Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

LENOBA


Vsi jo dobro poznamo, kajne? Lenoba pomeni, da ne delamo tistega, kar bi morali, ampak počnemo tisto, kar nam "paše". Tisto, kar nam paše pa največkrat ni dobro za nas.

 

1. dan

Za otroke:

Pri pisanju domače naloge starš od mene zahteva, da sem natančen in dosleden. Mislim si: Kaj zdaj ta neki komplicira. Važno da je naloga narejena. Tega učiteljica itak ne bo gledala. Poleg tega pa ne vem, zakaj je tako važno, da je vsaka vejica na svojem mestu.

Pri pisanju naloge se bom potrudil, da bom prostovoljca poslušal in naredil to, kar od mene zahteva, saj je konec koncev to dobro zame.

 

Za odrasle:

Kaj spet kompliciraš in sitnariš, da nisem tega in onega prav naredil. Mora biti vedno vse perfektno?!

Opomine in zahteve svojih bližnjih se bom trudil vzeti zares.

 

2. dan

Za otroke:

Joj, spet sem jaz na vrsti za pomivanje posode. Ma kako? Jst sem bil že dvakrat v tem tednu. To ni prav! On še ni pomival ta teden. Sploh pa doma mi tega nikoli ni treba.

Potrudil se bom, da ne bom trmaril in se izmikal delu. Namesto tega bom po malici z veseljem in brez ugovarjanja  pomil posodo. Doma bom staršem priskočil na pomoč.

Za odrasle:

Joj, ta posoda. Že spet jo moram pomiti jaz, naj jo danes kdo drug.

 

Potrudil se bom, da se ne bom izmikal delu. Namesto tega bom z veseljem opravljal vsakdanja opravila.

 

3. dan

Za otroke:

Joj, ta angleščina. Kdaj bo že konec? Tisti, ki mi pomaga pri učenju, pravi, da brez učenja ne bo šlo.Ampak jaz angleščine ne maram, pač nisem za jezike in pika. Kako da tega ne more nobeden razumeti. Tudi če se učim ure in ure, mi ne gre!

 

Za odrasle:

Kuhati pa res ne znam. Pač to ni zame.

V tem tednu se bom še posebej trudil, da ne bom jamral, kako česa ne znam in ne zmorem. Trudil se bom delati tudi tiste stvari, ki mi manj ležijo.

 

4. dan

Za otroke:

 

Sošolec, ki mu gre zelo slabo matematika, me prosi za pomoč. Jaz pa bi se raje šel s prijatelji igrat nogomet, zato mu povem, da nimam časa. Saj mu bo že kdo drug pomagal.

Za odrasle:

Sosed me prosi za pomoč pri selitvi, ravno ko je na televiziji pomembna nogometna tekma. Tega pa res ne morem zamuditi. Saj mu bo že kdo drug pomagal.

Potrudil se bom, da bom delal tisto, kar je prav in ne tisto, kar meni paše. Nekomu, ki potrebuje mojo pomoč, bom z veseljem pomagal.

 

5. dan

Za otroke:

Mama me prosi, da pospravim svojo sobo. Ravno zdaj, ko je moja najljubša risanka na sporedu. Sploh pa zakaj bi jo pospravljal, itak bo jutri spet razmetana.

Za odrasle:

Joj, kakšno sobo imam. Moral bi jo pospraviti. Ah , itak bo jutri spet razmetana.

Trudil se bom, da bo moja soba urejena, saj se bom tako tudi sam bolje počutil. Namesto, da bom opravičeval svojo lenobo, se bom potrudil in naredil tisto, kar je težje, kar zahteva več napora.

 

6. dan

Za otroke:

Po nekajurnem učenju si končno zaslužim počitek. Usedem se pred televizijo: Tako, zdaj imam končno svoj mir. Namesto, da bi mami pomagal pri hišnih opravili, sestrici pri nalogi ali obiskal bolnega sošolca , se raje predajam brezdelju, ki mi prav nič ne koristi in me pušča praznega.

Za odrasle:

Danes je bil pa res naporen dan. V službi je šlo vse narobe. Zdaj pa mi še otroci skačejo po glavi. Samo to se je še manjkalo. Usedem se pred televizijo in končno imam svoj mir.

V prostem času se ne bom predajal brezdelju, ampak ga bom dobro in koristno uporabil.