Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

'Kaj pa vi pravite, kdo sem?'

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 59 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Biti kristjani pomeni sprejeti Jezusovo pot ponižanja

»Dve vprašanji v današnjem evangeliju (glej Mr 8,27-33) Jezus zastavi svojih učencem: 'Kaj pravijo ljudje, kdo sem jaz?' in 'Kaj pa vi pravite, kdo sem?' Evangelij nam govori o treh stopnjah, ki so jih prehodili učenci, da bi izvedeli, kdo je Jezus. Te so: poznati, izpovedati in sprejeti pot, ki jo je Bog izbral za Jezusa.

 

Izpovedati Jezusa z močjo Svetega Duha

Poznati Jezusa pomeni, vzeti v roke evangelij in poskušati spoznati Jezusa, pomeni pripeljati otroke k verouku, iti z njimi k maši. A to je samo prvi korak. Drugi korak je izpovedati Jezusa. In tega mi sami ne moremo storiti. V Matejevi različici Jezus pravi Petru: 'To ne prihaja od tebe. To ti je razodel Oče.' Jezusa lahko izpovemo samo z močjo Boga, z močjo Svetega Duha. Nihče ne more Jezusu reči Gospod in tega izpovedati brez Svetega Duha, pravi Pavel. Mi ne moremo izpovedati Jezusa brez Duha. Zato mora krščanska skupnost vedno iskati moč Svetega Duha, da bi izpovedala Jezusa, da bi rekla, da je On Bog, da je On Božji Sin.

 

Sprejeti Jezusovo pot vse do križa

A kaj je cilj Jezusovega življenja? Zakaj je prišel? Odgovoriti na to vprašanje pomeni, priti do tretje stopnje na poti poznavanja Jezusa. Jezus je začel učiti svoje apostole, da bo moral trpeti, umreti in vstati. Izpovedati Jezusa pomeni izpovedati njegovo smrt, njegovo vstajenje. Ne pomeni izpovedati 'Ti si Bog' in se potem tu ustaviti, ne. 'Ti si prišel zame in si umrl zame. Ti si vstal. Ti nam daješ življenje, Ti si nam obljubil Svetega Duha, da bi nas vodil.' Izpovedati Jezusa pomeni sprejeti pot, ki jo je Oče izbral Zanj: ponižanje. Pavel piše Filipljanom in pravi: 'Bog je poslal svojega Sina, ki je sam sebe izničil, postal je služabnik, ponižal je sebe vse do smrti, in to smrti na križu.' Če ne sprejmemo Jezusove poti, poti ponižanja, ki jo je On izbral za odrešenje, ne le da nismo kristjani – zaslužili si bomo tisto, kar je Jezus rekel Petru: 'Postavi se zadaj, za menoj, satan!'.

 

Poti ponižnosti in ponižanja

Satan dobro vé, da je Jezus Božji Sin, a Jezus zavrne njegovo 'izpoved', kakor tudi oddalji od sebe Petra, ko ta zavrne pot, ki jo je Jezus izbral. Izpovedati Jezusa je sprejeti pot ponižnosti in ponižanja. In ko Cerkev ne gre po tej poti, se moti, postane posvetna.

 

Ko vidimo veliko dobrih kristjanov, z dobro voljo, a ki mešajo vero z družbenim pojmom dobrote, prijateljstva; ko vidimo veliko klerikov, ki pravijo, da sledijo Jezusu, a iščejo le časti, razkošne poti, posvetne poti, ne iščejo Jezusa – iščejo sami sebe. Niso kristjani. Pravijo, da so kristjani, ampak samo po imenu, kajti ne sprejmejo Jezusove poti, poti ponižanja. In ko beremo v zgodovini Cerkve o mnogih škofih, ki so tako živeli, in tudi o mnogih posvetnih papežih, ki niso poznali poti ponižanja, ki je niso sprejeli, se moramo naučiti, da to ni pot.

 

Prosimo za milost krščanske verodostojnosti, da ne bi uporabljali krščanstva za svoje povzpetništvo. Prosimo za milost, da bi sledili Jezusu po njegovi poti, vse do ponižanja.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 20.2.2020)

 

Jutranja homilija: Biti kristjani pomeni sprejeti Jezusovo pot ponižanja