Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Jezus ženskam vrne dostojanstvo

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 14 hours 49 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Ženska pred in po Jezusu

»V današnjem odlomku iz Matejevega evangelija (glej Mt 5,27-32) Jezus pravi: 'Vsak, kdor gleda žensko, da jo poželi, je že prešuštvoval z njo … Vsak, kdor se od svoje žene loči, je kriv, da ona prešuštvuje.' Povabim vas k molitvi za vse odvržene ženske, za uporabljene ženske, za dekleta, ki morajo prodati svoje dostojanstvo, da bi dobile delovno mesto.

 

Ženska je to, kar manjka vsakemu moškemu, da bi bil podoba in podobnost Boga. Jezus izgovori ostre, radikalne besede, ki spremenijo zgodovino. Vse do takrat je namreč ženska bila drugorazredna, bila je kakor sužnja, ni imela popolne svobode. Jezusov nauk o ženski spremeni zgodovino. Eno je ženska pred Jezusom in drugo je ženska po Jezusu. Jezus ženski da dostojanstvo in jo postavi na isto raven z moškim, saj se sklicuje na tisto prvo Stvarnikovo besedo, da sta oba podoba in podobnost Boga, oba. Ni najprej moški, potem pa nekoliko niže ženska. Ne, oba. Moški brez ženske ob sebi – bodisi kot mame, kot sestre, kot neveste, kot sodelavke, kot prijateljice, – tak moški sam ni podoba Boga.

 

Ženske kot predmet poželenja, kot odvržen material

Posebej bi se zaustavil pri poželenju ženske, o čemer beremo v današnjem evangeliju. Na televiziji, v revijah, v časopisih so ženske prikazane kot predmet želje, uporabe, kakor v supermarketu. Ženska, samo zato da bi se poudarilo kvaliteto paradižnikov, postane predmet – ponižana, brez obleke … in s tem pade učenje Jezusa, ki ji je povrnil dostojanstvo. Ni treba iti pretirano daleč, dogaja se tudi tukaj, kjer živimo, v pisarnah, v podjetjih … ženske tiste filozofije 'uporabi in odvrzi', kakor odvržen material, ko se niti ne zdi, da so osebe.

To je greh proti Bogu Stvarniku - odvreči žensko, kajti brez nje mi moški ne moremo biti podoba in podobnost Boga. Obstaja neko sovraštvo do žensk, grozno sovraštvo. Tudi brez da bi kaj rekli … Koliko krat se dekleta, da bi dobile delo, morajo prodati kot predmet 'uporabi in odvrzi'? Koliko krat? In to tu v Rimu, ni treba iti daleč.

 

Ženske brez pogleda

Kaj bi videli, če bi se ponoči podali v določene predele mesta, kjer so mnoge ženske, mnoge migrantke, mnoge ne migrantke izkoriščane kot trgovsko blago? Tem ženskam se moški ne približajo, da bi jim rekli: 'Dober večer', ampak: 'Koliko staneš?' In tistemu, ki si 'očisti vest', obenem pa jih imenuje prostitutke, bi dejal: Ti si jo naredil za prostitutko. Kakor pravi Jezus: kdor jo odslovi, jo izpostavi prešuštvu, kajti ti nisi dober do ženske. In ženska konča na ta način, velikokrat tudi izkoriščena, sužnja.Dobro bi bilo pogledati te ženske in pomisliti, da so one poleg naše svobode sužnje te miselnosti odmetavanja.

 

Vse to se dogaja tu, v Rimu, dogaja se v vsakem mestu. Anonimne ženske, ženske – lahko bi rekli – brez pogleda, kajti sram zakrije pogled. Ženske, ki se ne znajo smejati, in mnoge med njimi ne poznajo veselja ob dojenju, ob tem, ko jih otrok kliče 'mama'. Tudi v vsakdanjem življenju, ne da bi šli na tista mesta, je ta grozna miselnost odmetavanja ženske, ki je drugorazredni predmet. Bolje moramo premisliti. Ko to počnemo ali to govorimo, ko vstopamo v to miselnost, preziramo podobo Boga, ki je moškega in žensko ustvaril skupaj, po svoji podobi in podobnosti. Ta evangelijski odlomek nam pomaga pomisliti na trg z ženskami, na trgovino, na izkoriščanje, ki ga lahko vidimo. In tudi na trgovanje, ki ga ne vidimo, kar se dela in se ne vidi. Žensko se tepta, ker je ženska.

 

Jezus povrne dostojanstvo

Jezus je imel mamo, imel je veliko prijateljic, ki so mu sledile in mu pomagale in ga podpirale v njegovem delovanju. Srečal je veliko preziranih žensk, izključenih, odvrženih. In mnoge je z veliko nežnosti dvignil ter jim povrnil dostojanstvo.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 15.6.2018)

 

Papež med jutranjo homilijo o izkoriščanju žensk