Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Jezusov krst

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 38 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

Današnji praznik Gospodovega krsta zaključuje božični čas ter nas vabi, da pomislimo na svoj krst. Jezus je hotel prejeti krst, ki ga je pridigal in podeljeval Janez Krstnik v Jordanu. Gre za krst pokore. Tisti, ki so prišli zato, so izrazili željo, da bi bili očiščeni grehov ter si z Božjo pomočjo začeli prizadevati zaživeti novo življenje.

Jezus je vidno in dokončno znamenje Božje obljube

Tako razumemo Jezusovo veliko ponižnost. On, ki ni imel greha, se je postavil v vrsto s spokorniki, se pomešal med njimi, da bi bil krščen v vodah reke. Kolikšna Jezusova ponižnost! S tem dejanjem je izrazil to, kar smo obhajali med božičem, torej Jezusovo razpoložljivost, da se potopi v reko človeštva ter sprejme nase pomanjkljivosti in slabosti ljudi, da deli z njimi željo po osvoboditvi in preraščanju vsega, kar oddaljuje od Boga in nas dela tujce do bratov. Kakor v Betlehemu, tako Bog tudi na obrežju reke Jordan drži obljubo, da bo prevzel nase usodo človeškega bitja in glede tega je Jezus vidno in dokončno Znamenje. On si je naložil vse nas, si nalaga vsak dan naše življenje.

Sveti Duh
Današnji evangelij poudari, da je Jezus, 'ko je stopil iz vode, zagledal nebesa, ki se odpirajo, in Duha, ki se je spuščal nadenj kakor golob' (Mr 1,10). Sveti Duh, ki deluje od začetka stvarjenja in je vodil Mojzesa ter ljudstvo v puščavi, se sedaj v polnosti spusti na Jezusa, da bi mu dal moč za izpolnitev njegovega poslanstva na svetu. Sveti Duh je tvorec tako Jezusovega krsta, kakor tudi našega krsta. On odpre oči srca za resnico, za vso resnico. On tudi potiska naše življenje na pot dejavne ljubezni. On je dar, ki ga je Oče podaril vsakemu od nas na dan našega krsta. On, Sveti Duh je tudi tisti, ki posreduje nežnost Božjega odpuščanja. Prav tako, je On, Sveti Duh, po katerem odmeva razodevajoča Očetova Beseda: 'Ti si moj ljubljeni Sin' (v. 11).

Spomin na svoj krst
Praznik Jezusovega krsta vabi vsakega kristjana, da se spomni svojega krsta. Ne morem vam postaviti vprašanje, če se spomnite dneva svojega krsta, kajti večinoma ste bili otroci, kakor jaz, krščeni smo bili kot otroci. Postavil vam bom drugačno vprašanje: Poznate datum svojega krsta, veste na kateri dan ste bili krščeni? Vsakdo naj pomisli, razmisli. Če ne poznate datuma ali ste ga pozabili, ko pridete domov, vprašajte mamo, babico, strica, teto, dedka, botra, botro, kateri datum je. In ta datum moramo vedno imeti v spominu, saj je datum praznika, datum začetka našega posvečenja, je datum, na katerega nam je dal Oče Svetega Duha, ki nas spodbuja, da hodimo naprej, je tudi datum velikega odpuščanja. Ne pozabite na to, kateri je datum vašega krsta.

Sveto Marijo prosimo za materinsko pomoč, da bomo vsi kristjani vedno bolj razumeli dar krsta in si prizadevali dosledno ga živeti ter pričevati za ljubezen Očeta in Sina in Svetega Duha.«


 

*****************


Po molitvi in blagoslovu
»Dragi bratje in sestre, pozdravljam vse vas, vernike Rima ter romarje iz Italije ter iz drugih držav. Še posebej pozdravljam vernike iz Južne Koreje ter iz Bielle.

Tudi na letošnji današnji praznik Jezusovega krsta mi je bilo v veselje krstiti nekaj otrok, 34. Na njih ter na vse otroke, ki so bili pred kratkim krščeni, kličem materinsko varstvo Božje Matere, da bodo s pomočjo zgleda svojih staršev, botrov in botrc rasli kot Gospodovi učenci… Ne pozabite na nalogo, ki jo boste opravili doma: Kdaj je datum mojega krsta, na kateri dan sem bil krščen?« (Papež Frančišek pri opoldanski molitvi Angelovega češčenja na Trgu sv. Petra, 7.1.2018)


 

Papež Frančišek: Vemo za datum svojega krsta, med katerim nam je Oče dal Svetega Duha?