Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Krščansko veselje je mir

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 45 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Kristjan je človek veselja

»Pravi kristjan ne more biti mračen in žalosten. Pravi kristjan je vesel. Biti moški in ženka veselja pomeni biti moški in ženska miru, pomeni biti moški in ženska tolažbe. Krščansko veselje je kristjanovo dihanje. Kristjan, ki v srcu ni vesel, ni dober kristjan. Veselje je dihanje, je način kristjanovega izražanja. Ni neka stvar, ki se jo kupi, ali nekaj, kar se počne na silo, ne. Je sad Svetega Duha. Tisti, ki v srcu ustvari veselje, je Sveti Duh.

 

Krščansko veselje je mir

Trdna skala, na katero se opira kristjanovo veselje, je spomin. Ne moremo namreč pozabiti, kaj je Gospod za nas storil, da nas je prerodil v novo življenje. Enako je z upanjem na tisto, kar nas čaka, to je srečanje z Božjim Sinom. Spomin in upanje sta dve sestavini, ki kristjanom omogočata, da živijo veselje. Ne votlega veselja, ampak veselje, katerega prva stopnja je mir. Veselje ne pomeni smejanja. Ne, ni to. Veselje ne pomeni biti zabaven. Ne, ni to. Je nekaj drugega. Krščansko veselje je mir. Mir, ki je v koreninah, mir srca, mir, ki nam ga lahko dá samo Bog. To je krščansko veselje. Tega veselja ni lahko varovati.

 

Kultura s koščki sladkega življenja

Sedanji svet je žal zadovoljen že z neveselo kulturo, kulturo, kjer se izumlja mnogo stvari, da bi se zabavali, mnogi koščki sladkega življenja, ki pa popolnoma ne zadovoljijo. Veselje namreč ni neka stvar, ki se jo kupi v trgovini, ampak je dar Duha, ki utripa tudi v trenutku nemira, v trenutku preizkušnje. Obstaja dober nemir. A obstaja tudi nemir, ki ni dober, ki vsepovsod išče varnost, vsepovsod išče zadovoljstvo. Mladenič v evangeliju se je bal, da če bo zapustil bogastvo, ne bo več srečen. Veselje, tolažba – to je dihanje kristjanov.« (Papež Frančišek med sv. Mašo v Domu sv. Marte, 28.5.2018)

 


Papeževa homilija: Veselje je kristjanovo dihanje. Krščansko veselje je mir

Video sporočilo svetega očeta o Papeških misijonskih družbah


Papež katoliškim zdravnikom: Niste zgolj izvajalci bolnikove volje