Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Kdor ne ljubi, ni svoboden

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 21 hours 10 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Življenjske bolečine lahko osebo zaprejo vase, medtem ko jo ljubezen lahko osvobodi. A samo Sveti Duh je tisti, ki srce naredi poslušno Bogu in svobodno.

 

Seansa joge ne more naučiti srca, da bi čutilo očetovstvo Boga, tudi tečaj duhovnosti zena ga ne bo naredil bolj svobodnega za ljubezen. To moč ima samo Sveti Duh. Današnji evangelij  nam približa prizor Jezusove hoje po morju, ob katerem se njegovi učenci prestrašijo. Bili so iz sebe. Niso še razumeli čudeža s hlebi, kajti njihovo srce je bilo še otrdelo.

 

Srce je lahko okamnelo iz različnih razlogov. Na primer zaradi neke boleče izkušnje: to se je zgodilo učencema na poti v Emavs, ki sta se bala še ene prevare, Tomaž pa je zato zavrnil vero v Jezusovo vstajenje. Drugi razlog, ki lahko otrdi srce, je zaprtost vase. V sebi narediti svet, zaprt vase, v svojo skupnost ali v svojo župnijo, a vedno zaprt. Zaprtost se lahko vrti okoli mnogih reči: pomislimo na ponos, samozadostnost, prepričanje, da sem boljši od drugih, nečimrnost. Obstajajo moški in ženske 'ogledala', zaprti so vase in stalno gledajo sami sebe. To so 'verni narcisi'. Imajo trdo srce, ker so zaprti. Niso odprti. Branijo se z zidovi, ki jih gradijo okoli sebe.

 

Obstajajo tudi taki, ki se zagradijo v postavo, se oklenejo črke tistega, kar določajo zapovedi. Otrdelo srce je problem negotovosti. Kdor išče trdnost v načelih postave, ima gotovost kot človek za rešetkami zaporniške celice – to je varnost brez svobode. To pa je ravno nasprotno od tistega, kar nam je prinesel Jezus, torej svobodo. Ko srce otrdi, ni svobodno. In če ni svobodno, pomeni da ne ljubi. Tako pravi tudi apostol Janez v današnjem berilu. 'Popolna ljubezen strah prežene. V ljubezni ni strahu, kajti strah je združen z muko. Kdor se boji, ni popoln v ljubezni. Ni svoboden.' Vedno se boji, da se bo zgodilo kaj bolečega ali žalostnega, da se mu bo v življenju zgodilo kaj slabega ali bo ogroženo njegovo večno življenje. Mnogo si domišlja, ker ne ljubi. Kdor ne ljubi, ni svoboden. Njegovo srce je otrdelo, saj se še ni naučil ljubiti.

 

In kdo nas lahko nauči ljubiti? Kdo nas lahko osvobodi te otrdelosti? Samo Sveti Duh. Lahko opraviš tisoč tečajev kateheze, tisoč tečajev duhovnosti, tisoč tečajev joge, zena in vseh teh reči. A vse to ti nikoli ne bo moglo dati svobode otroka. Samo Sveti Duh lahko spodbudi tvoje srce, da bo reklo 'Oče'. Samo Sveti Duh je zmožen pregnati, zlomiti to otrdelost srca in narediti srce, ki je mehko -  bolj všeč mi je beseda - 'poslušno Gospodu', 'poslušno svobodi ljubezni'.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 9.1.2015)

 

 

 

 

Papež med jutranjo homilijo: Kdor ne ljubi, ni svoboden