znak vključitve v občestvo udeleženje vsakega izmed nas v probleme članov občestva, ne pa zrenje nanje iz oddaljene višine balkona.

V teh besedah čutim povabilo k močnejšem zbližanju, k združevanju več ljudi v skupnosti, ki trajno skrbijo za vsakega člana. Nekako tako preživimo precej lepše, kot vsak posameznik. Pogoj pa je, da poskušamo hoditi za Jezusom.

Vprašanje je lahko, kaj je Jezusova pot in kaj ni. Ali je prisotnost očeta in njegovih dveh otrok na silvestrovanju za brezdomce Jezusova pot, je odvisno od njegovega namena in v enaki meri od nagibov nas prostovoljcev, ki smo njim in drugim stregli. Lahko bi ga začeli odganjati, češ, da ne gre imetu tu otrok. Bila je še druga možnost, kar pa smo tudi storili, da smo jih sprejeli medse in lepo vključili v program, ki je prav zato lepše potekal.

Neljubi dogodek, ki se je pripetil,  mi je sedajle jasen šele deloma, jasno pa kaže "grdega račka", ki ga čuti vsak brezdomec, sicer ne bi bil to, kar je in tam, kjer je.

 

Bogu hvala za vse v letu 2013, tudi za to spoznanje, pa zate, Slavica in tvoje delo na forumu.

 

 

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 hours 37 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Hvala, Milena!

Tudi jaz želim tebi in vsem nam, da bi se vse dni leta Gospodovega 2014 nad nami uresničevale besede iz današnjega prvega berila:

 

 

Blagoslovi te Gospod in te varuj!

Razjasni naj Gospod svoj obraz nad teboj in ti bodi milostljiv.

Obrne naj Gospod svoje obličje k tebi in ti dá mir. 

 

 

Naj bo povsod z nami tudi mogočna priprošnja in varstvo Božje Matere!

»Naj nam Marija, Jezusova Mati, pomaga razumeti in vsak dan živeti bratstvo, ki izvira iz srca njenega Sina in prinaša mir vsakomur na tej naši ljubljeni zemlji.« (Papež Frančišek v poslanici za svetovni dan miru)