Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Jožef - moški, ki ga potrebuje današnji čas

3 odgovori [Zadnja objava]
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 23 min od tega
Pridružen: 10.01.2011

Jezusovo rojstvo

Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takóle: Njegova mati Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča – bila pa je noseča od Svetega Duha. Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti, zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslovil. Ko je to premišljeval, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. 21 Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov.« Vse to pa se je zgodilo, da se je izpolnilo, kar je Gospod rekel po preroku:

Glej, devica bo spočela in rodila sina

in imenovali ga bodo Emanuel,

kar v prevodu pomeni Bog z nami.

Ko se je Jožef zbudil, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel. Vzel je svojo ženo k sebi. Mt 1,18-25

 

 

Jožef - moški, ki ga potrebuje današnji čas

 

 

Jožef, reagira kot pravi moški. V življenju ima jasne cilje in ideale. Odločil se je za Marijo, ker je verjel v njeno poštenje. Ko ugotavlja, da temu ni tako, se ji ne želi maščevati, ampak se odloči, da jo skrivaj odslovi.

Že tu lahko občudujemo marsikaj, kar danes pogosto manjka poročenim in posvečenim moškim:

-          jasni cilji in ideali,

-          odločenost, da te ideale doseže,

-          sposobnost, da sprejme poraz brez maščevanja,

-          spodobnost, da stopi v iskren dialog in vidi prednosti, ki mu jih Bog ponuja.

Namesto jasnih ciljev, danes prevladuje iskanje ugodja za vsako ceno. S tem se porušijo tudi naslednji koraki. Pomembno je le, da ima človek svoj mir. Ideali so postranski. Če pa te nekdo ogroža v tem miru, se mu maščuješ, kakor veš in znaš. Dialog ni mogoč.

 

Jožef, še pred angelovim obiskanjem, je že mož jasne besede, odločen borec za resnico. Zato ga sveto pismo upravičeno označi: Pravičen mož.

 

Potem pa pride še božji obisk. Ko ga obišče angel, Jožef svoja dejanja postavi v božjo luč. In pri tem zasije v novi luči. Občudujemo lahko:

-          Neverjetna svoboda!

-          Neverjeten pogum!

-          Izredna ponižnost!

Jožef je svoboden, da načrte spremeni. Zakaj? Ker stremi za ideali, se mu nič ne poruši, če mu Bog pokaže drugačno pot do njih. Ideali ostajajo isti: Hoče biti pošten, izpolniti hoče svoje poslanstvo, hoče ostati zvest Bogu.

 

Pogum je bil že prej njegova krepost. Bil je odločen borec za ideale. Ni čakal, da se kaj zgodi. Odločil se je, da bo stvari spravil v red: Ni jokal in tarnal. Ko pa mu Bog razodene, da se bo moral boriti drugače in sicer z vero, z zaupanjem, da je vse, kar se bo zgodilo v božjem načrtu, tudi to sprejme.

 

In nazadnje, da ne govorimo o ponižnosti!!! Ker je ljubil Marijo, v njem ni bilo maščevalnosti, bilo je usmiljenje. Vse bi naredil, da bilo prav. To dejansko stori. Ni mu pod čast podrediti se Bogu in ženi. Onadva očitno že poznata načrt in pot, ki sta njemu še neznana.

 

Jožef je torej izreden izziv prave moškosti, pravega očetovstva:

-          kje so naši jasni cilji,

-          kje je zavzetost, da jih uresničimo,

-          kje je dialog z Bogom, da naše načrte popravlja.

 

Danes lahko Jožefa prosimo:

-          za njegovo SVOBODO, da bi svobodno sledili božjim načrtom.

-          za POGUM, da bi načrte, ki nam jih pred nas polaga Gospod, uresničevali ne glede na to, kaj bodo rekli drugi.

-          za PONIŽNOST, da bomo sposobni podrejati svoje zamisli Bogu in ljubečemu bližnjemu.

 

Sveti Jožef! Prosi za nas!

Andreja
Slika za %user
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 week 2 days od tega
Pridružen: 10.01.2011

Peter, hvala za tole razmišljanje.

 

Ko bi le imeli pogum živeti to svobodo, predanost in ponižnost. Ko bi le imeli ves čas pred očmi Božje načrte in Njegove ideale.

 

"Polkicani smo, da z dejanji razodevamo božjo dobroto." Sv. Vincencij Pavelski

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 57 min 19 sec od tega
Pridružen: 13.01.2011

Sv. Jožef – zavetnik Cerkve, zavetnik družine, zavetnik slovenske dežele, zavetnik očetov in mož..., pa tudi zavetnik posvečenih žena... Samo kakšno generacijo nazaj je bilo ime Jože in Jožica najpogostejše ime, ki so ga starši izbirali za svoje otroke. Danes žal ni več tako. Se zdi preveč staromodno in tudi to dejstvo pove, kje smo...

 

Kot razmišljam sama, si vseeno predstavljam (upam, da se ne motim), da si vsaka normalna ženska želi imeti ob sebi moškega Jožefovega kova, bodisi v vlogi očeta ali brata ali zaročenca ali moža ali prijatelja...

 

Hvala za to spodbudo, Peter! Res smo potrebni priprošnje sv. Jožefa, da si postavimo jasne cilje, jih zavzeto uresničujemo ter v dialogu z Bogom vedno znova preverjamo in če je potrebno svoje načrte tudi popravljamo. Naj nam Jezusov krušni oče in mož Device Marije izprosi pogum, svobodo in ponižnost, da bomo sposobni podrejati svoje zamisli Bogu in ljubečemu bližnjemu!

 

marjana
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 year 9 weeks od tega
Pridružen: 10.01.2011

Razmišljam o tem, da ob izpolnjenemu moškemu oz. ženski najbrž vedno ostaneš brez besed.? Nimaš kaj dodat, to je to. Lahko samo uživaš ta mir in svobodo.

 

Bog daj, da bi si vztrajno prizadevali zaživeti vso to lepoto, ki je v nas.