Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Jezus usmerja k bistvenemu

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Stran je dosegljiva
Zadnjič prijavljen: 55 sec od tega
Pridružen: 13.01.2011

Jezus usmerja k bistvenemu

»V današnjem evangeljskem odlomku (Mr 2,1-12) Marko opisuje ozdravitev hromega. Jezus se nahaja v neki hiši v Kafarnaumu in okoli njega se zbere velika množica. V strehi naredijo odprtino in skoznjo pred Jezusa spustijo posteljo, na kateri leži hromi. Upajo, da ga bo Jezus ozdravil, on pa mu pravi: 'Otrok, odpuščeni so ti grehi.' Šele zatem mu reče, naj vstane, vzame posteljo in se vrne domov. Jezus nam s svojimi besedami pomaga iti do bistvenega. On je Božji človek. Ozdravljal je, a ni bil zdravilec, učil je, a bil je več kot učitelj, in ob prizoru, pred katerim se znajde, gre k bistvenemu. Pogleda hromega in pravi: 'Odpuščeni so ti grehi.' Fizična ozdravitev je dar, fizično zdravje je dar, ki ga moramo varovati. A Gospod nas uči, da tudi zdravje srca, duhovno zdravje, moramo varovati.

 

Strah tam, kjer je srečanje z Bogom

Jezus gre k bistvenemu tudi pri ženi grešnici, o kateri govori evangelij, ko ob njenem joku pravi: 'Odpuščeni so ti grehi.' Ostali se pohujšujejo. Ko Jezus gre k bistvenemu, se pohujšujejo, kajti tam je preroštvo, tam je moč. Na isti način Jezus pravi človeku pri kopeli, ki nikoli ne pride pravočasno do vode, da bi ozdravel: 'Pojdi, ne greši več.' Samarijanko, ki ga veliko sprašuje – bila je nekoliko teologinja J, Jezus povpraša po možu. Gre k bistvenemu v življenju.

In bistven je naš odnos z Bogom. Mi pa na to velikokrat pozabimo, kakor da bi nas bilo strah ravno tam, kjer je srečanje z Gospodom, z Bogom. Veliko se ukvarjamo s svojim fizičnim zdravjem, posvetujemo se o zdravnikih in zdravilih, kar je dobro. Ampak ali razmišljamo o zdravju srca?

 

Tukaj imamo eno Jezusovo besedo, ki nam bo morda pomagala: 'Otrok, odpuščeni so ti grehi.' Ali smo navajeni razmišljati o tem zdravilu odpuščanja naših grehov, naših napak? Vprašamo se: 'Ali moram Boga prositi odpuščanja za kakšno stvar?' 'Ja, ja, v splošnem smo vsi grešniki.' In tako stvar zvodeni in izgubi moč, to moč preroštva, ki jo ima Jezus, ko gre k bistvenemu. In danes Jezus vsakemu med nami pravi: 'Hočem ti odpustiti grehe.'

 

Pojdimo k Zdravniku

Morda kdo v sebi ne najde grehov, ki bi se jih spovedal, ker mu manjka zavedanje o grehih, o konkretnih grehih, o dušnih boleznih, ki jih je treba ozdraviti. In zdravilo, da bi ozdraveli, je odpuščanje.

 

Preprosta je stvar, ki nas jo uči Jezus, ko gre k bistvenemu. Bistveno je zdravje, celotno: telesa in duše. Dobro varujmo zdravje telesa, a tudi duše. In pojdimo k Zdravniku, ki nas lahko ozdravi, ki lahko odpusti grehe. Jezus je za to prišel, za to je dal življenje.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 17.1.2020)

 

Papež med jutranjo homilijo: Jezus usmerja k bistvenemu