Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Krščanska prebrisanost

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 hours 34 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Korupcijska naveza
»To je pripoved o vsakodnevni korupciji. O tem namreč preko lika upravitelja, ki je zapravil gospodarjevo imetje, pripoveduje današnji Lukov evangelij. In ko je upravitelj enkrat odkrit, namesto da bi našel pošteno delo, nadaljuje s krajo, a tokrat vplete še druge. Gre za pravo korupcijsko navezo.

 

Takšni so res močni. Ko ustvarijo korupcijsko navezo, postanejo zares močni, celo tako, da začnejo z mafijskim načinom. To je pripoved. Vendar pa to ni zgodba, ni pripoved, ki jo najdemo v knjigah antične zgodovine. Vsak dan jo najdemo po časopisih. To se dogaja tudi danes predvsem s tistimi, ki imajo odgovornost, da upravljajo z dobrinami ljudstva. Ne z lastnimi dobrinami, kajti ta je bil upravitelj dobrin drugih, ne svojih. Glede svojih dobrin nihče ni skorumpiran, saj jih brani.

 

Posledično, kar Jezus izlušči v tem evangeliju, je ravno ta večja zvitost 'otrok tega sveta' glede na 'otroke luči', večja pokvarjenost. Ti s svojo zvitostjo nadaljujejo tudi na zelo 'vljuden način', v rokavicah. Toda, a obstaja tudi krščanska zvitost?

 

Krščanska zvitost
Vendar, če so ti bolj zviti od kristjanov – ne bom rekel od kristjanov, saj se tudi mnogi pokvarjenci imajo za kristjane – če so ti bolj zviti od vernikov v Jezusa, se sprašujem: Obstaja tudi krščanska zvitost? Obstaja drža za tiste, ki hočejo hoditi za Jezusom, da ni z njimi takoj konec, da jih ne 'požrejo živih', ali kot je govorila moja mama: 'Da jih drugi surovih ne požrejo?' Kakšna je potem krščanska zvitost, torej zvitost, ki ni greh, ampak mi pomaga iti naprej v služenju Gospodu in pri pomoči drugim? Obstaja krščanska prebrisanost?

 

Zdrava nezaupljivost, premislek, molitev
Da, obstaja krščanski 'nos', s katerim gremo lahko naprej, ne da bi zapadli v korupcijsko navezo. Jezus ga v evangeliju nakaže z nekaterimi nasprotji, ko na primer govori o kristjanih kot 'jagnjetih med volkovi' ali 'previdnih kot kače in preprostih kot golobi'. Kako torej to storimo? S tremi držami. Prva je zdrava nezaupljivost, torej biti pozorni do tistega, ki 'preveč obljublja' in 'govori čezmerno', kakor tisti, ki pravijo: 'Vloži v mojo banko in dobil boš dvojni dobiček.' Druga drža je premislek, ko nas zapeljuje hudič, ki dobro pozna naše slabosti. In zadnja je molitev.

 

Prosimo za milost 'prebrisanosti'
Prosimo danes Gospoda, naj nam da milost prebrisanosti, prebrisanih kristjanov, da bomo imeli takšno 'krščansko zvitost'. Če obstaja kakšna stvar, ki si jo kristjan ne sme dovoliti, je to naivnost. Kot kristjani imamo v sebi zaklad. Ta zaklad je Sveti Duh. Moramo ga varovati. In naivnež si pusti ukrasti Duha. Kristjan si ne sme dovoliti, da je naiven. Prosimo torej za milost takšne krščanske zvitosti ter za krščanski 'nos'. Je pa tudi dobra priložnost, da molimo za pokvarjence. Govori se o smogu, ki povzroča onesnaženje. Je pa v družbi tudi smog pokvarjenosti. Molimo torej za pokvarjence, ki so zares reveži, da bi našli izhod iz tega zapora, v katerega so sami hoteli vstopiti.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 10.11.2017)

 

 

Papež Frančišek o treh držah krščanske prebrisanosti: zdravi nezaupljivosti, premisleku in molitvi

 

 


Papež Frančišek o svetu brez jedrskega orožja in celostni razorožitvi

 

 


Papež v oddaji Očenaš: Reči 'pridi tvoje kraljestvo' pomeni beračiti

 

 


Poslanica papeža Frančiška za 1. svetovni dan revnih: Ne ljubimo z besedami, ampak z dejanji