Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

K skrivnosti križa preko molitve in solz

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 12 hours 12 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Skrivnost križa je velika in človek se ji lahko približa le preko molitve in solz. Cerkev danes obhaja praznik povišanja sv. Križa in prav tu najdemo zgodovino človeka in zgodovino Boga, ki so ju cerkveni očetje povezali v primerjavi med drevesom spoznanja dobrega in hudega v raju ter drevesom križa. Tisto drevo je storilo veliko slabega, to drevo pa nas vodi k zveličanju. Odpušča tisto zlo. To je pot zgodovine človeka, pot, da bi našli Jezusa Kristusa Odrešenika, ki iz ljubezni da svoje življenje. Bog namreč ni poslal svojega Sina, da bi svet obsodil, temveč da bi se svet po njem zveličal. Drevo križa nas torej vse rešuje posledic tistega drevesa, kjer je izvor samozadostnosti, ošabnosti in napuha, da bi spoznavali le z lastno miselnostjo, le preko naših kriterijev in v skladu s tisto domišljavostjo, da smo edini sodniki sveta. To je zgodovina človeka od enega drevesa do drugega.

 

V križu pa je tudi zgodovina Boga. Rečemo lahko, da je Bog želel prevzeti našo zgodovino in hoditi skupaj z nami, ko je postal človek, služabnik in bil pokoren vse do smrti na križu. Bog je šel po tej poti iz ljubezni! Druge razlage ni. Le ljubezen dela take stvari.

 

Danes tako gledamo križ, kjer sta zgodovina človeka in zgodovina Boga, gledamo križ, kjer je mogoče poskusiti tisti alojin med, tisti grenki med, tisto grenko sladkost Jezusove žrtve. Toda ta skrivnost je zelo velika in mi sami te skrivnosti ne moremo dobro videti, pa ne da bi jo razumeli, ampak da bi globoko občutili zveličanje te skrivnosti. Skrivnost križa se lahko vsaj nekoliko razume samo na kolenih, v molitvi, pa tudi preko solz – solze so tisto, kar nas približa tej skrivnosti.

 

Brez tega, da bi jokali, in sicer jokali v srcu, ni mogoče razumeti te skrivnosti. Gre za jok skesanega, jok brata in sestre, ki gledata na človeško bedo. Gledata pa jo v Jezusu, in to na kolenih, med jokom in nikoli sama. Da bi vstopili v skrivnost križa, ki nekoliko spominja na labirint, pa navsezadnje vedno potrebujemo tudi roko mame. Da bi nam ona, Marija, pomagala začutiti, kako velika in kako ponižna je ta skrivnost; kako sladka kot med in kako grenka kot aloja. Da bi nas ona spremljala na tej poti, ki je namesto nas ne more prehoditi nihče drug. Vsakdo jo mora prehoditi! Z mamo, med jokom in na kolenih.« (Papež Frančišek med sv. mašo na praznik povišanja sv. Križa, 14.9.2013)

 

 

 

Papež med jutranjo mašo: Le molitev in solze nas lahko približajo skrivnosti križa